Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formula Ford

Formule Ford: Close en fair, racen zoals het bedoeld is (lang)

De Van Uitert Formule Ford stond volgens het originele programma van de Masters of Formula 3 als eerste race van de dag op de agenda. De organisatie besloot de race echter te wisselen met die van de Porsche GT3 Invitationals, omdat na de race van die klasse op zaterdag duidelijk werd dat het grote publiek niet echt op deze klasse zat te wachten.

 veld_start
Aangezien de Formule Ford races over het algemeen een mooi schouwspel bieden werd aldus besloten het programma aan te passen. Voor de Formule Ford coureurs zeker een opsteker, want om 11 uur was er uiteraard meer publiek dan vroeg in de ochtend. Net als tijdens de Pinksterraces domineerde Michel Florie het gehele weekend. Aan zijn zegereeks op Zandvoort komt ook na de Masters nog geen einde. De winst in de First Division werd opgeëist door een opnieuw sterk rijdende Nick Catsburg. De leider in de First Division werd zelfs derde algemeen en wist menig coureur uit de A-klasse achter zich te houden.

Tekst: Jakob Dekker, fotografie: Boudewijn Pieters en Tim Böhme

 start
Eerste meters
Vanaf de eerste racemeters besloot Nick Catsburg voor de aanval te kiezen. Florie verdedigde zijn pole als nooit tevoren en zo ontstond er direct een mooie strijd. Achter deze beide kamphanen kwam het hele veld goed weg. Alleen Anton Hanhenkamm had wat moeite om de neus in de juiste richting te houden. Al redelijk snel formeerde zich een kopgroep van een man of acht. Daarvan had Florie de leiding en letterlijk in zijn slipstream volgden Catsburg, Stuart, Genemans, Jongejans, de Fransman Perret, De Ruit en Henk Vuik Jr.

Voor Sylvain Haverland en Dennis Veltman was het doek toen al gevallen. Nadat hij zijn bolide in het zuigende grint van Het Scheivlak had achtergelaten kon Veltman zijn uitval maar slecht verkroppen. Zwaar ontstemd liep hij naar een veilige plaats achter de vangrail. “Ik zat naast die Fransman. Maar hij kwam in mijn richting, we raakten elkaar en daarna was er geen houden meer aan. De ophanging was krom en de race over.”

 race_Florie
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet