Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Porsche Cups

Porsche Cups: Sébastien Loeb steelt show als gastrijder in Macau, Nederlandse inbreng in Aziatische cup

131111 Loeb Macau quali
Sébastien Loeb in de straten van Macau

Sébastien Loeb kan het gewoon niet laten. Weliswaar is zijn meer dan indrukwekkende WK-rallyloopbaan nu officieel ten einde, maar dat is voor de Fransman bepaald geen reden om nu thuis achter de geraniums te gaan zitten. Vorige week excelleerde hij nog onder zware omstandigheden in de Rallye du Condroz, de seizoensfinale van het Belgisch Rallykampioenschap, met echtgenote Séverine als bijrijdster in de Citroën DS3 WRC. Dit weekeinde was Loeb actief als gastrijder tijdens de Porsche Carrera Cup Asia op het stratencircuit van Macau. Een perfecte voorbereiding voor volgend jaar, wanneer Loeb daar met Citroën aan het WTCC deelneemt. "Ik moest wel, want een andere manier om het stratencircuit van tevoren te leren kennen is er natuurlijk niet, maar ik vond het ook erg leuk om te doen", verklaarde Loeb tegenover AUTOSPORT.NL na afloop van de race, die ook een Nederlandse inbreng kende.

Tekst: René de Boer (vanuit Macau, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Porsche, Rebocar, Jörg Neblung

Vanwege het 60-jarig jubileum van de 'Macau Grand Prix' bestaat het evenement dit jaar bij uitzondering uit twee weekeinden. Het eerste evenement stond vrijwel volledig in het teken van de diverse Aziatische merkencups van de Volkswagen-groep: de Audi R8 LMS Cup, de Lamborghini Super Trofeo Asia Series, de Formula Masters China Series (een eenzitterklasse met de oude Formule Abarth-auto's, voorzien van Volkswagenmotoren) en de Porsche Carrera Cup Asia, aangevuld met de Hotel Fortuna MAC/HKG Intersports Race en de CTM Macau Touring Car Cup, twee lokale toerwagenklassen met voornamelijk Honda's.

De race op het stratencircuit in Macau was geen kampioenschapswedstrijd voor de Porsche Carrera Cup Asia, die dit jaar het tienjarig bestaan viert. Niettemin stonden, op Ho Pin Tung na, vrijwel alle reguliere deelnemers uit de cup aan de start. Uiteraard was Sébastien Loeb de grote trekpleister. Vele bezoekers wilden met hem op de foto en hij zette heel wat handtekeningen. "Ik ben in China niet zo bekend als in Europa, omdat de rallysport er minder bekend is, maar veel mensen in Macau hebben belangstelling voor de autosport en die weten wel wie ik ben", stelde hij vast.

131111 Loeb Tjia Ook rijders uit de Aziatische Carrera Cup, zoals de Nederlandse Hong Kong-Chinees Francis Tjia, wilden met Loeb op de foto

Geen onbekend fenomeen
Voor Sébastien Loeb is Porsche ook geen onbekend fenomeen: sinds 2012 runt hij onder de naam 'Sébastien Loeb Racing' zijn eigen team in de Franse Porsche Carrera Cup, waar hij op het stratencircuit in Pau als gastrijder instapte en prompt beide races won. Dit jaar reed hij op het Circuit de Catalunya-Barcelona en in Monte Carlo twee races in de Porsche Mobil1 Supercup met de Porsche Cup-auto van de nieuwste generatie (modelreeks 991), waar hij respectievelijk als elfde en als 16e eindigde. Hoewel hij natuurlijk beroepsmatig met Citroën verbonden is en voor het Franse merk ook de rol van ambassadeur vervult, heeft hij ook privé iets met de Duitse sportwagenbouwer: kort nadat hij bij Citroën de status van beroepsrijder in de rallysport kreeg, investeerde hij zijn eerst verdiende honorarium in de aanschaf van een Porsche 996.

131111 Loeb PCCF 2012
Loebs Porsche voor de start in Pau in 2012, als altijd in het middelpunt van de belangstelling

131111 Loeb Pau action 2012 day
In Pau won Loeb vorig jaar beide races in de Franse Carrera Cup

131111 Loeb Supercup Monaco
Dit jaar startte Loeb als gastrijder in de Porsche Mobil1 Supercup in Barcelona en Monaco (foto)

Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet