Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Ook zonder dominantie wint Vettel eenvoudig

Vettel tribune

Sebastian Vettel heeft weer een grote stap richting zijn vierde kampioenschap gezet. De Duitser had niet de dominantie van Singapore – zijn voorsprong werd nooit groter dan vijf seconden. Maar de leiding in de race kwam ook geen moment in gevaar en dus kunnen we weer van een probleemloze overwinning spreken. Nummer twee in het kampioenschap Fernando Alonso kwam niet verder dan de zesde plek en dus is deze zege weer een grote stap richting Vettels vierde titel op rij. Sterker nog: Vettel zou de volgende race in Japan al wereldkampioen kunnen worden. 

De race achter Vettel was wel spannend. De twee andere podiumplekken waren uiteindelijk voor de twee Lotussen, waar Kimi Räikkönen er na een beroerde kwalificatie toch weer in slaagde beslag te leggen op de tweede plaats. De vierde plaats verdient een bijzondere vermelding: Nico Hülkenberg verdedigde zich 55 ronden lang en hield Hamilton en Alonso achter zich.

Tekst: Daan Jeuken. Foto: Peter van Egmond

Bocht 3 en 4
De start draait vaak om bocht 1 en 2, maar in Korea zijn de meeste ogen gericht op het gedeelte daarna. Na bocht 2 komt een lang recht stuk, bocht 3 is een hairpin en daarna komt weer een recht eind. In bocht 1 valt daardoor misschien wel meer te verliezen dan te winnen.

Sebastian Vettel komt erg goed van zijn plaats en duikt al met bijna een wagenlengte voorsprong bocht 1 in. Fernando Alonso komt ook weer eens goed weg, maar hij komt in de verdrukking in bocht 2. Dat is precies wat hij niet wil, want dit kost hem op het rechte stuk.

Sebastian Vettel heeft wel gewonnen in de eerste twee bochten: zijn voorsprong is groot genoeg om in de hairpin niet aangevallen te worden. Dat komt ook omdat er achter hem wel flink wordt gevochten. Romain Grosjean is erg goed gestart, ligt al derde en pakt in bocht 3 de tweede plaats van Hamilton. Daarachter harmonicaat het hele veld in elkaar en dat loopt voor Felipe Massa slecht af. Hij spint in de hairpin en teamgenoot Alonso kan hem maar ternauwernood ontwijken. Rosberg en Hülkenberg profiteren door p4 en p5 te pakken, Alonso, Ricciardo, Räikkönen, de geweldig gestarte Maldonado (9 plaatsen winst) en Button sluiten aan. Mark Webber heeft op p12 maar één plekje gewonnen.

Voorvleugeltjes
Ondanks het volle pak in de krappe hairpin hoeft er na de eerste ronde verrassenderwijs niemand de pits in. Dat betekent echter niet dat er geen schade is, want Adrian Sutil en Jenson Button klagen over hun voorvleugel. De schade wordt rustig opgemaakt en na een paar ronden komen de twee toch binnen voor nieuwe neuzen. Felipe Massa komt na zes ronden binnen.

Vettel niet weg
De eerste paar ronden zijn een lichte verademing ten opzichte van de afgelopen races: Vettel loopt niet met grote stappen uit: Romain Grosjean kan het tempo van de Duitser pareren.

Van der Garde onder de loep
Giedo van der Garde heet bijna altijd een goede start en ook in Korea is hij zijn teamgenoot voorbij. Hij heeft echter wel de aandacht van de wedstrijdleiding opgeëist, want hij heeft klaarblijkelijk Jules Bianchi van de baan geduwd. Daarvoor krijgt Van der Garde een drivethroughpenalty.

Räikkönen voorbij Alonso
Het circuit van Yeongam leent zich prima om in te halen, zeker met twee DRS-zones. Mark Webber is lekker bezig en zit al op p8. Kimi Räikkönen is in de openingsfase Ricciardo voorbij gegaan en weet even later ook Fernando Alonso in te halen.

Vroege stops
Na acht ronden zien we al erg veel pitstops, door het hele veld. Ook vooraan: in ronde 9 stoppen Lewis Hamilton en Fernando Alonso al om hun zachte banden in te ruilen voor harde. Bij Lotus rijden ze normaal lang door, maar Romain Grosjean reageert op de mannen om hem heen en stopt ook. De Fransmap komt maar nipt voor Hamilton de baan op en de Mercedes heeft DRS. Hamilton lijkt aan de binnenkant van de hairpin de tweede plek te pakken, maar Grosjean dwingt de Brit naar buiten en remt laat. Hamilton moet buitenom en probeert het richting bocht 4, maar ook die aanval slaat Grosjean af. Goed werk van de Lotus-rijder.

Sebastian Vettel stopt de volgende ronde, hij had een paar seconden op Grosjean en behoudt zijn voorsprong. Vettel ligt nog niet aan de leiding, want daar rijdt Mark Webber. Die heeft geen alternatieve strategie, want hij komt de volgende ronde ook al binnen. Webber valt terug achter Räikkönen, die bij zijn stop twee plaatsen heeft verloren aan Hülkenberg (nu vijfde) en Alonso.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet