Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Voorste startrij voor Red Bull ondanks handicap

webber_wolken

Niet Sebastian Vettel maar Mark Webber heeft de poleposition voor de Grand Prix van Engeland gegrepen. Er werd vandaag meer over geblazen diffusers gesproken dan over rondetijden, maar ondanks dat Red Bull één van de grootste slachtoffers leek te worden hebben ze toch weer de eerste startrij te pakken, zij het in de niet-standaard volgorde met Webber vooraan. McLaren werd wel benadeeld: Button start als vijfde achter de Ferrari’s, bij Hamilton ging het team de mist in door hem op gebruikte banden naar buiten te sturen. Hij reed slechts de tiende tijd en toen hij op nieuwe banden naar buiten ging begon het weer eens te regenen.

Tekst: Daan Jeuken. Foto: Red Bull

Opzienbarende gang van zaken
Het circuit van Silverstone is flink gerenoveerd en eindelijk is dit klassieke circuit ook weer modern. Maar de lay-out en het nieuwe pitcomplex zijn niet het enige nieuwe dit weekend, want ook de auto’s zijn flink veranderd omdat de geblazen diffuser niet meer gebruikt mag worden. Het is al vreemd genoeg dat een substantieel onderdeel van de auto gedurende het seizoen moet verdwijnen (vergelijkbare zaken als de dubbele diffuser werden aan het eind van het jaar verboden). Maar nog vreemder is dat de regels tijdens het weekend nog zijn veranderd.

Mercedes en Renault klaagden namelijk dat het verwijderen van de geblazen diffuser van invloed zou zijn op hun betrouwbaarheid en dus mochten zij het nog systeem nog wel deels gebruiken. Dat was natuurlijk tegen het zere been van teams als Red Bull en McLaren, die dit nóg oneerlijker vonden. Zij gingen vanochtend tijdens de vrije training nog in beroep. Uiteindelijk werd vlak voor de kwalificatie nog besloten dat alle auto’s hun gas nog tien procent open mogen hebben staan tijdens het remmen. En omdat er pas zo laat consensus werd bereikt, moesten de auto’s op het laatste moment nog helemaal overhoop gegooid worden. Vlak voor aanvang van de kwalificaties wordt er bijvoorbeeld nog uitgebreid gesleuteld aan de McLarens; Button en Hamilton zullen tijdens de kwalificatie pas gaan merken hoe de set-up van hun auto is.

Het diffuser-verhaal zal echter zeker nog een staartje krijgen. Red Bulls Christian Horner stelt “dit weekend akkoord te gaan met dit grote nadeel”, maar hij gaat er wel van uit dat de veranderingen na dit weekend weer ongedaan worden gemaakt. Lachende derde in Silverstone lijkt Ferrari te zijn, want zij konden niet echt overweg met hun geblazen diffuser en zien dus het grote voordeel van hun concurrentie verdwijnen.

Extra Brits element
De kwalificatie zal dus al enige verrassing kunnen krijgen, het wordt nog moeilijker als het in het begin van Q1 begint te regenen. Zo schiet Fernando Alonso van de baan en hij mag echt van geluk (en kwaliteit) spreken dat hij zijn auto weer uit de grindbak krijgt. De regen zet gelukkig (voor de rijders) niet door en dus kan iedereen gewoon tijden rond de 1:32 rijden. De Red Bulls doen nog gewoon vooraan mee, evenals de Ferrari’s. Verrassingen vooraan zijn de twee Williamsen.

Met nog zeven minuten op de klok is de sessie praktisch afgelopen, want dan begint het echt te regenen en zal niemand zijn tijd nog weten te verbeteren. Dat betekent dat Heikki Kovalainen weet te verrassen, want hij haalt Q2, ten koste van beide Toro Rosso’s. Glock, Trulli, D’Ambrosio, Liuzzi en debutant Ricciardo zijn geen verrassend uitvallers.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet