Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Button pakt knotsgekke zege in de laatste ronde


Button alweer vierde
Jenson Button reed een tijdje geleden nog als allerlaatste, inmiddels rijdt hij vierde. Daarbij kreeg hij een plaats cadeau van Felipe Massa, die met zijn slicks iets te enthousiast een achterblijver wil inhalen en zichzelf in de muur torpedeert. Maar in deze fase is Button ongelofelijk snel, hij is vier seconden sneller dan Schumacher en Webber en twee dan Vettel.

Safetycar voor spannende slotfase
De strijd om de vijfde plaats is ook al hevig en gaat tussen Kobayashi en Heidfeld. Heidfeld is de aanvallende partij, maar hij rijdt zijn voorvleugel kapot op de achterkant van Kobayashi. Dat weet hij zelf misschien niet helemaal, maar hij komt er wel achter als hij op het gas gaat en zijn voorvleugel onder de auto schiet. De Renault is stuurloos en eindigt in de muur. Vanwege de rotzooi die hij daar achterlaat komt er maar weer een safetycar de baan op. Goed nieuws voor de spanning in de race, want Vettels voorsprong van tien seconden is nu weer tenietgedaan.

Voor Button is dit minder goed nieuws, want hij was razendsnel onderweg. Nu koelen zijn banden weer af en zal zijn grote voordeel wellicht wat minder worden.

Wat kan Schumacher?
De herstart wordt nu heel interessant want het is “de nieuwe Schumacher” tegen de oude meester. Schumacher zit heel goed op te letten en zit in de chicane al naast Vettel. Die blokt Schumacher echter goed en de Duitser moet afhaken. Nu sluiten Webber en Button meteen aan bij de Mercedes en zien we de leidende Red Bull alweer uit het zicht verdwijnen.

Webber probeert, maar faalt
Na twee ronden is de DRS eindelijk in werking gezet en het verschil tussen Webber en Schumacher is gigantisch. Webber schiet er op het rechte stuk al voorbij, maar zijn snelheid is zo hoog dat hij te laat remt en de chicane niet haalt. Hij pakt de positie wel, maar moet de Duitser toch weer voorbij laten, zonder Button ook voorbij te laten. Dat lukt en een ronde later mag hij het opnieuw proberen. Dit keer komt Webbers aanval te laat. Wederom mist de Australiër echter de bocht en nu zit Button wel dichtbij genoeg om p3 te pakken. Het is nu dus aan Button om Schumacher te passeren.

Bij de eerste mogelijkheid zet Button heel degelijk de aanval in en hij zit alweer op de ideale lijn voor hij bij de bocht aanbelandt. Een demonstratie aan Webber over hoe het moet.

Op naar de overwinning
Button pakt in één ronde p3 en p2, maar in dat indrukwekkende rondje is hij nog steeds 1,5 seconde sneller dan Vettel. Die rijdt slechts drie tellen voor Button, die nog drie ronden te gaan heeft. Het gat is dichtgereden met nog twee ronden te gaan, Button mag nu dus gaan vechten om de overwinning te pakken.

Webber pakt p3
Terwijl de ogen op de strijd om de zege zijn gericht wordt de strijd om de laatste podiumplaats ook beslecht. Webber heeft goed gekeken naar Button, kopieert diens inhaalactie en pakt p3.

Vettel pareert
Het snelheidsverschil tussen Vettel en Button leek onbegonnen werk voor Vettel, maar die weet plotsklaps de rondetijd van Button te pareren. Met 1.1 seconde verschil rijden de twee identieke rondetijden en dat betekent dat Button zijn DRS niet kan inzetten, maar een klein foutje van Vettel stelt Button hier alsnog toe in staat. Met nog één ronde te gaan is het verschil 0,9 seconde en staat er een spectaculaire slotronde voor de boeg.

Vettel in de fout
Sebastian Vettel lijkt het gat net groot genoeg te houden om Button achter zich te houden, maar in die allerlaatste slotronde bewijst Vettel ook wel eens geen geluk te hebben. Vettel maakt onder de immense druk een foutje, waardoor Button zomaar de zege kan pakken. Button moest vandaag zes keer de pits in, reed halverwege de race nog laatste en wint nu de race. Dat beschrijft wel wat voor ongelofelijke race dit was.

Schrale troost Schumacher
Sebastian Vettel moet vandaag voor een keer genoegen nemen met p2, Mark Webber knokte zich nog hard terug naar de laatste podiumplaats. Daarmee wordt Michael Schumacher vierde en valt de herintreder na een goede race toch nog buiten het podium.

Vitaly Petrov blijft vandaag buiten de problemen en eindigt als vijfde. De zesde plaats gaat met een fotofinish naar Felipe Massa, hij pakt op de finishlijn de plaats nog af van Kobayashi. De laatste punten gaan naar Alguersuari, Barrichello en Buemi.

Buttons beste
Jenson Button is door het dolle heen met deze zege. “Ik weet niet wat ik moet zeggen, het waren drie emotionele uren. Ik had een vervelend moment met Lewis, ik zag niets in mijn spiegels dus hij verraste me. Daarna kreeg ik ook nog eens een drivethrough; ik heb wel drie keer mijn weg naar voren moeten vechten. Dat alleen maakte dit al een memorabele overwinning, maar dat ik dan ook nog in de laatste ronde de overwinning pakt is helemaal fantastisch. Dit is mijn beste.”

Sebastian Vettel leek dit jaar onverslaanbaar, maar in Canada bewijst hij toch maar gewoon een mens te zijn. “Het is wel erg zuur als je in zo’n moeilijke race alle ronden leidt, behalve een deel van de laatste. Ik was in de slotfase net iets te conservatief, ik had het gat wat groter moeten maken. Maar dan nog was het gat nog net groot genoeg om hem achter me te houden, tot ik dat foutje maakte. Erg jammer, maar als je ziet hoeveel mensen er vandaag vanaf gegaan zijn dan zijn deze punten toch heel belangrijk.”

Uitslag Grand Prix van Canada
1. Jenson Button, 70 ronden
2. Sebastian Vettel, op 2.709
3. Mark Webber, op 13.828
4. Michael Schumacher, op 14.219
5. Vitaly Petrov, op 20.395
6. Felipe Massa, op 33.225
7. Kamui Kobayashi, op 33.270
8. Jaime Alguersuari, op 35.964
9. Rubens Barrichello, op 45.117
10. Sébastien Buemi, op 47.056

11. Nico Rosberg, op 50.454
12. Pedro de la Rosa, op 1:03.607
13. Vitantonio Liuzzi, op 1 ronde
14. Narain Karthikeyan, op 1 ronde
15. Jerome d’Ambrosio, op 1 ronde
16. Timo Glock, op 1 ronde
17. Jarno Trulli, op 1 ronde
18. Paul di Resta, op 3 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet