Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Liveblogs

Sportscars: Liveblog 86ième 24 Heures Du Mans

180614 Liveblog 8 Quali 1


Donderdag, 0.15 uur:
Dat de nummer 8-Toyota (foto, Buemi/Nakajima/Alonso) op de voorlopige pole-position in Le Mans staat, is niet erg verrassend, maar dat het niet de tweevoudig Formule 1-wereldkampioen was, maar Kazuki Nakajima, die de tijd van 3:17,270 minuten op de klokken zette, was wellicht toch anders dan wat velen hadden verwacht. In LMP2 reed Paul-Loup Chatin in de nummer 48-IDEC Sport Racing-Oreca (Lafargue/Chatin/Rojas) in 3:24,956 minuten de snelste tijd. Porsche-teams bepaalden in beide GT-klassen het tempo. In GTE-Pro eindigde Gianmaria Bruni in de nummer 91-Porsche (Lietz/Bruni/Makowiecki) bovenaan met een tijd van 3:47,504 minuten. In GTE-Am was de nummer 88-Dempsey-Proton-Porsche (Cairoli/Al Qubaisi/Roda) met de door Matteo Cairoli gereden tijd van 3:50,728 minuten het snelst. Het volledige kwalificatieverslag, inclusief de resultaten van alle Nederlandse rijders, is hier te vinden.

180614 24h Le Mans uitslag kwalificatie 1

MTC 6423

22.20 uur: De eerste kwalificatie is bezig en de temperaturen dalen. Dit zien we direct terug in de rondetijden, die flink sneller zijn dan in de vrije training. De beide Toyota TS050-Hybrids zitten al in de 3:17s, terwijl Gianmaria Bruni met de #91 Porsche 911 RSR een 3:47,504 minuten laat noteren. Dat is voorlopig ook de enige tijd van de Italiaan, want bij het remmen voor de Dunlop Chicane gaat de Porsche rond en eindigt in de grindbak. Een korte slow zone is het gevolg. Porsche heeft zowel in de GTE-Pro als de GTE-Am klasse de plekken 1 en 2 in handen. De beide Ginetta G60-LT-P1s zijn nog niet op de baan verschenen. Bij de nummer 5-Ginetta (Robertson/Simpson/Roussel) moest na een defect in de vrije training de motor worden gewisseld, maar zoals Charles Robertson bij de collega's van Radio Le Mans meldde, wordt verwacht dat de auto binnen afzienbare tijd de baan op kan.

MTC 6838

21.35 uur:
Einde sessie voor de Michelin Le Mans Cup/Road to Le Mans, met gele vlaggen op verschillende plaatsen langs de baan. De door de Lanan Racing Norma gereden snelste tijd is niet meer verbeterd. Wel gingen nog enkele rijders sneller dan Job van Uitert, die daardoor samen met teamgenoot John Farano als achtste eindigt, net achter de Eurointernational Ligier van Kay van Berlo en teamgenoot Mikkel Jensen. De DKR Engineering Norma van Leonardo Hoogenboom en Jens Petersen eindigde de vrije training als 30e. Tussen 22.00 en 00.00 uur volgt nu de eerste van drie kwalificaties voor de 24 Uur van Le Mans. De LMP3s en GT3s zien we morgenochtend om 9.00 uur weer op de baan.

180613 Road to Le Mans uitslag 1e vrije training

MTC 6826

21.00 uur: 
Nadat Toyota er aan het einde van de vrije training nog een 1-2 van maakte en de sessie afsloot met een snelste tijd van 3:18,718 minuten is het nu tijd voor de Road to Le Mans, met daarin Job van Uitert, Kay van Berlo en Leonard Hoogenboom. Halverwege de vrije training voor de LMP3 en GT3 auto's is het de Lanan Racing Norma M30-Nissan van Michael Benham en Duncan Tappy die het snelste is. Job van Uitert heeft tot nu de op twee na snelste tijd weten te noteren. Kay van Berlo en Leonard Hoogenboom zijn vooralsnog niet in de top 15 te vinden.

20.15 uur:
Kamui Kobayashi sloot de vrije training in de nummer 7-Toyota (Conway/Kobyasshi/López) als snelste af, maar zijn tijd van 3:18,718 minuten was nog wel vier seconden langzamer dan de pole-winnende tijd van vorig jaar. De nummer 3-Rebellion (Laurent/Beche/Menezes) had lange tijd de tweede plaats in handen, maar in de laatste minuut van de training ging Sébastien Buemi in de nummer 8-Toyota (Buemi/Nakajima/Alonso) onder de tijd van Laurent door en veroverde zo de tweede plaats in het eindklassement, ruim een halve seconde langzamer dan teamgenoot Kobayashi. De Rebellion eindigde op de derde plaats, voor de nummer 10-Dragonspeed-BR1 (Hedman/Henley/Van der Zande). Uiteindelijk gingen ook de beide CEFC-TRSM-Ginetta's nog naar buiten, maar gezamenlijk kwamen ze niet verder dan een totaal van 22 ronden.

In de LMP2-klasse reed Jean-Eric Vergne, samen met zijn Formule E-teamgenoot André Lotterer na de Formule E-race van afgelopen zondag in Zürich per privéjet naar Le Mans gereisd, in de nummer 26-G-Drive-Oreca (Rusinov/Pizzitola/Vergne) in 3:26,529 minuten de snelste tijd, voor de IDEC Sport-Oreca (Lafargue/Chatin/Rojas) en de TDS Racing-Oreca (Perrodo/Vaxivière/Duval). De auto van Ho Pin Tung eindigde met een tijd van 3:30,922 minuten op de 13e plaats in de klasse, twee plaatsen voor de RTN-Dallara, waarin Giedo van der Garde met 3:31,465 minuten de snelste tijd reed. "Wij hebben nog steeds voornamelijk aan de afstelling gewerkt, en daarmee gaan we in de kwalificatie verder, want we zijn nog niet waar we willen zijn", meldde Jan Lammers.

180613-Liveblog 93

In de LMGTE-Pro-klasse bezette Porsche de eerste drie plaatsen, met de snelste tijd van 3:50,121 minuten voor Patrick Pilet in de nummer 93 (foto, Pilet/Tandy/Bamber), gevolgd door de zusterauto's met de startnummers 92 (Christensen/Estre/Vanthoor) en 91 (Lietz/Bruni/Makowiecki). De beste niet-Porsche was de nummer 66-Ford (Mücke/Pla/Johnson) op de vierde plaats. De nummer 81-BMW met Nicky Catsburg werd  17e en laatste in de klasse.  In GTE-Am was de nummer 88-Dempsey Proton Racing-Porsche (Cairoli/Al Qubaisi/Roda) het snelst. Jeroen Bleekemolen reed in de Keating Motorsport-Ferrari de achtste tijd.

180613 24h Le Mans uitslag vrije training

180613 Liveblog Toyota 7-FP

18.00 uur:
Halverwege de vrije training staat de nummer 7-Toyota (Conway/Kobayashi/López, foto) aan kop van de tijdenlijst met een tijd van 3:19,978 minuten. De nummer 11 SMP Racing-BR (Sarrazin/Oridzjev/Isaakyan) bezet met een achtestand van 1,392 seconden de tweede plaats, de nummer 8-Toyota (Buemi/Nakajima/Alonso) completeert de top drie. De Dragonspeed-BR1 (Hedman/Hanley/Van der Zande) staat op de zesde plaats in de klasse. Een groot vraagteken staat er bij de deelname van de beide Ginetta-LMP1's van het CEFC-TRSM-team: de nummer 5-auto (Robertson/Simpson/Roussel) viel al in de beginfase stil en heeft slechts drie ronden afgelegd, de nummer 6-auto (Rowland/Brundle/Turvey) is zelfs de pits nog niet uit geweest. Nadat het team tijdens de seizoensstart in Spa vanwege financiële problemen al verstek moest laten gaan, luidde de officiële lezing dat de deelname in Le Mans in ieder geval was afgedekt, maar inmiddels betwijfelen we dat meer en meer.

180613 Liveblog RTN FP

In LMP2 staat de nummer 48-IDEC Sport-Oreca (Lafargue/Chatin/Rojas) bovenaan, gevolgd door de nummer 28-TDS Racing-Oreca (Perrodo/Vaxivière/Duval) en de nummer 39-Graff-Oreca (Capillaire/Hirschi/Gommendy). Onze landgenoot Ate de Jong zorgde met de nummer 25-Algarve Pro Racing-Oreca (Patterson/De Jong/Kim) voor gele vlaggen door eenmaal in de grindbak te belanden, maar inmiddels rijdt de auto weer zonder problemen. Dat geldt ook voor de auto's van Racing Team Nederland (foto boven) en Jackie Chan DC Racing. In GTE-Pro bepalen de Porsches tot nu toe het tempo met drie 911's op de eerste drie plaatsen, gevolgd door de nummer 66-Ford (Mücke/Pla/Johnson). Harry Tincknell zette de nummer 67-Ford (Priaulx/Tincknell/Kanaan) eenmaal diep in de grindbak, maar ook deze auto rijdt inmiddels weer. De MTEK-BMW met Nicky Catsburg staat op de twee-na-laatste plaats in de klasse, alleen de aston Martins staan daar nog achter. Snelste auto in GTE-Am is de Gulf-Porsche (Wainwright/Barker/Davidson), de Keating-Ferrari met Jeroen Bleekemolen staat vooralsnog op de zesde plaats in de klasse.

Woensdag 16.00 uur: Na de nodige officiële plichtplegingen (technische en administratieve keuring in de stad op zondag en maandag en pitwalk en handtekeningsessie alsmede de officiële foto met alle deelnemers gisteren, wordt er vandaag voor het eerst gereden in Le Mans. Er is een vrije training van vier uur, gevolgd door de eerste van in totaal drie kwalificatieheats, ditmaal met een duur van twee uur. Tussendoor komen de deelnemers aan de 'Road to Le Mans' voor het eerst in actie. Het tijdschema voor vandaag is als volgt:

16.00-20.00 uur: vrije training 24 Heures du Mans
20.30-21.30 uur: vrije training Road to Le Mans
22.00-00.00 uur: kwalificatie 24 Heures du Mans

180613 Liveblog Groepsfoto
De groepsfoto met alle 180 rijders die dit jaar in de wedstrijd van start gaan, inclusief acht Nederlanders

Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet