Formula E

Formule E: Stadsbestuur Eindhoven tekent formele interesseverklaring Formule E-race

190619 Formule E Eindhoven 1
Ondertekening van de 'letter of interest' door wethouder Steenbakkers (l.)

Komt na de Formule 1 ook de Formule E naar ons land? Zoals Formule E-promotor Alejandro Agag tijdens de recente race in Berlijn al aan AUTOSPORT.NL bevestigde, zijn er gesprekken gaande met enkele initiatiefnemers in Eindhoven met het oog op het mogelijk houden van een race in de Noord-Brabantse stad. Vandaag werd een verdere stap gezet door de ondertekening van een 'letter of interest' door wethouder Stijn Steenbakkers, die in de lichtstad verantwoordelijk is voor economie, 'brainport', innovatie, onderwijs en sport. De brief, die als intentieverklaring mag worden beschouwd, is gericht aan Formula E Holdings, de organisatie van het kampioenschap. Stuwende krachten achter het Eindhovense initiatief zijn drie ondernemers, te weten Berry van Nes, Ed Winters en Peter-Paul Laumans. Dat zij nu ook vanuit het stadsbestuur groen licht hebben gekregen, kan als een positief signaal worden aangemerkt. Gestreefd wordt naar een race in 2021.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

Het zou een kinderspelletje kunnen zijn: welke stad hoort niet in het rijtje thuis – Hong Kong, New York, Parijs, Berlijn, Eindhoven. Inderdaad, als we over steden met mondiale uitstraling spreken, dan is Eindhoven daar niet direct het meest sprekende voorbeeld van. Maar terwijl bijvoorbeeld in Parijs burgemeester Anne Hidalgo een fervent voorvechtster van de Formule E-race in de door haar bestuurde stad is, kunnen we met een Groen Links-burgemeester als Femke Halsema in Amsterdam zo'n evenement natuurlijk wel vergeten. In Eindhoven wordt daar duidelijk heel anders over gedacht, en zo voegde een trio van voortvarende ondernemers de daad bij het woord en ging aan het werk om een Formule E-evenement in Eindhoven te realiseren.

Peter-Paul Laumans is ondernemer in de online-industrie en ondermeer initiatiefnemer van het innovatieplatform Marketing Pioniers. Hij stelt: "Formule-E is de raceklasse van de toekomst. De sport is nog relatief jong, maar de populariteit groeit ontzettend hard. Formule-E is de belichaming van technologie, vernieuwing en duurzaamheid. Waarden die 100% overeenkomen met Brainport Eindhoven, 'Europe's leading innovative top technology region'. Ook de aansluiting met Helmond als regio voor smart mobility is uniek te noemen. Kortom, er is nergens in Europa zo'n perfecte fit."

Berry van Nes is eigenaar van content-marketingbureau GR8 Agency. Hij zegt: „ Met name op het gebied van het aantrekken van technologisch talent (medewerkers) zien we dat het bedrijfsleven in de regio een uitdaging heeft. Dat wordt steeds lastiger. Met het naar Eindhoven halen van een E-Prix zien wij ontzettend veel mogelijkheden om de Metropoolregio Brainport Eindhoven nadrukkelijk en aantrekkelijk wereldwijd te profileren. Rondom de race zullen we een breed scala aan activiteiten gaan organiseren om de wereld te laten weten dat je híer moet zijn voor de top in technologie en mobiliteit. Vele toonaangevende organisaties als VDL Groep, High Tech Campus, Holmatro, Jumbo, TU/e, Marks Wachters Notarissen, Rabobank regio Eindhoven, Provincie Brabant etc. hebben zich inmiddels achter ons initiatief geschaard."

190619 Formule E Eindhoven 2
Initiatiefnemers Berry van Nes, Ed Winters en Peter-Paul Laumans (vlnr)

Samenwerking als 'triple helix'-initiatief
Samenwerking op het gebied van sponsoring is voor bedrijven en instanties in de regio Eindhoven niet nieuw. Zo treden verschillende bedrijven onder de noemer 'Metropoolregio Brainport Eindhoven' al gezamenlijk op als shirtsponsor van PSV. Met het Formule E-initiatief wil de stichting nog verder gaan, zo verklaart maatschappelijk ondernemer Ed Winters: "Wij gaan hier een zogenaamd 'triple helix' initiatief van maken. Dit betekent dat we het bedrijfsleven, onderwijs en de overheid nauw gaan betrekken bij ons initiatief. Natuurlijk, het blijft sport dus één van de deelnemende coureurs zal de race gaan winnen. Maar over het geheel gezien, gaat vooral de regio winnen. In onze ogen betekent dit dat we een geweldig podium voor Metropoolregio Brainport Eindhoven creëren waar we voor de ogen van de hele wereld kunnen laten zien wat we hier in huis hebben en welke mogelijkheden zich hier openbaren. Onze gesprekken met de triple helix partijen de afgelopen maanden hebben geresulteerd in een breed gedragen interesse en enthousiasme. We mikken overigens op een race in 2021 en scharen ons daarmee in een mooi rijtje: New York, Rome, Parijs, Berlijn, Hong Kong, London, Eindhoven etc."

De Eindhovense wethouder Steenbakkers stelde, veel perspectief te zien in een Formule E-evenement: "Als college van burgemeester en wethouders hebben we al eerder aangegeven dat we heel veel aanknopingspunten zien met de Formule-E race en onze stad en regio. Op het gebied van economie, mobiliteit, duurzaamheid en bovenal innovatie. Wij zijn als Metropoolregio Eindhoven altijd bezig met oplossingen voor morgen, ook op het gebied van mobiliteit. Een aansprekend evenement met elektrische auto's, zoals de Formule-E, kan mensen meenemen op de weg naar vernieuwing en verduurzaming. Dat vinden we belangrijk."

Willem van der Leegte, president van de VDL-Groep (waartoe ondermeer de BMW-fabriek in Born behoort), toont zich ook enthousiast: "Met de focus op innovatie en technologie past een evenement als Formule-E natuurlijk uitstekend bij Eindhoven én bij VDL Groep. Als Europees koploper op het gebied van de elektrificatie van zwaarder vervoer (bussen, trucks en automatisch geleide voertuigen) zijn wij een warm pleitbezorger om deze geluidsarme en schone autorace naar Eindhoven te halen. Daarnaast houden wij als de enige Nederlandse seriematige autoproducent natuurlijk van auto's." Ook een Brabants bedrijf als Holmatro, wereldwijd partner van de FIA als het gaat om veiligheids- en reddingsapparatuur voor baanposten, en de High Tech Campus Eindhoven, waar tal van bedrijven gevestigd zijn die aanknopingspunten met de Formule E bieden, uiten zich positief over de plannen. Zoals Formule E-topman Agag in gesprek met AUTOSPORT.NL verklaarde, zijn er vele gegadigden om een Formule E-race te organiseren, maar dat in Eindhoven concrete stappen worden gezet, is in ieder geval een positief gegeven.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet