Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
A1GP

A1GP: Frankrijk in de watten gelegd

Als het eenmaal mee zit, valt vaak ook elk dubbeltje de goede kant op. Dat is zo’n beetje wat Frankrijk op dit moment meemaakt in de A1 Grand Prix. Waar de concurrentie drive through-penalty’s kreeg, pech had bij pitstops, een onkundige coureur had of niet op zat te letten bij herstarts, reed Frankrijk rustig zijn eigen race en won de zesde race op rij.

Tekst: Daan Jeuken

In tegenstelling tot in de sprintrace, kon Frankrijk in de hoofdrace wel op een beetje tegenstand werken. Bij de start schoot Portugal vanaf de tweede plaats namelijk als een komeet weg en pakte de leiding. Ook Brazilië leek Frankrijk in te halen, maar Piquet durfde zijn actie niet helemaal door te zetten, waardoor Nicholas Lapierre de Braziliaan weer voorbijging, direct gevolgd door Robbie Kerr van Groot-Brittannië.

Door het gesteggel in de eerste bochten wist Portugal gelijk een gaatje te slaan naar Frankrijk. Het was echter meteen duidelijk dat Lapierre de snellere van de twee was en toen hij eenmaal aan de staart van Parente zat, was het wachten op de inhaalactie. Deze kwam er echter niet, want de wedstrijdleiding besloot zich met de zaak te bemoeien. Parente’s bliksemstart bleek een valse, waarvoor Parente werd gestraft met een drive through-penalty.

Dit gaf Frankrijk de leiding weer terug, nu gevolgd door Brazilië. Nelson Piquet jr. besloot echter niet lang achter Lapierre te blijven zitten en ging de pits in voor de verplichte stop. Deze pitstop ging echter niet volgens het protocol en Piquet verloor veel tijd. Als klap op de vuurpijl beging het team ook nog een niet nader genoemde overtreding bij de pitstop en net als Portugal moest ook Brazilië voor straf een extra maal door de pitstraat.

Jos Verstappen had voor Team Nederland geen goede start en verloor twee plekken aan respectievelijk Maleisië en Australië. Maar waar inhalen op Eastern Creek geen gemakkelijke opgave is, is de strategie van extra groot belang. En daar blonk Nederland in uit. Gelijk na een ongeluk tussen Mexico en Rusland maakte de Nederlandse equipe de pitstop, op het moment dat de safetycar voor de eerste keer de baan opkwam. Ongeveer het hele veld volgde het goede voorbeeld, maar met een fantastische stop kwam Verstappen als vijfde weer terug op de baan.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet