Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Goodwood

Retro: Alle actie van de Goodwood Revival

goodwood-revival-2014-sun-48

Er zal misschien discussie over zijn in Le Mans, Monaco of Brescia, maar voor velen is de Goodwood Revival toch hét hoogtepunt van het historische autosportseizoen. Daarom deze week op AutosportRetro volop aandacht voor het in vele opzichten unieke evenement, dat afgelopen weekend plaatsvond in Zuid-Engeland. Er was deze keer bovendien groot Nederlands succes, waar we zondag al over berichtten en dat we nu nog eens meemaken met beelden van de zijlijn. Maar we kijken ook naar de andere races van het weekend. Later deze week meer over de mensen en de sfeer, de coureurs en de sterren en tot slot de auto's en het paddock.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: Erik van der Schaaff en Mattijs Diepraam

De RAC TT Celebration is zonder twijfel de hoofdact van de Goodwood Revival, van twee tot drie zondagmiddag, verplichte rijderswissel, voor GT-auto's tot en met 1963. Dit is de race met de Cobra's, de E-types, de 250 GTO's, de DB4 GT's, de Corvette Stingrays – en met rijdersduo's die elk jaar sterker en beroemder worden. David Hart maakte met zijn Cobra van DHG Racing grote kans op de overwinning, die hij de afgelopen jaren met Tom Coronel steeds was misgelopen. Met Giedo van der Garde als nieuwe troefkaart was de inzet duidelijk: de zege en niets minder. Toch was Hart allerminst zeker van zijn zaak: "Joh, ik ben nog nooit zo onzeker geweest. Als je het veld dit jaar ziet: de toppers hebben allemaal twee sterke rijders." AUTOSPORT.NL volgde de verrichtingen van Hart en Van der Garde op de voet.

goodwood-revival-2014-sat-33

In de kwalificatie reikten Hart en Van der Garde tot de derde plaats. Hier is Hart klaar om de sessie te beginnen. Monteur Kurt van der Hoek kijkt gespannen in de lens.

goodwood-revival-2014-sat-34

De concurrentie kwam van andere Cobra's, E-types en 250 GTO's.

goodwood-revival-2014-sat-37

goodwood-revival-2014-sat-38

Hart is klaar met kwalificeren, Van der Garde stapt net in, om daarna de laatste aanwijzingen van Hart te ontvangen.

goodwood-revival-2014-sun-36

De grote concurrenten waren Andrew Smith en Oliver Bryant in de Cobra van de familie Bryant. Vader Grahame Bryant had zijn plaats afgestaan aan Smith, een meervoudig winnaar op Goodwood en net als zoon Ollie ook actief in de moderne autosport (onder meer ELMS). Hier stapt Smith net in.

goodwood-revival-2014-sun-37

Hart nam de eerste stint voor zijn rekening.

goodwood-revival-2014-sun-38

goodwood-revival-2014-sun-54

Voor België kwamen Marc Devis (hier in beeld) en Christian Dumolin in actie, in de 250 GT SWB van laatstgenoemde.

goodwood-revival-2014-sun-43

De E-type van Matt Nicoll-Jones en Robin Liddell (allebei sportwagencoureurs in respectievelijk British GT en ALMS) zou als derde finishen.

goodwood-revival-2014-sun-44

Tussen de Cobra's van Smith/Bryant en Hart/Van der Garde op de eerste rij stond de Bizzarrini 5300 GT van Ewan McIntyre en Bobby Verdon-Roe. De Bizza kwam uiteindelijk niet in het spel voor door een slechte start, een spin en een paar touchés.

goodwood-revival-2014-sun-45

Andrew Smith vertrok als favoriet. Van pole.

Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet