Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Rosberg wint simpel, Verstappen houdt Hamilton knap achter zich

Rosberg

Het kampioenschap van 2016 lijkt volledig in het voordeel van Nico Rosberg te vallen. Werd hij in Maleisië nog geholpen door de opgeblazen motor van Hamilton, in Japan deed de poleman niets verkeerd, terwijl Hamilton dramatisch startte. Hij was de hele race bezig die plaatsen goed te maken, dat lukte ook behoorlijk en Hamilton leek in de slotfase nog op te rukken naar de tweede plek. Daar reed Verstappen echter en ondanks het grote snelheidsverschil hield hij Hamilton lange tijd heel knap op gepaste afstand. Slechts één keer kwam Hamilton dichtbij en opende hij de aanval. Verstappen gebruikte zijn gebruikelijke, maar hevig bekritiseerde, tactiek door heel laat kant te kiezen. Deze tactiek betaalde wel weer uit: Verstappen hield Hamilton achter zich en eindigde tweede.

Tekst: Daan Jeuken. Foto's: Teams

Ook Räikkönen teruggezet
De Ferrari's kwalificeerden zich gisteren netjes voor beide Red Bulls, maar daar starten ze niet. Vettel werd naar aanleiding van de startcrash in Maleisië drie plaatsen teruggezet, Räikkönen heeft zijn versnellingsbak laten vervangen en moet vijf plaatsen inleveren. Verstappen en Ricciardo starten dus vanaf de tweede startrij, Perez en Vettel daarachter, Grosjean en Räikkönen daar weer achter.

Vochtige lijn Hamilton
De ogen zijn echter gericht op de voorste startrij. Suzuka staat bekend als een echt rijderscircuit, maar dat betekent niet dat inhalen hier gemakkelijk is. De afgelopen twee jaar won Hamilton hier vanaf p2, nu maakt Hamilton zich ernstige zorgen omdat zijn startlijn vochtiger is.

Op die natte lijn komt Lewis Hamilton inderdaad dramatisch weg, maar dat komt niet alleen door die natte baan. De Ferrari's kunnen zich wonderbaarlijk zonder elkaar te raken langs de Mercedes wringen – Hamilton verliest maar liefst zeven plaatsen terwijl Rosberg comfortabel de leiding behoudt. Verstappen sluit aan als tweede, Perez is ook geweldig gestart en is doorgeschoven naar derde. Achter hem is Ricciardo vierde gebleven, voor Vettel, Hülkenberg, Räikkönen en dan pas volgt Hamilton. Deze start zou wel eens een beslissend moment in het kampioenschap kunnen zijn.

Vettel

Vettel rukt op
Sebastian Vettel heeft bij de start de plek van Hamilton gewonnen en de Duitser gaat lekker door. In de eerste ronde opent hij de aanval bij Ricciardo en pakt hij de vierde plek, de ronde erna zet hij zich op start/finish naast Perez en schuift de Duitser door naar p3.

Rosberg op rozen
Het verschil tussen Hamilton en Rosberg was in de kwalificatie 0.013 seconde. Nu rijdt Rosberg aan kop bijna twee seconden per ronde sneller dan Hamilton, die wordt opgehouden door de Force India's. Direct voor hem is dat Hülkenberg, maar die kan uiteindelijk Räikkönen en Hamilton niet achter zich houden. Maar op p4 houdt die andere Force India, Sergio Perez, het groepje Ricciardo, Räikkönen en Hamilton op.

Nico Rosberg lijkt intussen een fantastische middag tegenmoet te gaan; Verstappen kan het tempo niet bijbenen.

Verstappen

Verstappen stopt als eerste
Max Verstappen heeft al snel in de openingsfase problemen met zijn banden en na 10 ronden komt de Nederlander als eerste binnen. Verstappen komt vlak voor Gutierrez binnen; belangrijk in het gat achter Hülkenberg. Ricciardo komt ook direct binnen, maar hij komt vlak achter Ericsson terug de baan op, als veertiende. Hij moet dus in de aanval om niet achter Räikkönen en Hamilton te vallen.

Rosberg stopt twee ronden later, evenals Vettel. Verstappen klokt in de tussentijd goede rondetijden en blijft dus tweede.

Ook Perez en Räikkönen stoppen. Ricciardo heeft in het middenveld genoeg tijd kunnen winnen om wel voor Perez terecht te komen, die belangrijke ophoudbron is hij dus voorbij. Die plaats verliest Ricciardo weer bijna als hij Jolyon Palmer voorbij wil en wijd gaat, maar hij houdt zijn auto onder controle en blijft Perez voor.

De ronde erna lukt de inhaalactie van Ricciardo bij Palmer wel. Perez probeert het vervolgens richting 130R, maar die bocht is te snel om met zijn tweeën in te duiken en hij haakt verstandig af. Op start/finish geeft dit moment Räikkönen vervolgens de mogelijkheid om aan te vallen. Met Palmer ernaast gaan ze drie-breed over het rechte stuk, waarbij de Fin aan het langste eind trekt.

Hamilton wint zonder undercut
Hamilton heeft dus geen undercut, maar stopt toch de ronde erna. Hij heeft echter wel een ronde vrij baan gehad en kon daarin eindelijk het volle potentieel van zijn Mercedes gebruiken. Dankzij Palmer hebben Perez en Räikkönen geen snelle outlap kunnen rijden en Hamilton komt voor de twee terug op de baan. Twee plaatsen gewonnen dus. Achter Ricciardo buit Hamilton zijn splinternieuwe banden ook direct uit: hij opent de aanval en pakt de vierde plek. Dat was een gunstige stop voor de Brit. De achterstand op Vettel is 14 seconden.

Räikkönen zit vast
Kimi Räikkönen zit de hele tweede stint vast achter Ricciardo, na 27 ronden vindt de Fin het genoeg geweest. Hij komt binnen voor zijn tweede en waarschijnlijk laatste stint. Dat betekent dat hij de halve race op de medium moet uitzingen. Ricciardo reageert niet direct.

Vettel is sneller dan Verstappen
Sebastian Vettel is gedurende de tweede stint elke ronde iets sneller dan Verstappen en het gat slinkt langzaamaan tot onder de twee seconden. Verstappen gaat wederom niet heel lekker op zijn banden en hij komt een ronde na Räikkönen ook binnen.

Rosberg komt de ronde na Verstappen en zonder veel druk kan hij rustig door. Rosberg heeft de macht, maar is overigens niet met rasse schreden weggereden. De voorsprong op Verstappen is slechts vier seconden.

Ricciardo komt pas na 32 ronden binnen. Kimi Räikkönen was al de hele stint snel, dus die gaat hij nooit meer achter zich houden. Zijn pitstop gaat ook nog eens fout bij het rechtervoorwiel, wat nog eens drie seconden extra duurt. Het brengt Ricciardo op 20 seconden achter Räikkönen, zo snel was de Fin. Er zal vandaag geen champagne uit schoenen worden gedronken.

Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet