Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Button pakt knotsgekke zege in de laatste ronde


Twee uur
Het wachten op nieuws over de herstart duurt erg lang. Sommige enthousiastelingen, zoals Kamui Kobayashi, willen in de auto blijven zitten om de focus te behouden, maar dat duurt wel erg lang. Na uiteindelijk twee uur afwachten is de regen eindelijk wat minder geworden en kunnen we weer gaan herstarten. Terwijl de coureurs hun weg terug naar de cockpit vinden begint de regen weer een beetje aan te zwellen.

De herstart is weer achter de safetycar en hierachter kunnen ze een paar ronden testen hoe de baan is. Ook dat duurt lang, want terwijl de rijders vanuit de cockpits zeggen dat ze wel weer willen starten, blijft de safetycar ronde na ronde het veld aanvoeren. Na tien ronden gaat hij eindelijk weg en zijn we precies halverwege de race.

Wat doet Kobayashi?
Vanaf de leiding heeft Vettel met een nieuw geval te maken: hij moet Kamui Kobayashi van zich afhouden en met de Japanner weet je het maar nooit. Vettel is zo wijs om op het rechte stuk al weg te trekken, waardoor hij van de Sauber geen last heeft. Kobayashi moet Felipe Massa afhouden. Dat lijkt in eerste instantie niet te lukken als de Ferrari-rijder buitenom komt, maar Kobayashi remt zo laat dat hij tweede blijft.

Intermediates
De safetycar is dermate lang op de baan gebleven dat het alweer tijd is voor intermediates. Al bij de herstart duiken verschillenden de pits in, een ronde later doet dat iedereen op de kopgroep na.

Een ronde later komen ook de koplopers. Zowel Red Bul als Ferrari laat allebei de rijders binnenkomen, waardoor Alonso en Webber dus even moeten wachten. Dat zal ze nu niet lekker uitkomen, maar het team kan er niets aan doen. Alonso komt nu vlak voor Button op de baan, maar die is al bekend met zijn intermediates. Button opent de aanval, zet zijn auto naast de Ferrari, maar de bocht is te smal voor de twee. Button tikt Alonso aan, die daarop in de rondte gaat en bovenop de kerb strandt. Daar kan hij niet meer weg, staat hij gevaarlijk en dus komt de safetycar weer de baan op. Button heeft een lekke band opgelopen, moet het hele stuk naar de pits terug tuffen en rijdt nu laatste.

Weer een herstart
De zoveelste herstart is een kopie van de vorige. Vettel slaat al op het rechte stuk zijn gat, waardoor Kobayashi niet kan aanvallen en zich alleen maar kan verdedigen ten opzichte van Massa. Daarachter sluiten Heidfeld, Di Resta, Webber, Schumacher, Petrov, Sutil en Rosberg aan.

Di Resta te gretig
Paul di Resta rijdt zeer knap op de vijfde plaats, maar daar wordt hij wat overmoedig. De rookie doet een aanval bij Heidfeld, maar duikt in een gat dat er niet is. Hij rijdt zijn voorvleugel stuk en moet een ronde lang voorzichtig aandoen om zijn auto niet af te schrijven. Jammer, want hiermee rijdt hij zijn mooie klassering zoek.

De regenmeister is terug
Door Di Resta’s onervaren foutje schuift Michael Schumacher door naar p5. De Duitser zat oorspronkelijk achter Webber, maar toen die tractieproblemen had in de chicane kon Schumacher er gemakkelijk langs. Nu zit Webber weer te jagen op Schumacher, maar die kan afstand nemen door Nick Heidfeld voorbij te gaan. Op de vierde plaats kan Schumacher voor het eerst dit jaar het podium ruiken.

Massa moet erlangs
Aan kop loopt Sebastian Vettel gemakkelijk uit op Kobayashi. Zelfs een pauze van twee uur kan Vettel niet van zijn apropos halen, hij is ongenaakbaar. Kobayashi verliest een halve seconde per ronde, terwijl Felipe Massa wel sneller lijkt te zijn. De Braziliaan zal er snel voorbij moeten om nog aanspraak te kunnen maken op de overwinning.

Tijd voor slicks
Met nog twintig ronden te gaan lijkt het tijd te worden voor slicks. Er ontstaat duidelijk een droge lijn, het is de vraag wie er het risico durft te nemen. Het vervelende is dat slicks alleen op de droge lijn geschikt zijn, daarbuiten moet je niet komen.

Schumacher van 4 naar 2
Michael Schumacher gaat nog steeds erg lekker op zijn intermediates en hij heeft zich gemeld aan de staart van Felipe Massa. Die ruikt zijn kans als Kobayashi een foutje maakt, maar de Japanner drukt Massa naar buiten om zijn plaats te behouden. Daar profiteert Schumacher van, hij schiet binnendoor van vier naar twee. Massa passeert Kobayashi wel, maar rijdt dus nog steeds derde.

Naar slicks
Adrian Sutil is de eerste die overgaat op slicks. Hij maakt meteen een foutje en beschadigt zijn auto dusdanig dat hij zijn auto in de pits moet parkeren. Sutils snelheid was echter wel prima en dat is wat de rest wilde weten. Onder meer Webber en Button gaan ook over; zij moeten immers íets. Het wordt pas echt spannend als nummer twee Schumacher overgaat. Nu kan Vettel niet meer uitblijven en hij komt een ronde later. Vettels voorsprong was nog groot genoeg en dus houdt hij gemakkelijk zijn leidende positie.

Schumacher heeft inmiddels andere zorgen aan zijn kop, want Webber zit op zijn staart. De Australiër opent de aanval op het lange rechte stuk, met zijn DRS ingeschakeld, maar hij komt net te vroeg en moet weer aansluiten achter Schumacher.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet