Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Rosberg wereldkampioen na bloedstollende finale

Rosberg juicht

Nico Rosberg heeft zich na een bloedstollende Grand Prix van Abu Dhabi gekroond tot wereldkampioen in de Formule 1. Lewis Hamilton negeerde alle teamorders en hield zijn teamgenoot per ronde extremer op, en met dank aan alternatieve strategieën van Vettel en Verstappen, leverde dat in de laatste tien ronden een spanning op die we in de Formule 1 zelden hebben gezien. Rosberg hield het hoofd koel, hield Vettel op nieuwere banden zelfs achter zich en pakt met de tweede plek zijn eerste wereldtitel – 34 jaar na zijn vader.

Tekst: Daan Jeuken. Foto's: Teams

Goed starten en uitrijden
Voor Rosberg lijkt de opdracht vandaag eigenlijk eenvoudig: goed starten, maximaal één plaats verliezen en de race uitrijden. In die eerste opdracht slaagt Rosberg vrij eenvoudig. Beide Mercedessen komen erg goed van hun plek en hoeven zich totaal geen zorgen te maken om de mannen daarachter. Räikkönen, Ricciardo en Vettel starten ook goed.

Verstappen in de rondte
Verstappen start niet zo goed en wordt buitenom aangevallen door Nico Hülkenberg. De Nederlander probeert aan de binnenkant terug te verdedigen, maar laat zijn auto te ver naar buiten lopen en komt daar de Force India tegen. De twee raken elkaar en Verstappen gaat in de rondte. Daar hoeven de Mercedessen zich dus geen zorgen meer om te maken; Verstappen wacht een zware namiddag.

Verstappen brug

Inhalen kan best op Abu Dhabi
Over het circuit van Abu Dhabi wordt nogal eens gezegd dat inhalen onmogelijk is, maar Max Verstappen bewijst het tegendeel. Vanaf de laatste plek klimt Verstappen binnen zeven rondjes weer naar de tiende plek. Het snelheidsverschil is een gegeven, al heeft Verstappen op het lange rechte stuk nog duidelijk een nadeel.

Eerste stops
Lewis Hamilton doet in de eerste stint niet veel bijzonders en na zeven ronden maakt hij al zijn pitstop. Kimi Räikkönen doet hetzelfde, kan hij in die ene ronde Nico Rosberg aanvallen? Hamilton moet bij het wegrijden even wachten op Räikkönen, dat kost hem dan weer wat tijd. Rosberg komt de ronde erna binnen en hem treft hetzelfde lot: Rosberg moet wachten op Vettel. Hamilton behoudt de leiding, maar met Räikkönen wordt het spannend. De Fin komt door de eerste bocht als Rosberg de pits verlaat, maar de Mercedes-rijder blijft de Ferrari net voor.

Rosberg

Verstappen maakt het Rosberg moeilijk
Rosberg en Räikkönen zijn vlak achter Verstappen terechtgekomen, die met zijn supersofts iets langer door kan. Rosberg zal liever niet willen aanvallen, maar het team vraagt hem daar wel om, omdat Verstappen hem op de oude banden ophoudt. Zo lang Rosberg er niet langs komt, ruikt Räikkönen echter ook zijn kans. Ricciardo heeft zijn stop inmiddels ook gemaakt en hij rijdt vlak achter Räikkönen. Hamilton rijdt overigens ook niet weg bij Verstappen, die een geweldig tempo rijdt op de oude banden. Hamilton zal het groepje echter ook graag wat ophouden, in de hoop dat Rosberg in de fout gaat of aangevallen wordt.

Button eindigt zijn carrière op een kerb
Jenson Button hoopt in de laatste race uit zijn carrière nog iets leuks te kunnen uitrichten, maar dat is hem niet gegund. De voorwielophanging van de McLaren begeeft het als Button te hard over de kerb rijdt en Button kan niets anders dan de pits indraaien en de auto parkeren. De afscheidnemende Brit ziet de humor er nog wel van in: "Zo'n technisch falen heb ik nog nooit meegemaakt."

Verstappen naar eenstopper
Max Verstappen maakte in Brazilië wereldfaam met zijn bijzondere inhaalrace, maar in Abu Dhabi maakt hij ook weer indruk. Verstappen rijdt bijzonder lang door op de supersofts – veel langer dan Pirelli adviseerde. Zijn tempo is erg goed.

Ricciardo valt aan
Ricciardo zit achter Räikkönen al ronden lang te loeren en het wachten is op de aanval. Die komt er, Ricciardo duikt in de binnenbocht, maar Räikkönen verdedigt sterk en houdt de Red Bull achter zich. Vettel haakt aan bij de Australiër, maar kan net niet doorzetten voor ook een inhaalpoging.

Rosberg licht

Rosberg vecht voor de titel
Het gevecht tussen Ricciardo en Räikkönen herinnert Mercedes er ook weer aan wat er allemaal kan gebeuren. Rosberg zat redelijk rustig achter Verstappen, maar wordt toch weer aangespoord in actie te komen. En dat doet hij.

Rosberg komt aan het eind van het eerste rechte stuk van ver, duikt in de binnenbocht en lijkt Verstappen enigszins te verrassen. Verstappen verdedigt wel in de chicane, de twee raken elkaar net niet, maar Rosberg heeft veruit de betere lijn en pakt in het volgende rechte stuk de tweede plek. Rosberg wordt nog wel eens verweten niet te kunnen vechten, maar nu hij moet, en met de druk op het allerhoogst, doet Rosberg precies wat hij moet doen.

Verstappen stopt
Een ronde later, met 22 ronden op de klok, maakt Verstappen eindelijk zijn eerste en enige pitstop. Hij haalt een gloednieuwe set softs en kan daar gemakkelijk mee door tot het eind. Verstappen valt terug naar p8, achter beide Force India's, maar iedereen voor hem moet dus nog een keer stoppen. Bovendien wordt het tempo van Verstappen op deze nieuwe banden, ten opzichte van de mannen vooraan met inmiddels aardig verbruikte banden, interessant.

Ricciardo

Ricciardo stopt als eerste
Daniel Ricciardo zit de hele stint vast achter Räikkönen, maar komt er niet langs. Dan maar in de pits. Ricciardo duikt na 25 ronden extreem laat de pits in, waarmee hij Ferrari weet te verrassen. Als hij weer op de baan komt, blijkt meteen hoe goed Verstappen het doet: Ricciardo komt ver achter de Nederlander de baan op. Het betekent dus dat Verstappen gewoon op koers ligt om op het podium te eindigen. En dat nadat hij na de eerste bocht allerlaatste lag.

Räikkönen stopt uiteraard de ronde na Ricciardo, maar de undercut van de Australiër heeft gewerkt: Ricciardo blijft de Fin voor.

Hamilton zonsondergang

Hamilton weer als eerste
Lewis Hamilton heeft Rosberg niet op kunnen houden in de tweede stint, waardoor de Duitser een goed tempo kon rijden. Had Hamilton hem opgehouden, dan had Verstappen mogelijk op koers gelegen voor de tweede plek. Nu kan Rosberg rustig zijn eigen tempo rijden, en dat is aanvankelijk beter dan dat van Verstappen. Hamilton mag weer als eerste stoppen, Rosberg komt de ronde erna. De stop van beide heren is perfect. Hamilton behoudt de voorsprong, Rosberg blijft Verstappen een paar tellen voor.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet