Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Dubbelzege Red Bull na rustig middagje Suzuka

480_vettel_japan

Zonder enige moeite heeft Red Bull de Grand Prix van Japan gedomineerd. Vettel voerde het veld aan en kwam nimmer in de problemen. Webber kwam bij de start nog achter Kubica te zitten, maar hij zag na een paar rondjes een wiel verdwijnen en zo waren ook alle zorgen voor Webber verdwenen. Alonso deed het maximaal haalbare door als derde te eindigen. Lewis Hamilton lag op koers voor de vierde plaats, maar had wederom versnellingsbakproblemen en moest zijn teamgenoot laten gaan.

Tekst: Daan Jeuken, foto: Red Bull Racing

Red Bull-rij
Door het slechte weer was de kwalificatie slechts vijf uur voor aanvang van de race. Red Bull werd in Suzuka als snelste geschat en dat wisten Vettel en Webber ook waar te maken. De jonge Duitser hield zijn teamgenoot 0.068 achter zich en start dus van pole. Lewis Hamilton kwalificeerde zich als derde, maar heeft vijf plaatsen straf aan zijn broek voor een versnellingsbakwissel. Robert Kubica schuift zo op naar een zeer knappe plaats en hij kan voor Red Bull een zeer belangrijke rol gaan spelen. Alonso volgt, voor Button die verrassenderwijs kwalificeerde en zal starten op de harde band.

Di Grassi haalt de startgrid niet
Het ritje van de pits naar de startgrid is normaliter een fluitend rondje, maar om onverklaarbare reden gaat Lucas di Grassi royaal de fout in. Bij het uitkomen van de 130R gaat hij wijd en schrijft hij in de bandenstapel zijn auto af. Einde race nog voor de start.

Webber verdrukt
De Red Bulls op de eerste startrij hebben een ongelofelijke snelheid, maar het grote gevaar is dat ze bij de start achter Kubica komen te zitten. Vettel ontkomt hieraan, maar Webber, dit jaar niet echt gekenmerkt door zijn goede starts, wordt gepasseerd door de Pool. Daarachter volgen Alonso, Button en de goed gestarte Hamilton.

In het middenveld is het al snel chaos. Petrov had eigenlijk een heel erg goede start, maar hij gaat voor Hülkenberg langs en stuurt te vroeg in. Petrov vliegt hard linksaf de muur in, Hülkenberg strandt eveneens. Felipe Massa haalt de eerste bocht wel, maar hij komt daar naast de baan te zitten, kan niet genoeg bijremmen en rijdt op volle vaart tegen Vitantonio Liuzzi aan. Inclusief Di Grassi zijn we na bocht 1 dus al vijf man kwijt. De safetycar komt de baan op.

Webber op zijn wenken bediend
Het raceverloop van Mark Webber zal veelal gaan afhangen van of en hoe snel hij Kubica voorbij kan. De Pool is qua topsnelheid gelijkwaardig aan de Red Bull, dus zal Webber een list moeten verzinnen om die tweede plaats terug te pakken. Duurt het te lang voor hij erlangs komt dan kan Vettel wel eens aan de horizon verdwenen zijn. Nog tijdens de safetycarfase wordt Webber op zijn wenken bediend door Kubica, want tijdens de langzame rondjes achter de safetycar verliest hij ineens zijn rechter achterwiel. Een curieus geval, maar na drie rondes kan Renault de spullen al gaan inpakken, misschien lukt het ze om al weg te zijn voor de race is afgelopen. Uitvaller nummer zes van de race zorgt er zo wel voor dat de titelprentendenten weer op de eerste vijf plaatsen rijden.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet