Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Nieuws van 4 januari 2001

Barrichello gaat voor het kampioenschap

Ferrari's 'nummer twee', Rubens Barrichello, zegt dat hij in 2001 het Formule 1 Wereldkampioenschap kan winnen, ondanks het feit dat hij rijdt voor hetzelfde team als huidig kampioen Michael Schumacher.


Tekst: Christiaan W. Lustig


Hoewel het officieel altijd ontkend is, wordt alom gedacht dat Barrichello's contract vereist dat hij Schumacher ondersteunt en dat ten nadele van zijn eigen kansen op het kampioenschap. Echter, in een interview met het Italiaanse dagblad Gazzetta dello Sport, heeft de Braziliaan verklaard dat hij komend seizoen zelf voor de titel wil gaan.

"Ik wil onmiddellijk winnen, bij de eerste Grand Prix," zei Rubens. "Voor mijn eerste seizoen bij Ferrari had ik het doel om tussen de 50 en zestig punten te behalen. Door 62 punten te scoren is dat al een succes geworden. Nu wil ik de zes graag in een negen veranderen en 92 punten halen. Er zijn met minder punten Wereldkampioenschappen behaald. Nu weet ik dat Ferrari het goed zal doen en dat ik meer zal winnen."

Barrichello eindigde vierde in de stand om het Wereldkampioenschap 2000. Hij behaalde zijn eerste Grand Prix-zege in Duitsland, maar speelde bijna altijd tweede viool, achter Schumacher. Naar verwachting zal hij dat ook in 2001 (moeten) blijven doen. Officieel geldt bij Ferrari de regel dat de snelste coureur mag winnen, maar, hoewel dat in de praktijk dat altijd Schumacher is geweest, wil Barrichello van deze regel gebruikmaken door vanaf de eerste Grand Prix van 2001 voluit te gaan.

Ferrari wil Schumacher voor het leven

Luca Montezemolo is vastbesloten zijn coureur Michael Schumacher ook na het aflopen van zijn huidige contract, eind 2002, te behouden.

Tekst: Christiaan W. Lustig

De President van Ferrari is, samen met Sportief directeur Jean Todt, het brein achter de transformatie van het beroemde team van een gezellige, maar chaotische boel, tot een geoliede machine en hij zou Michael Schumacher, één van de sleutels tot Ferrari's succes, graag behouden.

"Ik verwacht dat hij [Schumacher] de coureurstitel in de komende twee seizoenen wint," zei Montezemolo, "En ik zal er alles aan doen om onze samenwerking voort te zetten, nadat zijn contract eind 2002 afloopt."
Schumacher kwam bij Ferrari in 1996 en won het wereldkampioenschap in 1997 en '98 bijna, voordat dat hem afgelopen seizoen wel lukte.

Nieuwe Jaguar als eerste klaar

Jaguar Racing heeft bevestigd dat zij de R2 op 9 januari a.s. zullen presenteren. Daarmee is zij de eerste die een nieuwe auto klaar heeft.

Tekst: Christiaan W. Lustig

Men heeft alle hoop op de Jaguar R2 gevestigd om de beschamende resultaten van 2000 te doen vergeten. Eddie Irvine scoorde afgelopen seizoen een schamele vier punten voor het team. In het Constructeurskampioenschap eindigde Jaguar op de negende plaats. De laatste twee teams, Minardi en Prost, behaalden zelfs helemaal geen punten.

De plaats waar de presentatie plaatsvindt is nog niet bekendgemaakt, maar naar alle waarschijnlijkheid wordt het een minder 'glamourous' feestje dan vorig jaar op de Lords Cricket Grounds.

Ondertussen heeft het Ford-fabrieksteam Jaguar Steve Nichols als nieuw Technisch directeur aangewezen. Nichols heeft een aanzienlijke staat van dienst in Formule 1: hij was niet alleen Technisch directeur van Sauber, maar beklede ook de functie van Hoofd ontwerper bij McLaren en Jordan en was ook betrokken bij ontwerp- en ontwikkelprogramma's bij Ferrari.
Sauber is overigens het enige team dat tot dusver kenbaar heeft gemaakt wanneer zij haar nieuwe auto klaar heeft. De Sauber C20 zal op 24 januari in de fabriek in Hinwil, Zwitserland, aan het publiek en de pers getoond worden.


Vertrekt Todt bij Ferrari? Volgens Montezemolo niet

Op het moment doen verschillende berichten de ronde over het al dan niet vertrekken van Jean Todt bij Ferrari. De Sportief directeur van het Italiaanse team heeft een contract tot eind volgend jaar en, omdat hij in 2000 het doel, waarvoor hij naar Maranello kwam, gehaald zag worden.

Tekst: Christiaan W. Lustig

Aanleiding voor de berichten was een interview dat Todt recentelijk gaf aan het Franse dagblad Le Figaro, waarin hij vertelde nog niet zeker te zijn van zijn toekomst bij Ferrari.

De afgelopen zeven jaar stond de kleine Fransman aan het stuur bij Ferrari en werkte hij volgens een uitputtend schema. Hij zou willens zijn het lopende contract niet te verlengen en Todt heeft gezegd dat hij zijn opties in overweging zal nemen en in de komende maanden een beslissing over zijn toekomst zal maken.
Echter, Luca Montezemolo, Ferrari's Directeur, heeft en plein public gezegd dat Jean Todt ook na het aflopen van zijn contract aanblijft: "Todt zal bij Ferrari blijven, zelfs na afloop van zijn huidig contract. Hij blijft, hij blijft. De kracht van dit team is haar stabiliteit en mate van samenwerking. Ik heb veel gedaan om dit te bewerkstelligen; ik zal nog meer doen om het te bewaren. Todt heeft gelijk als hij zegt dat wij nog niet over zijn toekomst gesproken hebben, maar dat zullen wij doen in de komende weken."

Ondertussen onderhandelt Technisch directeur Ross Brawn over een vernieuwing van zijn contact met Ferrari en het lijkt erop of hij nog tenminste twee jaar bij het team blijft.

Antonio Pizzonia rijdt Formule 3000

De Braziliaanse coureur Antonio Pizzonia heeft bevestigd dat hij in 2001 in het Formula 3000 International Championship zal rijden. Dat doet hij voor het Petrobras Junior-team, naast landsman Ricardo Sperafico.

Tekst: Christiaan W. Lustig

Volgens verschillende geruchten zou Pizzonia ook op het punt staan een testovereenkomst te sluiten met Arrows. Tijdens een recentelijke test voor het team maakte hij een goede indruk. Echter, de Braziliaan laat nog niets los over zijn kansen.
"De keuze om in Formule 3000 uit te komen is de beste die ik kan maken. Ik zal veel leren en zeker een vergrote kennis van de circuits opdoen. Voor mij is Formule 3000 een goede leerschool en die wil ik gebruiken om in 2002 in F1 te komen," aldus Pizzonia.
Hoe dan ook, Pizzonia steekt zijn enthousiasme voor het rijden in Formule 1 niet onder stoelen of banken en hij is zeker dat hij uiteindelijk een stoeltje kan bemachtigen. Dat blijkt uit een uitspraak die hij deed voor het gerenommeerde Britse tijdschrift Autosport over een "verrassing" die hij voor 2001 in petto heeft: "We hebben, buiten Formule 3000, iets in de zak, wat voor iedereen een grote verrassing zal zijn. We hebben nog niets getekend, maar het moet in januari aangekondigd worden."

Deal tussen Prost en Mazzacane lijkt rond

De Argentijnse coureur Gastón Mazzacane heeft sterke hints gegeven dat hij voor 2001 eindelijk getekend heeft bij Prost, aldus berichten in de Argentijnse media. "Om in zijn team [Prost] te rijden is een grote motivatie," zou Mazzacane gezegd hebben.

Tekst: Christiaan W. Lustig

De toekomstig Prost-coureur werd ook naar zijn nieuwe teamgenoot gevraagd, waarop hij antwoordde: "Ik zal veel van hem [Jean Alesi] leren, want hij heeft veel ervaring en hij is één van de coureurs met wie ik in mijn eerste jaar de beste relaties had."
Een officiële aankondiging wordt in de eerste dagen van het nieuwe jaar verwacht, omdat de details van het contract nog door het team, Mazzacanes manager Eduardo Ramires en zijn persoonlijke sponsor PSN, worden vastgesteld.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet