Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Alonso wint knotsgekke Grand Prix van Valencia vanaf p11


Hamilton geeft Räikkönen de kans
Met nog vijf ronden te gaan is de stand aan kop nog onveranderd. Alonso’s zege lijkt daarmee wel zeker. Hamilton lijkt het van de drie het moeilijkst te hebben, zeker als hij zich overduidelijk gaat verremmen. Als Hamilton twee fouten achter elkaar maakt gaat Räikkönen eindelijk in de aanval. De Fin is echter erg voorzichtig en lijkt wederom af te haken. Net als we gaan denken dat Kimi zijn racespirit kwijt is gaat hij er binnendoor toch nog voorbij: de tweede plaats is voor Räikkönen.

Hamilton eindigt in de muur
Met nog twee ronden te gaan ligt Hamilton dus derde, maar hij ligt nu nog vol onder druk van Maldonado. Hamilton heeft geen achterbanden meer over, maar weet niet van wijken. De twee geven elkaar geen ruimte en dat eindigt in tranen voor beide. Maldonado gaat iets van de baan, stuitert over de kerb en tegen de binnenkant van Hamilton aan. Hierdoor eindigt Hamilton in de muur, terwijl Maldonado met kapotte voorvleugel ver terugvalt. Het is moeilijk te zeggen wie er schuldig is aan deze aanrijding, maar waarom neemt Hamilton in de laatste ronde zoveel risico in een kampioenschap waarin elk puntje belangrijk is.

Schumacher naar het podium!
Nu ook Hamilton en Maldonado geen derde worden, is het niemand minder dan Michael Schumacher die derde rijdt. Hij en Webber zijn in de slotfase ook Hülkenberg nog voorbijgegaan en rijden nu derde en vierde. Webber kan de Duitser niet meer aanvallen en dus behaalt Schumacher zijn eerste podium sinds zijn terugkeer. Voor Webber is de vierde plaats ook ver boven verwachting, gestart zijnde vanaf p19.

Alonso is trots
Fernando Alonso is na zijn zege tot tranen geroerd. Hij moet zijn Ferrari ook nog eens halverwege de uitloopronde parkeren en kan zo een feestje vieren met zijn thuispubliek. “Het gevoel van een zege voor eigen publiek is uniek, een erg speciaal gevoel. In 2006 had ik dat ook in Barcelona, maar nu is het ook nog eens met zo’n speciaal team. Om al die Spaanse en Ferrari-vlaggen te zien is onbeschrijfelijk. Met ook nog eens zo’n EK voetbal onderweg ben ik trots om Spanjaard te zijn.”

Räikkönen had wat pech
Kimi Räikkönen behaalde een mooie tweede plaats, maar er had meer ingezeten voor de Fin. “Tweede is niet wat we willen, maar ik had wat pech vandaag. Ik had een erg goede start, maar werd verdrukt en moest weer plaatsen inleveren. Daarna heb ik veel gevochten, won en verloor ik plaatsen, maar aan het einde was de tijd te kort om nog naar Alonso te rijden.”

Schumacher aangenaam verrast
Michael Schumacher was voor het eerst sinds zijn rentree terug op het podium, maar dat besefte hij pas na de finish. “Er was zo veel actie en ik was zo druk dat ik geen idee had waar ik lag. Een paar ronden voor het eind zag ik op Marks pitboard dat hij achtste lag, dus ik wist dat ik één plaats daarvoor lag. Toen ik over de finish kwam vroeg ik hoeveelste ik uiteindelijk geworden was en toen pas hoorde ik dat dat de derde plaats was.”

Uitslag Grand Prix van Europa
1. Fernando Alonso, 57 ronden
2. Kimi Räikkönen, op 6.4
3. Michael Schumacher, op 12.6
4. Mark Webber, op 13.6
5. Nico Hülkenberg, op 19.9
6. Nico Rosberg, op 21.1
7. Paul di Resta, op 22.8
8. Jenson Button, op 24.6
9. Sergio Perez, 27.7
10. Pastor Maldonado, op 34.6

11. Bruno Senna, op 35.9
12. Daniel Ricciardo, op 37.0
13. Vitaly Petrov, op 1:05.8
14. Heikki Kovalainen, op 1:34.6
15. Charles Pic, op 1:36.5
16. Felipe Massa, op 1 ronde
17. Pedro de la Rosa, op 1 ronde
18. Narain Karthikeyan, op 1 ronde
19. Lewis Hamilton, op 2 ronden

Romain Grosjean
Sebastian Vettel
Kamui Kobayashi
Jean-Eric Vergne
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet