Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
V8 Supercars

V8 Supercars: Voorbeschouwing 51e Bathurst 1000 2013.Van Gisbergen/Bleekemolen kanshebbers voor podium?

Exact vijftig jaar geleden werd de eerste Bathurst 1000 op het fameuze Mount Panorama verreden. Dit jaar vindt de 51e editie van de Bathurst 1000 plaats, die tevens voor de Pirtek Endurance Cup meetelt. Jeroen Bleekemolen verschijnt komend weekend samen met Shane van Gisbergen voor het team van Tekno Autosports in een Holden VF Commodore aan de start.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Tekno Autosport, FPR/Toll Holden/BAM Media/PR

2012 Preview Bathurst Shane Jeroen
Shane van Gisbergen en Jeroen Bleekemolen komen op Mount Panorama voor het team van Tekno Autosports uit. Bleekemolen is de eerste Nederlander die aan de Bathurst 1000 deelneemt. Eén van de zwaarste en grootste toerwagenwedstrijden ter wereld.

Voorbeschouwing Bathurst 1000
Aanvankelijk werden buitenlandse rijders in principe alleen maar tot de Gold Coast 600 toegelaten. Begin dit jaar werd deze regel veranderd waardoor zij ook aan de twee andere wedstrijden van de Pirtek Enduro Cup konden deelnemen. Daardoor kunnen buitenlandse rijders nu ook aan de Sandown 500 en Bathurst 1000 deelnemen. Een kans die Jeroen Bleekemolen, na een eerste kennismaking bij SBR Racing op Surfer's Paradise vorig jaar, bij het team van Tekno Autosports met beide handen aangreep. De Enduros zijn op de V8 Supercarkalender dan ook de seizoenshoogtepunten.Wat voor een Amerikaan de Indy 500 is, is voor een Australiër de Bathurst 1000. Als je die wint dan ben je zowat onsterfelijk geworden. De legendarische Peter Brock won de Bathurst 1000 maar liefst negenmaal.

2013 Preview Whincup Dumbrell
De combinatie Jamie Whincup/Paul Dumbrell won de eerste van de drie Enduros in de V8 Supercarseries. M.a.w. de Pirtek Cup.

Triple Eight en FPR favoriet
Eigenlijk zijn de teams van Triple Eight Engineering en Ford Performance Racing de grote favorieten. Red Bull Team Australia(Triple Eight) behaalde tijdens de Sandown 500 een fraaie dubbeloverwinning. De wedstrijd werd gewonnen door de combinatie Jamie Whincup/Paul Dumbrell gevolgd door Lowndes/Luff. Toch verliep het pitwerk bij Triple Eight niet bepaald vlekkeloos. Dumbrell werd aanvankelijk verteld om in de auto te blijven om daarna direct uit te stappen. Wielspin leverde voor Craig Lowndes een "drive-through" en een fantastische inhaaljacht op. Wel heeft het team van Triple Eight dit jaar meermaals problemen gehad met de performance van de harde bandencompounds. En op Mount Panorama zou dit mogelijk wel eens een kink in de kabel kunnen betekenen. Ook heeft men voor de wedstrijd een wildcard ingeschreven. M.a.w de DTM-coureurs Andry Priaulx en Mattias Ekström bemannen de derde Triple Eight auto. Priaulx heeft meermaals op Bathurst gereden. Ekström echter niet.

"Formule 1 toestanden"bij Ford Performance Racing
Hoewel de combinatie Will Davison/Steve Owen tijdens de Sandown 500 als derde eindigde vielen er bij FPR weinig vrolijke gezichten te bespeuren. Op Sandown kwamen beide FPR Falcon's tijdens een safetycarperiode omstreeks de 35e ronde tegelijkertijd naar binnen. In tegenstelling tot eerdere teamafspraken werd de auto van Mark Winterbottom(Frosty)/Steven Richards als eerste "geserviced" Hoewel teambaas Tim Edwards nog in de media probeerde de boel enigszins te sussen, zijn de interne verhoudingen bij FPR er voorlopig bepaald niet beter op geworden. De Australische media spraken zelfs van een "burgeroorlog" bij FPR, dat door teambaas Tim Edwards wel ten stelligste ontkend werd.

2013 Preview FPR Bathurst
Bij FPR rammelt het aan alle kanten. "Burgeroorlog bij FPR" schreef de media. Het werd in alle toonaarden ontkend. Ook is het niet zeker of Ford na 2014 nog de nodige steun zal verlenen.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet