Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 3

F3: Een bijzondere zondag met Richard Verschoor in Macau

191117 Versch opening

Wat rijders als Jan Lammers, Tom Coronel, Christijan Albers en Max Verstappen niet lukte, dat kreeg Richard Verschoor vanmiddag voor elkaar: het winnen van de Grand Prix van Macau. De Formule 3-race, de hoofdwedstrijd, het onbetwiste hoogtepunt van het vierdaagse evenement. Als rijder die nog nooit eerder op Macau reed, met MP Motorsport, een team dat nooit eerder in Macau was. Een prestatie van formaat. AUTOSPORT.NL was ter plekke en volgde Richard Verschoor bij zijn succes.

Tekst: René de Boer (vanuit Macau, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Rebocar/R. de Boer, InterAutoFoto, PR

Geslapen had hij de afgelopen nacht nauwelijks, zo vertelt Verschoor: "En gisteren eigenlijk ook al niet. Honderd keer gingen alle scenario's door mijn hoofd. De start van de race, hoe ik weg zou komen, hoe ik naar voren kon rijden. Op een gegeven moment ben ik maar video's gaan kijken. Nee, niet van Formule 3, andere filmpjes, alleen maar om op wat andere gedachten te komen. Anders lig je alleen maar in je bed te draaien."

Het raceprogramma begint op zondag in Macau al vroeg: al vóór acht uur rijden de toerwagens uit het WTCR hun ronde op weg naar de grid, waar de eerste race om 8.20 uur van start gaat. Zo vroeg zijn er nog maar weinig mensen in de paddock: de meeste pitboxen, waar de Formule 3-, GT- en motorfietsteams zijn ondergebracht, zijn nog afgesloten. Formule 3 staat om 15.30 uur op het programma, de GT's net na het middaguur en de motorfietsen waren als altijd na de zaterdag klaar. Vóór een uur of half elf is er in het Formule 3-kamp weinig leven te bespeuren.

191117 Versch Gouverneur
De coureurs opgesteld voor de ontmoeting met de gouverneur, vierde van rechts Richard Verschoor

Ook Richard Verschoor komt rond die tijd naar de paddock, een wandeling van een minuut of tien vanuit het Harbourview Hotel, waar de meeste Formule 3- en GT-teams zijn ondergebracht. Nadat alle andere races en de paraderonden voor lokale sportwagenbezitters zijn afgewerkt, is het eindelijk tijd om te beginnen aan het hoofdnummer, de Formule 3. De race wordt in Macau altijd voorafgegaan door een heel ritueel: de traditionele Chinese drakendans, een kleurrijk spektakel, dan de ontmoeting met de gouverneur, waarvoor alle coureurs strak in het gelid op de startlijn staan opgesteld en ook het hele organisatiecomité aanwezig is, en pas dan mogen de rijders naar hun auto's.

191117 Versch Grid
Enorme drukte op de grid

Terwijl vele coureurs nog even de tijd nemen voor selfies met fans, een steelse blik werpen op de schaars geklede gridgirls, waarvan er minstens vijf bij elke auto staan, praten met familie- of teamleden of sponsors of op een andere manier ontspannen, staat Verschoor recht voor zijn auto en kijkt strak voor zich uit. Jeremy Cotterill, dit weekeinde de teammanager bij MP in Macau, zegt iets tegen hem. Dick van der Wilt, de steun en toeverlaat binnen het team en voor intimi beter bekend als 'Dick Aardappel', staat ernaast. "Jammer dat Cock dit niet meer meemaakt", zegt hij zacht tegen de verslaggever, verwijzend naar Cock Kool, die destijds een van de initiatiefnemers van het team dat eerst Multipromo heette en nu alweer jaren als MP Motorsport actief is.

191117 Versch Focus
Verschoor staat stoïcijns voor de auto, naast hem Dick 'Aardappel' van der Wilt
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet