Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Button wint bijzonder hectische race, Vettel wereldkampioen met zesde plaats

vettel

Sebastian Vettel heeft met een zwaarbevochten zesde plaats zijn derde wereldtitel op rij gewonnen. De Duitser ging in de eerste bocht in de rondte en moest terugkomen van de allerlaatste plaats in een regen-droog-regen-droog-regenrace. Vettel is daarmee de jongste drievoudig wereldkampioen en de derde coureur ooit die drie titels op rij binnenhaalt. Fernando Alonso deed vandaag weinig verkeerd, eindigde tweede achter racewinnaar Jenson Button, maar komt drie punten te kort voor de titel.

Tekst: Daan Jeuken

Regen? Ja
De grote vraag die al een week lang boven de Grand Prix van Brazilië hangt is: gaat het regenen? Het antwoord wordt al op de startgrid gegeven: ja. Het regent weliswaar geen pijpenstelen, er wordt gewoon op slicks gestart, maar er vallen druppels en dat is toch weer een extra element in de vandaag te beslechten strijd om het kampioenschap. Sowieso is het in de opwarmronde zaak om zo veel mogelijk warmte in de banden te houden.

De start van Vettel is niet goed, die van de Ferrari’s is veel beter. Massa schiet naar twee en Alonso bijna naar vier. Doordat hij echter wordt geblokt door Button moet hij aansluiten achter Webber als vierde. Slecht gaat het Vettel af, zijn slechte start werpt hem terug naar p6.

Vettel spint!
Alsof de slechte start van Vettel nog niet genoeg was, zien we hem na de altijd drukke Senna-S’en plotseling achterstevoren staan. Vettel wordt tot twee keer toe aangetikt door Bruno Senna en ziet nu het hele veld voorbij komen. Dat wordt nog een zware race voor de Duitser. Vettel vraagt zich af of hij schade heeft opgelopen, maar dat blijkt gelukkig niet het geval.

Alonso naar drie = kampioen
Achter de McLarens gaan Webber en Massa in gevecht na de eerste doorkomst. Daar grijpt echter Fernando Alonso zijn kans, hij gaat binnendoor en pakt de twee tegelijk. Met Vettel op p22 en Alonso op drie zit hij ineens op titelkoers.

Achter Alonso verliest Webber nog een plek, namelijk aan de verrassende Hülkenberg.

Alonso gaat ervanaf
Net als Alonso alles in zijn voordeel lijkt te zien vallen, zien we hem wijd gaan in de eerste bocht. De baan is toch gevaarlijk nat en Alonso verremt zich. Hij verliest een plaats aan Hülkenberg, Alonso kan Webber en Massa maar net achter zich houden. De vierde plaats waar hij nu ligt is echter niet genoeg voor een titel.

Goed voor Alonso is dat achter hem zijn teamgenoot goed werk verricht. Massa gaat Webber voorbij en dus heeft Alonso een buffer. Alonso is echter alles behalve snel en hij heeft een groep van tien man achter zich.

Strijd tussen de McLarens
Terwijl er overal in het veld druk gevochten wordt, gaan de McLarens er samen vandoor. Dat doen ze echter niet rustig, want de twee vechten ook, om de leiding. Button gaat Hamilton voorbij op het rechte stuk, maar Hamilton pakt in de eerste bocht de leiding weer terug. Een ronde later gebruikt Button zijn DRS goed en pakt hij de leiding.

Ook Webber spint
De actie is in de openingsfase niet meer bij te houden: Grosjean spint van de baan af, terwijl we Webber ook de rondte in zien gaan nadat hij door Kobayashi wordt aangetikt.

Vettel is geweldig op stoom
Door alle drukte zou je hem bijna uit het oog verliezen, maar regerend wereldkampioen Sebastian Vettel is geweldig op stoom. Na acht ronden ligt Vettel alweer zesde, slechts zes tellen achter Alonso. De snelheid van Vettel is indrukwekkend.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet