Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Retro diversen

Retro: 22 juli 1980 Hans Georg Bürger

Formule 2 wedstrijden hebben op Circuit Zandvoort nooit onder een gelukkig gesternte gestaan. Van de vier F2 wedstrijden die op Zandvoort plaatsvonden viel er driemaal een dodelijk slachtoffer. Na de dood van Hans Georg Bürger in 1980 vonden er op Zandvoort geen F2 wedstrijden meer plaats.

Tekst en Foto’s Willem J. Staat

tiga_laatste_ronde_zandvoort

Ongelukkig gesternte
Van de vier F2 wedstrijden die op Zandvoort plaatsvonden stonden er drie onder een ongelukkig gesternte. In 1967 overleed de Brit Ian Raby ten gevolge van zijn verwondingen die hij had opgelopen bij een eenzijdige crash in de Tarzanbocht. Het daaropvolgende jaar werd de Brit Chris Lambert ter hoogte van Tunnel Oost het slachtoffer van een onbezonnen actie van Clay Regazzoni. Officials betitelden de crash als “race-incident” In 1979 keerde de F2 na elf jaar afwezigheid weer terug naar Zandvoort. Eddie Cheever won de wedstrijd met een Osella. Het jaar daarop vond hetzelfde evenement onder natte omstandigheden plaats. Vrijwel het gehele weekend werd door regen gekenmerkt. Tijdens de warming-up op de zondagochtend voorafgaande aan de wedstrijd ging het fout.

burger
Een foto om nooit meer te vergeten. Bürger (rechts) vlak voor zijn noodlottige ongeluk. (Foto: Gerrie Hoekstra)

Nadat Bürger bij de warm-up in de cockpit wordt vastgesnoerd wil ik nog snel een “helmportretje” maken. De Duitser gaat er nog eens speciaal voor zitten en kijkt mij recht in de ogen en accelereert dan de pitstraat uit. Het enige wat ik daarna terugzag was een verslagen Tim Schenken, eigenaar van het Tiga Team.

Oorzaak crash onbekend
In het Scheivlak geraakte de Tiga BMW280 door onbekende oorzaak van de baan en kwam in de z.g. “veilige Zandvoort hekken” terecht, die toen de standaard voor de internationale circuits waren. Het meest aannemelijk is een gebroken voorwielophanging, maar dit is nooit bevestigd. Ook in de training kampte de Duitser met een probleem aan de wielophanging.

tiga_crashed_1
De restanten van de Tiga
.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet