Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Superleague Formula

Superleague Formula: PSV in nieuwe racecompetitie

Er werd jaren geleden al over gerept, maar het gaat vanaf volgend jaar eindelijk gebeuren. Er komt een nieuwe raceklasse, waarbij internationale topvoetbalclubs zich verbinden met de autosport. PSV is de Nederlandse deelnemer aan deze Superleague Formula, zo meldde de Eindhovense vereniging dinsdag. Het Italiaanse AC Milan, FC Porto uit Portugal en het Griekse Olympiakos hebben zich ook reeds aangemeld voor de raceklasse, waarin 750 pk tellende racemonsters in de clubkleuren worden gespoten.

Tekst: Marc Kok

De organisatie heeft het idee om in de zomer van volgend jaar de openingsrace te laten verrijden. Het credo van de klasse, waarbij Formule 1-achtige wagens worden ingezet, is ‘the passion of football joins the excitement of motorsport’. De oneliner ‘two great sports, one thrilling championship’ is ook al meteen gelanceerd door de bedenkers.


psv_eindhoven_car
De Superleague-wagen van PSV. Foto: PR

17 races in 2010
De Superleague Formula, reeds in het bezit van een fiat van de FIA, begint rustig. Het eerste seizoen moet een veld van twintig bolides tellen, die elkaar tussen augustus en november 2008 in zes Europese races (Engeland, Spanje, Duitsland, België, Italië en Frankrijk) zullen bestrijden. Dat aantal wedstrijden moet binnen twee jaar worden uitgebreid naar een kalender die met een zeventiental, over Europa, Zuid-Amerika en Azië verdeelde, manches de omvang van een Formule 1-seizoen zal hebben.

Één miljoen euro prijzengeld
Het wedstrijdformat zal, net als in de A1GP, twee races tellen op de zondag. Bij de start van de tweede wedstrijd is de grid omgekeerd aan de uitslag van de openingsmanche. Het prijzengeld is één miljoen euro per raceweekend.

fc_acmilan
De presentatie van de AC Milan-bolide op dinsdag. Foto: PR
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet