Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formula E

Formule E: Audi-team ziet af van beroep, Felix Rosenqvist definitief winnaar

171204 FE Abt
Het Audi-team besloot, niet tegen de uitsluiting van Daniel Abt in beroep te gaan

Het Audi Sport Abt Schaeffler-team heeft besloten niet in beroep te gaan tegen de uitsluiting van coureur Daniel Abt na afloop van de Formule E-race van gisteren. Zoals gemeld raakte Abt zijn aanvankelijke overwinning naderhand weer kwijt, omdat de barcodes op twee componenten van het hybridesysteem op zijn formulewagen niet overeenkwamen met die in de documenten van de auto. "We hebben de tijd benut om alle documenten en procedures precies te onderzoeken", aldus Allan McNish, teambaas van het Audi-team. "We hadden door de vormfout in de voertuigpas geen enkel voordeel, alle onderdelen waren op elk tijdstip conform de homologatie en voldeden aan het technisch reglement. Desondanks accepteren we de beslissing van de FIA en respecteren de regels rondom de technische voertuigpas. Ons team heeft een kleine fout met grote gevolgen gemaakt, die we erkennen en die Daniel zijn welverdiende overwinning heeft gekost. Er rest ons niets dan ons hiervoor te verontschuldigen. Ik ben er zeker van dat we hem al snel opnieuw op het podium zullen zien."

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Bildagentur Kräling

Het is niet de eerste keer dat het Abt-team na een overwinning wordt uitgesloten: in het seizoen 2014/2015 raakte Lucas di Grassi zijn overwinning bij de Duitse kampioenschapsronde in Berlijn kwijt omdat de voorvleugel van zijn auto na reparaties niet conform de homologatie was, in het daaropvolgende seizoen zag Di Grassi zijn zege in Mexico in rook opgaan als gevolg van een te laag wagengewicht.

171204 FE Rosenqvist
Felix Rosenqvist van het Mahindra-team is na de uitsluiting van Abt de winnaar

Door het niet doorzetten van het oorspronkelijk aangekondigde beroep is de uitsluiting van Daniel Abt – die bij winst de eerste Duitse Formule E-racewinnaar zou zijn geweest – definitief geworden en staat Felix Rosenqvist als winnaar van de race vast. Ook het verhaal van Rosenqvist is opmerkelijk, want de coureur van het Indiase Mahindra-team startte weliswaar vanaf de pole-position, maar de Zweed ging in de eerste vrije ronde van de wedstrijd bij het aanremmen van de eerste bocht al in de rondte en sloot slechts als elfde weer aan. Daarna leken zijn kansen op succes verkeken, maar Rosenqvist herstelde zich sterk. "Het is jammer voor Daniel, en ik win ook liever op de baan dan achter de groene tafel, maar die 25 punten neem ik natuurlijk graag mee", aldus Rosenqvist gisteravond in Hongkong. De Brit Sam Bird, die zaterdag de eerste wedstrijd won en gisteren uiteindelijk vijfde werd, leidt na het eerste raceweekeinde in de tussenstand van het kampioenschap.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet