Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Diversen

De vader van ... Max Koebolt, op weg naar Le Mans

In de serie 'De vader/moeder van...' belicht AUTOSPORT.NL een andere kant van de autosport: die van de allertrouwste volgers van de coureur. Hoe kijken ouders aan tegen de racecarrière van hun kind? Hoe beleven ze de spanning? Hoe helpen ze? En hoe gaan ze als gezin om met een leven in de autosport?

IMG 2422

In 2013 stapte de pas 15-jarige Max Koebolt voor het eerst in een raceauto, met maar één doel voor ogen: Deelname aan de 24 uur van Le Mans. Voor zijn vader Ton Koebolt is Le Mans jaarlijks het hoogtepunt in zijn drukke agenda. Ook voor hem zou het een droom zijn die uitkomt als Max aan de start verschijnt, al weet hij dat de weg daar naar toe lang en moeilijk is.

Tekst: Marco Antheunisse
Foto's: Roel Louwers, Marco Antheunisse en prive-archief familie Koebolt

Jeugdherinnering
De eerste herinnering die Ton Koebolt heeft over autosport is van een bezoek aan Circuit Park Zandvoort in zijn jonge kinderjaren. "Ik had een tante die in Zandvoort woonde en toen we daar op visite waren ben ik met mijn ouders naar het circuit gegaan. Ik weet nog dat we op de tribune plaatsnamen en hoe spannend ik het vond om al die racewagens te zien. Niet dat ik meteen het racevirus te pakken had, maar ik voelde wel dat dit iets bijzonders was."

Eerste stappen
De eerste echte kennismaking met autosport vond plaats toen Koebolt in 1992 Petromark oprichtte, op dit moment uitgegroeid tot één van Europa's toonaangevende leveranciers van automotive onderhoudsproducten. "Ik wilde het merk graag een sportief imago geven en kwam in contact met de Citroën Saxo Cup. Mijn mogelijkheden waren beperkt, maar met een sticker op de auto en voor alle rijders gratis producten heb ik zo mijn eerste schreden richting de autosport gezet."

Oprichting kartklasse
"In dat kader heb ik enkele relaties uitgenodigd voor een kartevenement in Uitgeest en dat was een groot succes. Het was verbazingwekkend hoe gedisciplineerd en goed georganiseerd de karting was. Ik kwam daar in gesprek met Evert van de Hoek, de toenmalige KNAF-voorzitter van de afdeling karting en raakte enthousiast. Samen met de KNAF hebben we toen in slechts enkele weken tijd een hele nieuwe kartklasse opgezet, de Promo 95. We pakten groots uit, zelfs op tv met zendtijd op RTL. Dat was een mooie tijd", blikt Ton Koebolt terug.

Max Veldhoven Kleiner

Eerste racemeters
Op 8 oktober 1997 werd Max geboren. Zodra dat kon ging Max mee naar de kartbaan en natuurlijk kon het niet uitblijven dat Koebolt junior zelf in een kart plaatsnam. Daar bleek al snel dat Max over het juiste talent beschikte en sloeg het beruchte virus wel toe. Al op de basisschool, op 12-jarige leeftijd, koos de jonge Max, natuurlijk met toestemming van zijn ouders, voor de LOOT-school. Op deze school van de Landelijke Organisatie Onderwijs en Topsport is het voor kinderen die een sport beoefenen op hoog niveau mogelijk om onderwijs en topsport te combineren.

KSP PKS 78 3442

Zware tijd
Max woonde in Heemskerk en de school was in Alkmaar. Om 6 uur ging de wekker en vertrok de 12-jarige even later met de bus en pas tegen de avond kwam hij weer terug. Een zware tijd voor de jonge Max, wat zijn plezier in het karten ook in de weg ging staan. Zelfs zodanig dat Max besloot te stoppen met de Loot-school én het karten. Een toekomst in de autosport leek op dat moment erg ver weg.

Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet