Formula E

Formule E: Nieuws rondom de race in Berlijn

190526 FE Nieuws Porsche
Porsche toonde zijn Formule E-showcar

- Er worden gesprekken gevoerd over een mogelijke Formule E-race in Nederland. Desgevraagd bevestigde promotor Alejandro Agag tegenover AUTOSPORT.NL dat de Formule E-organisatie spreekt met een projectgroep uit Eindhoven, die serieuze plannen heeft om in de lichtstad een Formule E-evenement te organiseren. "Maar we zijn nog in een erg vroeg stadium, je praat dan echt op z'n vroegst over 2021 of 2022", aldus Agag.

- De race werd in Duitsland niet alleen, zoals alle Formule E-races, live uitgezonden via Eurosport, maar was ook te zien op het eerste Duitse televisienet ARD. Dat zorgde voor een heel behoorlijk kijkcijfer van 680.000, een marktaandeel van 7,5 procent. De uitzending door de ARD was ook de reden dat de race om 13.00 uur in plaats van alle andere races om 16.00 uur begon, dit vanwege de uitzending van de Duitse voetbalbekerfinale.

- Porsche was voor het eerst ook met een eigen merkactivatiestand in het E-Village vertegenwoordigd. Onder het motto 'Start from zero' toonde het merk, dat vanaf het komende seizoen 2019-2020 met een eigen fabrieksteam in de Formule E instapt, de witte Formule E-showcar alsmede de komende volledig elektrische Taycan en een Panamera hybrid.

- Porsche benutte het evenement in Berlijn ook voor het uitproberen van een nieuw hospitalityconcept. Het sportwagenmerk, , huurde in het centrum van Berlijn een geweldig penthouse met dakterras af voor het ontvangen van gasten, onder wie vele vertegenwoordigers van (potentiële) sponsors en een select gezelschap journalisten.

"We noemen dit ons 'Home', met het idee dat gasten zich hier echt kunnen thuisvoelen en van hier uit ook de nodige andere bezienswaardigheden in de stad kunnen ontdekken", legde Carlo Wiggers, Director Team Management and Business Relations Porsche Motorsport, uit. Mogelijk wil Porsche dit tijdens geselecteerde evenementen in het komende seizoen ook in andere steden doorvoeren.

190526 FE Nieuws Jaguar
Start van de Jaguar I-Pace Trophy in Berlijn met de latere winnaar Caca Bueno op kop

- De overwinning in de Jaguar I-Pace Trophy ging voor de derde keer dit seizoen naar Caca Bueno. Hij bleef in een race met de nodige schade door ronduit domme fouten zijn Jaguar Brazil Racing-teamgenoot Sérgio Jimenez voor. De derde plaats was voor Simon Evans. Met zijn derde plaats neemt Jimemez de leiding in de tussenstand van de serie over. De Jaguars ontbreken komende maand in Bern op het appel, twee wedstrijden tijdens de Formule E-finale in New York vormen ook voor de elekterische merkencup de afsluiting van het seizoen.

190526 FE Nieuws Martin
De Française Célia Martin vertegenwoordigt de kleuren van het Duitse Jaguar-team

- Met Jan-Kas van der Stelt staat sinds vorig jaar een Nederlander aan het hoofd van Jaguar Land Rover Deutschland, dat met ondersteuning van verwarmingstechnologieconcern Viessmann en vakblad Auto Motor und Sport ook een eigen auto in de merkencup inzet. Rijdster is de Française Célia Martin, in het dagelijks leven testrijdster op de Nürburgring. Als gastrijder in Berlijn kwam de Duitser Jens Dralle, journalist bij Auto Motor und Sport en het gelieerde weekblad Motorsport Aktuell in actie.

- Tot de gasten van Porsche dit weekeinde in Berlijn behoorde oud-DTM-kampioen en tweevoudig Le Mans-winnaar Hans-Joachim Stuck. Naast voorzitter van de Duitse auto- en motorsportfederatie DMSB is Stuck ook ambassadeur voor de Volkswagen-groep.

190526 FE Nieuws Stuck Haupt
Begin jaren negentig teamgenoten in de DTM: Hubert Haupt (l.) en Hans-Joachim Stuck

- Met Hubert Haupt was ook een van Stucks vroegere Audi-teamgenoten uit de DTM van begin jaren negentig aanwezig. Haupt is beroepshalve actief als projectontwikkelaar en racet nog GT3 met Mercedes-AMG.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Rebocar, Jaguar

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet