Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Vettel wint onbedreigd, Verstappen van ronde achterstand naar p8

Vettel 2

Sebastian Vettel heeft met volledige controle de Grand Prix van Singapore gewonnen. De Ferrari-rijder startte van pole, behield de leiding en deed waar hij het beste in is: de race controleren. Ricciardo en Räikkönen konden geen vuist maken, maar eindigden wel op het podium. Dat betekent dus dat er geen plaats was voor Mercedessen: Hamilton viel uit, Rosberg kon niet optimaal profiteren en eindigde slechts vierde. De race van Max Verstappen begon dramatisch. Hij bleef staan bij de start en begon de race al met een ronde achterstand. Met dank aan twee gunstig getimede safetycars kon Verstappen zich ontdoen van de ronde achterstand en flink strijdend werkte hij zich op naar p8. Die moest hij in de laatste ronde van zijn team afgeven aan teamgenoot Sainz, maar Verstappen weigerde. Die heeft wat uit te leggen.

Tekst: Daan Jeuken. Foto's: Teams

Verstappen blijft staan
De start is rustig aan het front: Vettel, Ricciardo, Räikkönen, Kvyat en Hamilton behouden allemaal hun plaats. Rosberg verliest even zijn plaats aan Bottas, maar pakt die na twee bochten weer terug. Daarachter voltrekt zich een drama voor Max Verstappen; hij had vanaf p8 alle kans op weer een glansrace, maar hij blijft staan bij de start. Verstappen wordt teruggeduwd naar de pits, kan daar wel gestart worden, maar start de race met een ronde achterstand.

Hülkenberg de muur in
In de eerste stint slaat Sebastian Vettel een gat van vijf seconden, aan het eind van de stint loopt dat weer terug naar drie. Daniil Kvyat is na 12 ronden de eerste van de koplopers die zijn stop maakt.

Felipe Massa komt tegelijk met Kvyat in de pits en komt precies bij Hülkenberg er weer uit. Massa duikt in de binnenbocht, maar het lijkt erop dat Hülkenberg hem totaal niet ziet. De Duitser snijdt gewoon de bocht in, maar daar zit Massa dus. Die kan geen kant uit, rijdt zijwaarts tegen Hülkenberg en de Force India glijdt zijwaarts de muur in. Hülkenberg valt uit en krijgt eroverheen drie gridplaatsen straf voor de volgende race.

Safetycar helpt Verstappen
De virtuele safetycar wordt ingeroepen, waarna iedereen vooraan zijn pitstop maakt. Dat komt slecht uit voor Kvyat, die verliest twee plaatsen aan beide Mercedessen. Na een paar rondjes wordt er alsnog besloten de safetycar de baan op te sturen. Koren op de molen van Verstappen, die zijn ronde achterstand mag goedmaken. De safetycar blijft helaas niet lang genoeg op de baan om aan te sluiten achter de Manors, hij heeft nog 25 seconden achterstand. Het wrangste van het hele verhaal is dat Verstappen de snelste man op de baan is. Na 25 ronden van de 61 is hij aan de staart van Stevens en Rossi, die hij allebei meteen voorbij gaat. De race kan beginnen, nog een dik uur te gaan. De achterstand op de man voor hem, Sainz, is 16 seconden, dat duurt nog even.

Hamilton

Hamilton valt uit
Lewis Hamilton verliest na 27 ronden plotseling vermogen en valt als een baksteen terug in de ranglijst. Vanuit de pitstraat wordt van alles geprobeerd om de Mercedes weer aan de praat te krijgen, maar het mag niet baten. Hamilton valt terug naar de laatste plaats en dan besluit zijn team hem binnen te halen om de motor te sparen. Pleister op de wonde van de Brit is dat Rosberg slechts vierde rijdt.

De tweede serie stops brengen Verstappen weer in de actie, want hij rijdt lang door en komt zo op de achtste plaats terecht. Hij wint ook nog drie plaatsen omdat naast Hamilton ook Massa en Alonso uitvallen. Grosjean komt na zijn stop vlak achter Verstappen terecht, maar zelfs op de nieuwe banden komt de Fransman er niet langs. Perez vindt hierdoor ook de aansluiting en die gaat Grosjean voorbij. Na 37 ronden komt Verstappen ook binnen.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet