Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Diversen

Div: Terugblik 2011 René de Boer

Terugblik_1
Achter de microfoon en de laptop, op het circuit, onderaan de schans of de skipiste: uw verslaggever was ook in 2011 weer op vele plaatsen actief.

Aan het eind van weer een bijzonder actief jaar met races, rally's, skiwedstrijden, beurzen en tentoonstellingen met nieuwe en oude auto's en nog veel meer geeft AUTOSPORT.NL-verslaggever René de Boer zijn geheel persoonlijke terugblik op 2011. Dit keer slechts races in elf landen, maar wel zeer afwisselend, van Brazilië tot China en van de Verenigde Staten tot de Verenigde Arabische Emiraten, van luxe hotels tot campers op het circuit en van Airbus 380 tot kleine privécharters.

Tekst: René de Boer
Foto's: Rebocar Automotive Productions, Louis Dekker, Gregor Messer e.a.


Terugblik_2
Bij de springschans van Innsbruck

Schoonheid van het skispringen
De eerste maanden van het jaar stonden vooral in het teken van de skisport, onderbroken door de 24 Uur van Doebai, waar ik als altijd met veel plezier circuitspeaker en persberichtenschrijver was. Daarvoor was er al de Vierschanzentournee, waarbij ik wederom genoot van de aanblik van de skispringers vanaf de toren in Innsbruck. Net zoals ik op een circuit vaak op vrijdag tijdens een training vaak even ergens op een tribune ga zitten of in een bocht ga staan om de auto’s en de verschillen in rijstijl en wegligging te zien, moet ik bij het skispringen in Innsbruck ook altijd even naar boven, net onderaan de schans. Het liefst tijdens een training, wanneer het in het stadion nog relatief leeg is en je boven geniet van een weldadige rust, met een prachtig uitzicht op de stad. Af en toe hoor je “Sssssjjjjjj”, en dan zie je een skispringer voorbijsuizen, als in slow-motion. Zo dichtbij kun je iedere beweging, iedere minimale correctie volgen. Voor wie er een oog voor heeft is dit puur genieten van de schoonheid van deze sport.

Terugblik_3
22 kranten geproduceerd tijdens het WK Skiën

Stevig aanpoten in Garmisch-Partenkirchen

Later volgden de Hahnenkammrennen in Kitzbühel, en in februari was ik bijna drie weken in Garmisch-Partenkirchen voor het WK Alpineskiën. Samen met een team van in totaal vijf Duitse collega’s (drie schrijvers, twee vormgevers) en ondersteund door twee fotografen maakte ik daar op alle wedstrijddagen twee keer per dag een krant van vier pagina’s in opdracht van hoofdsponsor Audi. Twee keer per dag redactiesluiting (een keer om 15.00 uur voor de krant die dan om 18.30 uur werd uitgedeeld tijdens de prijsuitreiking, een keer om 22.00 uur voor de krant die vanaf 5.00 uur de volgende ochtend met de volledige oplage van het Garmisch-Partenkirchener Tagblatt mee ging en bovendien werd uitgedeeld aan alle bezoekers bij de wedstrijden) is flink aanpoten, maar met elkaar wel een prachtige klus om te doen. Ideeën voor verhalen ontstonden vaak spontaan en konden binnen enkele uren worden uitgewerkt. In totaal produceerden we zo 22 kranten, waarop we zeer positieve reacties kregen. Hopelijk krijg ik weer zo’n opdracht tijdens het volgende alpine-WK in Schladming in februari 2013!

Terugblik_4
Toast met skiër Bode Miller tijdens een diner van Eurosport

Terugblik_5
Interview met Alberto Tomba, mijn jeugdidool

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet