Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Constructeurskampioen Red Bull laat Vettel voor zijn kans gaan

vettel

Red Bull Racing heeft met een dubbelzege de constructeurstitel veiliggesteld. Het team koos ervoor Sebastian Vettel geen teamorders te geven, en dus maakt de Duitser nog steeds kans op de wereldtitel. Het gat tussen Mark Webber, vandaag tweede, en Fernando Alonso, vandaag derde, is nu met nog één race te gaan acht punten, terwijl een teamorder het gat tussen de twee had teruggebracht tot één punt. Is het sportief of is het onverstandig? Over zeven dagen weten we het.

Tekst: Daan Jeuken

Zenuwen
Met alle ogen gericht op de titelkandidaten stond Hülkenberg gisteren plotseling in de spotlights. De poleposition zal wellicht voor wat extra zenuwen zorgen bij de jonge Duitser. Dat blijkt in de opwarmronde inderdaad zo te zijn, hij gaat in bocht 2 even in de fout en moet weer snel een paar mensen inhalen om zijn leidende positie terug in te nemen.

Vettel naar de leiding
De Williams staat niet bekend om de snelle starts en Hülkenberg kan dan ook maar heel even genieten van zijn leidende positie. Al voor de eerste bocht heeft Vettel de positie gewonnen. Mark Webber is weer eens slecht weg en driegt posities te verliezen. Hamilton is Webber al voorbij als de Brit te vroeg remt en Webber weer voorbij ziet komen. Op het rechte stuk na de start zet Webber de aanval gelijk in bij Hülkenberg en hij pakt de tweede plaats.

Achter Hülkenberg opent Alonso de aanval op Hamilton. Op het rechte stuk van start/finish slipstreamt hij langs Hamilton, maar die pakt in de eerste bocht zijn plaats weer terug. Leuk voor Hamilton, maar een bocht later maakt Hamilton een foutje, gaat wijd en geeft Alonso p4. Nu is het aan Alonso om Hülkenberg snel voorbij te gaan. De Williams-rijder legde de Red Bulls nauwelijks een strobreed in de weg, tegen Alonso verdedigt hij zich goed. De achterstand van Alonso op de Red Bulls loopt 1,5 seconde per ronde op, dus zal hij er snel voorbij moeten. Maar omdat Hülkenberg zo goed verdedigt sluit ook Hamilton weer aan achter Alonso.

Ook Alonso kruipt erlangs
Na een paar mislukte pogingen in de eerste bocht opent Alonso in ronde 6 de aanval op het tweede rechte stuk. Hülkenberg pakt de binnenbocht, maar is daardoor langzamer in de bocht. Dit geeft Alonso precies genoeg marge om de derde plaats te pakken. De achterstand op Vettel en Webber is inmiddels acht seconden. Het is niet echt veelbelovend dat Alonso per ronde nog steeds een halve seconde verliest.

Hamilton vecht met Hülkenberg en banden
Nu is het aan Lewis Hamilton om Nico Hülkenberg te passeren. Hamilton heeft ook nog problemen met zijn bandentemperatuur, dat helpt ook niet echt. In ronde 12 pakt Hamilton heel gewaagd de binnenkant langs de muur en hij lijkt de positie ook te pakken, maar Hülkenberg stuurt heel gewaagd in en behoudt de positie.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet