Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Diversen

Div: Sven Hannawald: professor in het skispringen, leerling in de autosport

111229_Hannawald_1
Na zijn indrukwekkende loopbaan in het skispringen is Sven Hannawald sinds enkele jaren als coureur actief

De Duitser Sven Hannawald racete het afgelopen seizoen in de ADAC GT Masters-serie, waarin hij samen met oud-Formule 1-coureur Heinz-Harald Frenten de Buchbinder-Corvette van het team Emotional Engineering van Axel Watter bestuurde. Hannawald verwierf echter vooral faam als skispringer. Naast twee zilveren en een gouden Olympische medaille en in totaal vier wereldtitels geldt vooral zijn “Grand Slam” tijdens de Vierschanzentournee 2001/2002 als Hannawalds belangrijkste prestatie. Als eerste en tot nu toe enige springer in de historie van de wedstrijdserie rondom de jaarwisseling wist Hannawald alle vier de wedstrijden in Oberstdorf, Garmisch-Partenkirchen, Innsbruck en Bischofshofen winnend af te sluiten. Dezer dagen is het alweer tien jaar geleden dat hij dit opmerkelijke resultaat boekte, en aan de vooravond van de start van de 60e Vierschanzentournee blikte hij in Oberstdorf op dit bijzondere feit terug.

Tekst: René de Boer
Foto's: Rebocar Automotive Productions, ADAC GT Masters (1)


Als iemand er tussen morgen en volgende week vrijdag in slaagt om alle vier de wedstrijden van de Vierschanzentournee winnend af te sluiten, dan kan deze springer rekenen op een extra bonus van een miljoen Zwitserse Franken. “Fantastisch om te zien hoeveel mijn record nu waard is”, lacht Sven Hannawald, die echter maar al te goed weet dat de kans dat iemand zijn prestatie evenaart, niet al te groot is. De wisselende weersverwachting voor de komende dagen kan daarbij een rol spelen, evenals het feit dat het winnen van de vier wedstrijden in een zo korte tijd een bijzonder moeilijke prestatie is. “De overwinning in de tournee is de kroon in het skispringen”, vindt Hannawald. “Voor mij is het meer waard dan goud bij de Olympische Winterspelen of een WK.”

111229_Hannawald_4
Sven Hannawald blikte in Oberstdorf terug op zijn bijzondere prestatie van tien jaar geleden

Voor het eerst sinds jaren is Hannawald dit keer weer bij alle wedstrijden van de tournee aanwezig. Na het beëindigen van zijn loopbaan als springer in 2005 leed hij een tijdlang onder de gevolgen van ‘burn-out’. “Ik vond het ook moeilijk om naar wedstrijden toe te gaan, ik werd nerveus van het kijken”, vertelt Hannawald eerlijk. Nu heeft hij zijn problemen overwonnen en vervult hij zelfs weer een actieve rol: hij is door de Duitse betaalzender Sky ingehuurd als expert voor de televisieverslaggeving en schrijft bovendien zijn bevindingen in een blog voor het internetportaal Yahoo.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet