Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 3

F3: Een bijzondere zondag met Richard Verschoor in Macau

191117 Versch in auto

In de tunnel
Verschoor lijkt zich er nauwelijks van bewust wat er om hem heen gebeurt, terwijl het met de voortdurend in het Engels en Chinees kwetterende commentatoren door de luidspreker, regelmatig oorverdovend hard afgaande toeters die de tijd tot de start aftellen en de luide gesprekken van de honderden mensen op de grid een herrie van jewelste is. Hij is in de tunnel, in 'the zone', zoals de Engelsen het noemen. Hij zit dan ook als een van de eersten in de auto. Helm op, vizier naar beneden, weg van alle afleiding. Gefocust op wat er voor hem ligt: een wedstrijd over 18 ronden op het 6,12 kilomter lange 'Circuito de Guia', misschien wel een van de lastigste circuits ter wereld. Waar je na een gedurfde volgasmanoeuvre de held bent, maar je evengoed net zo snel de schlemiel kunt zijn als je na een te optimistische actie in de vangrails hangt. De grens daartussen is akelig dun. Tom Coronel kan daarover meepraten: reed ooit riant aan de leiding van de Formule 3-race, had de zege voor het grijpen, maar keek toen in zijn spiegel om te zien hoe groot zijn voorsprong was, en strandde in de vangrails bij Mandarin.

191117 Versch actie Vips
Verschoor zet aan voor de beslissende manoeuvre tegen Jüri Vips

"Attention on the grid: Macau Grand Prix cars, five minutes to start of formation lap. All spectators, clear the grid. Officials and team personnel only", klinkt het vanuit de luidsprekers, van de Brit die al 33 jaar lang de aankondigingen in pits en paddock doet. Iedereen die er niets te zoeken heeft, verdwijnt. Eindelijk rust. Eindelijk racen. Waar het allemaal om gaat. Het verhaal van de wedstrijd, waarin Verschoor met een moedige actie aan de binnenkant bij Mandarin opklimt naar de tweede plek, na de safety-car-fase vlot routinier Vips passeert voor de leiding en vervolgens als eerste Nederlander de traditierijke race wint, is elders op deze site te lezen in het liveblog.

191117 Versch Parc Ferme
"Yes!" Blijdschap in het parc fermé

Na afloop van de race volgt de prijsuitreiking op het podium aan het begin van de pitstraat, naast het imposante gebouw van de wedstrijdleiding, tegenover de hoofdtribune. Het Wilhelmus, beker, champagne voor de winnaar - geen Henkell Trocken of goedkoop supermarktspul, maar gewoon fatsoenlijk Moët & Chandon, zoals het hoort - en daarna nog een keer voor Nicolas Pipet, de race engineer van Verschoor, die de huldiging namens MP Motorsport mag ondergaan. Ook het interview op het podium met Ian Titchmarsh, de vaste speaker van de Grand Prix van Macau, ontbreekt uiteraard niet.

191117 Versch interview Titchmarch
Het interview met Ian Titchmarsh op het podium
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet