Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Liveblogs

Liveblog Jumbo Racedagen, driven by Max Verstappen

02-Jumbo-Racedagen

Net als afgelopen jaren trakteert Jumbo de autosportliefhebbers op een weekend vol autosport in vele soorten op Circuit Zandvoort. Van echte races in vijf verschillende raceklassen, tot entertainment als de demo's van Racing Team Nederland, de caravanrace en de Ladies GT race. Maar het leeuwendeel van het publiek komt natuurlijk om Max Verstappen live in actie te zien tijdens de demo's. AUTOSPORT.NL is uiteraard alle dagen ter plaatse en doet alle dagen verslag via een liveblog.

Tekst: Gerrie Hoekstra en Marco Antheunisse
Foto's: Co van der Gragt en Erik van der Schaaff


IMG 1372

17:25 uur: FIA WTCR, de laatste race van de Jumbo Racedagen 2018
Met Jean-Karl Vernay op pole en Rob Huff naast hem staan er indrukwekkende namen op de eerste startrij. Tom Coronel start net als in race twee vanaf P22, met achter zich Bernhard van Oranje. Michael Verhagen begint de laatste race in zijn drukke weekend, hij reed ook twee races in de Supercar Challenge, vanaf de 25e startplek.

IMG 1382

Gordon Shedden verliest in de openingsronde twee plekken. Tom Coronel wordt in de Gerlachbocht aangetikt door Zsolt David Szabo. De Hongaar heeft daarvan het meeste last, hij raakt de muur van Hugenholtzbocht en zijn race is over. De DHL Honda komt echter ook meteen de pits in, het is niet de dag van Tom. Verhagen klimt op naar P19, maar gaat te hard door de Tarzanbocht, moet door het grind en verliest daarmee veel tijd, hij zakt weer terug naar de achterhoede.

Er zijn weinig positiewisselingen. Yvan Muller, die als FIA WTCR klassementsleider naar Zandvoort kwam, moet opnieuw opgeven. Yann Ehrlacher, die nu op P6 rijdt, lijkt dit weekend de beste zaken te gaan doen, hij neemt de koppositie over en rijdt nu op P6.

In ronde 7 blijkt dat de start van raceleider Vernay under investigation is, maar een ronde later blijkt het loos alarm. Ronden lang zijn er geen positiewisselingen in de top 15, het geweld van eerder dit weekend blijft voorlopig uit.

IMG 1430

In ronde 13 valt Gianni Morbidelli uit na een tik die hij kreeg van Denis Dupont. Verder geen positiewisselingen meer, dus Vernay wint voor Huff en Vervisch. Guerrieri wordt vierde met Shedden op zijn bumper. Klassementsleider Ehrlacher finisht als 6e. Bernhard van Oranje wordt 19e, één positie beter dan Michael Verhagen.

15:50 uur: Max sluit zijn serie van zes demo's in twee dagen af met donuts15:30 uur - TCR Benelux/Europe:

Danny Kroes mag door het omdraaien van de eerste 10 na de kwalificatie starten vanaf de poleposition. Jaap van Lagen kwalificeerde zich als snelste en gaat de tweede race starten vanaf een tiende plaats. Rijden er in het wereldkampioenschap sterke coureurs, de TCR Benelux/Europe heeft ook genoeg ervaren rijders die hun sporen al in diverse kampioenschappen hebben verdiend. Een flink aantal rijders maakt kans op de overwinning.

480-start-tcr-europe-r2

Na de start laat Kroes zich verrassen door Jens Reno Möller met het nodige tikwerk. Ook Josh Files passeert de Nederlander. Kroes laat het niet op zich zitten en pakt bij het uitkomen van bocht 10 de tweede plek af van Möller, die door Files gepasseert is. Jaap van Lagen boendert door het veld heen en ligt al op een zesde plaats. Josh Files neemt wat voorsprong op Kroes, die op zijn beurt de nieuwe nummer drie Kris Richard van zich af moet houden. Jaap van Lagen is ontketend, haalt ook Reece en Möller in en ligt al op een fraaie vierde plaats. Hij heeft Kris Richard en Danny Kroes al in zijn vizier. Na een tik van Dániel Nagy gaat Stian Paulsen bij het aanremmen van de Mastersbocht hard de vangrail in. Alleen plaatselijk geel en geen safetycar besluit de wedstrijdleiding.

Aan de buitenkant van de Hans Ernstbocht is Kris Richard het slachtoffer van de dadendrang van Jaap van Lagen die de derde plaats pakt en zich vlak achter Danny Kroes nestelt. Danny Kroes verdedigt zich met faire middelen. Door hun gevecht komt ook Kris Richard weer dichterbij en nadert ook Attila Tassi zienderogen. Na een klein tikje bij het insteken van Bocht 9 raakt Kroes uit balans en Van Lagen pakt de tweede plek. Tassi gaat Richard voorbij en nadert Kroes. De vier wagens strijden flink om posities. Josh Files heeft door het knokken van zijn achterblijvers een flinke voorsprong genomen.

In de slotfase moet Danny Kroes zich breed houden om de aanvallende Attila Tassi achter zich te houden. In de voorlaatste en laatste ronde voert Tassi de druk nog op en wil Kroes tweemaal uitremmen aan de binnenkant van de Tarzan. De jonge Nederlander houdt in beide gevallen goed de deur dicht. Zij aan zij, met het nodige contact komt Kroes als overwinnaar uit de strijd bij het uitkomen van Bocht 10 en pakt een fantastische derde podiumplaats. Weliswaar zijn de acties van beide rijders nog in onderzoek bij de wedstrijdleiding. Jaap van Lagen, gekomen van een tiende plaats wordt fraai tweede.


IMG 1321

Josh Files, die zich buiten alle gevechten hield rijdt naar de winst met ruim 4 seconden voorsprong op Van Lagen. De vierde plaats is er voor Attila Tassi met Kris Richard, Mikel Azcona en de teruggevallen Möller daarachter.


IMG 6681

14:10 uur: Ladies GT race 2
Een veld van 16 gele Jumbo boodschappenauto's met achter het stuur bekende Nederlandse dames. Met net een racelicentie op zak, zonder vrije training of kwalificatie, gaan de dames voor de tweede keer in hun leven in een race van start. De startopstelling is bepaald door loting, prinses Laurentien van Oranje was de gelukkige met het lootje poleposition.


IMG 0984

Ze is bij de start goed weg en behoudt de leiding. Even lijkt het erop dat ze een valse start heeft gemaakt. Ze bewoog even, maar stond weer stil voordat de rode lampen uitgingen. Gelukkig is de wedstrijdleiding coulant en laat het doorgaan.

Waar het in race 1 gisteren nog af en toe misging rijden de dames nu een race zonder problemen. Alleen Britt Dekker komt de pits binnen met problemen.

Prinses Laurentien houdt de leiding niet vast, ze moet zowel Elise Gruppen als Gwen Poorten voorbij laten gaan. Gwen Poorten komt als eerste over de finish, gevolgd door Gruppen en prinses Laurentien.

IMG 1251

IMG 0805

13:00 uur –Race 2 FIA WTCR:
Jean-Karl Vernay, de snelste rijder in de kwalificatie van vanmorgen, start helemaal achteraan. Zijn Audi Sport Leopard Lukoil Team besloot een motor te wisselen, zodat de Audi vanaf de 27ste plaats vanuit de pits de tweede race moet aanvangen. James Thompson start vanaf poleposition met naast hem Aurélien Comte met de Peugeot 308.

IMG 0822

Comte heeft de beste start ten koste van Thompson. Tom Coronel heeft wat plaatsen goed gemaakt en komt als 19de door. Oriola moet zijn derde positie verdedigen tegenover Ehrlacher. Daarachter een knokkend drietal met Bennani, Shedden en Guerrieri als hoofdrolspelers. Huff daarachter krijgt wat tikken te verduren van Frédéric Vervisch, die daarvoor een waarschuwing krijgt. Aurélien Panis heeft Fabrizio Giovanardi geraakt en deze moet zijn beschadigde Alfa in de Gerlachbocht parkeren. Safetycar de baan op. Ook einde verhaal voor Jean-Karl Vernay, die geen voordeel van zijn nieuwe motor heeft en de pits moet opzoeken.

Comte heeft de beste herstart, gevolgd door Thomson en Oriola. Coronel ligt inmiddels op de 15de plaats, nadat Yvan Muller voor hem uit de race spinde. Shedden doet er alles aan om Bennani te passeren maar maakt een aanvallende fout waar Guerrieri optimaal van profiteert. Voor fantastische autosport zorgt Ehrlacher, die zij aan zij in de Tarzanbocht Oriola probeert te pakken. Beide auto's raken elkaar licht. Tussen bocht 9 en 10 lukt het Ehrlacher met het nodige contact Oriola definitief te verschalken. De strijd om plaats vier is spannend. Een lint van wagens strijdt om deze plek. De op de tweede plaats rijdende Thompson laat vlak voor de finish zijn teamgenoot Yann Ehrlacher passeren, omdat de Fransman veel hoger in de titelstrijd staat. Tom Coronel passeert in de slotfase Berthon en wordt 14de.

Jumbo-Max-3286


Bernhard van Oranje eindigt als 21ste, één plaats voor zijn Bas Koeten Racing teamgenoot Michael Verhagen.

Jumbo-Max-3398

Uitslag: 1. Comte 2. Ehrlacher 3. Thompson 4. Oriola 5. Bennani 6. Shedden 7. Guerrieri 8. Huff 9. Vervisch 10. Filippi

Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet