Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Voorste startrij voor Red Bull ondanks handicap


Baan droog rijden
Als Q2 van start gaat is het weer droog in Silverstone, maar de baan is dat nog niet. En dus besluiten de Mercedessen op intermediates de baan droog te gaan rijden. Er volgen er meer met de veilige bandenoptie, maar de slicks blijken al snel prima uit de voeten te kunnen op de opdrogende baan. En dus gaan de intermediate-mannen terug de pits in.

Het is in de eerste tien minuten van de sessie nog niet zo heel spannend om naar de tijden te kijken, want de baan wordt per seconde sneller. En dus zullen degenen die als laatste een tijd kunnen zetten waarschijnlijk de snelsten zijn.

Met de klok op 0 zijn Button en Schumacher de voornaamste namen in de rode zone, de Ferrari’s en Red Bulls staan nog gewoon vooraan, Hamilton is zevende. Button rijdt een goede laatste ronde en zet de vierde tijd. De verschillen zijn verschrikkelijk klein, want Schumacher is vier tienden langzamer maar moet morgen starten als dertiende. Ondanks de spanning zijn de andere uitvallers niet zo verrassend: Sutil, Perez, Petrov, Barrichello, Heidfeld en Kovalainen.

Snelle eerste run
De regenwolken hangen nog steeds boven Silverstone als Q3 van start gaat en dus kan niemand wachten om weer van start te gaan. Op zachte banden en met een minimaal gevulde tank gaan alle auto’s (op Kobayashi na) meteen naar buiten, om maar meteen een vliegende tijd te hebben staan. De eerste slag is voor... Mark Webber, hij is 0.032 sneller dan polekoning Sebastian Vettel. Fernando Alonso blijft nog binnen een tiende van de Red Bulls, maar Massa is een halve seconde langzamer. Het gat naar de McLarens is nog groter, Button, staat vijfde op zeven tiende van Massa, Hamilton staat (met gebruikte zachte banden) tiende met twee seconden achterstand op Webber. Di Resta, Maldonado, Kobayashi en Rosberg staan nog voor de Brit. Hamilton heft weliswaar een setje banden gespaard, maar kan die niet meer gebruiken, want als iedereen weer op de baan is begint het weer te regenen. En dus is de voorlopige startopstelling ook de definitieve startopstelling. Toch weer een voorste startrij voor Red Bull, ondanks alles.

”Goed met omstandigheden omgegaan”
Er was voor afgaand aan de kwalificatie heel veel gedoe, maar aan het eind van de rit staan de Red Bulls toch weer vooraan. “Het team is goed omgegaan met de druk”, reageert poleman Webber. “Seb en ik hebben ons kunnen concentreren op het rijden. We zijn het wel een beetje gewend, er moet altijd ergens over geklaagd worden. Vorig jaar waren het onze voorvleugels en nu de diffusers. We moeten dit gedoe helemaal niet willen. Het is voor ons als rijders al moeilijk te volgen, de fans zullen er niets van begrijpen. Laten we de regels zo duidelijk en simpel mogelijk houden.”

“Persoonlijk ben ik wel blij met vandaag”, vervolgt Webber. “Ik heb het in Silverstone altijd goed naar mijn zin en ik ga hier ook altijd goed. Vandaag was zo’n sessie dat je zomaar ergens veel zou kunnen verliezen, maar wij zaten er constant goed bij en hebben het zowel als team als als rijders prima gedaan.”

Sebastian Vettel start morgen eens niet van poleposition, maar was desalniettemin tevreden. “De omstandigheden waren moeilijk, je kon nauwelijks zien waar het nat of droog was en moest maar vertrouwen op je vorige ronden. Mijn ronde was goed, maar die van Mark was beter. Helaas kon ik hem op het laatst niet meer aanvallen, maar de tweede tijd is prima, zeker gezien de hoeveelheid “gepraat” het hele weekend.”

Nog nooit zo dichtbij
Er wordt gefluisterd dat de nieuwe regels door Ferrari zijn ontworpen, want zij konden niet goed overweg met de geblazen diffuser. Het resultaat is daar dan ook naar. “Het verschil is nog nooit zo klein geweest als vandaag. En dat op een circuit dat ons normaal niet zo ligt, met al die snelle bochten. Het is te hopen dat we dit morgen af kunnen maken.”

Uitslag kwalificatie Grand Prix Engeland
1. Mark Webber, 1:30.399
2. Sebastian Vettel, op 0.032
3. Fernando Alonso, op 0.217
4. Felipe Massa, op 0.725
5. Jenson Button, op 1.599
6. Paul di Resta, op 1.630
7. Pastor Maldonado, op 1.634
8. Kamui Kobayashi, op 1.829
9. Nico Rosberg, op 1.910
10. Lewis Hamilton, op 1.977

11. Adrian Sutil, 1:32.617
12. Sergio Perez, 1:32.624
13. Michael Schumacher, 1:32.656
14. Vitaly Petrov, 1:32.734
15. Rubens Barrichello, 1:33.119
16. Nick Heidfeld, 1:33.805
17. Heikki Kovalainen, 1:34.821

18. Jaime Alguersuari, 1:35.245
19. Sébastien Buemi, 1:35.749
20. Timo Glock, 1:36.203
21. Jarno Trulli, 1:36.456
22. Jêrome d’Ambrosio, 1:37.154
23. Vitantonio Liuzzi, 1:37.484
24. Daniel Ricciardo, 1:38.058
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet