Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Jenson Button strijdt als een kampioen en pakt de wereldtitel

button_blij

In een race vol drama heeft Jenson Button de wereldtitel gegrepen. De Brit moest vanaf de veertiende plaats starten, won in de chaotische eerste ronde veel plaatsen en greep vervolgens het heft in eigen handen. Button reed agressief alsof zijn leven er vanaf hing, pakte met gewaagde acties veel plaatsen en zag uiteindelijk de race zich in zijn voordeel ontvouwen. Rubens Barrichello droomde voor aanvang van de race hardop over het sprookje van het winnen van de Braziliaanse Grand Prix, maar viel langzaamaan van het podium en moest in de slotfase na een lekke achterband zelfs genoegen nemen met een troosteloze achtste plaats. Hij zal echter desondanks blij zijn voor zijn concullega Button die reed als een wereldkampioen en behalve zijn persoonlijke rijderstitel ook nog de constructeurstitel voor Brawn Grand Prix beklonk. In de schaduw van de nieuwe wereldkampioen greep Mark Webber zijn tweede overwinning, voor Robert Kubica en Lewis Hamilton.

Tekst: Daan Jeuken

Droge start
Na het waterballet van gisteren is de start van de Grand Prix op een kurkdroge baan. Dat hoeft echter niet te betekenen dat het een droge race wordt, want de dreiging van in de regio hangende buien is er wel degelijk. Met name bij de start zullen Jenson Button en Sebastian Vettel tussen de minder ervaren rijders in het achter- en middenveld niet rauwig zijn dat het nog even droog is.

Drama en chaos ontgaan de titelpretendenten
Kimi Räikkönen is fantastisch weg en grijpt bij de start gelijk de derde plaats. Vervolgens wil hij gelijk de tweede plaats grijpen, maar Mark Webber dwingt hem helemaal het gras op. Räikkönen kan daar niet weg en rijdt zijn voorvleugel stuk op de achtervleugel van Webber.

Achter de koplopers wordt Heikki Kovalainen door Sebastian Vettel aangetikt in in de Senna S. De Fin spint, gaat richting het gras en neemt Giancarlo Fisichella daarbij mee. Vooraan gaat het helemaal fout als Jarno Trulli Adrian Sutil buitenom probeert in te halen. Trulli verliest zijn grip op de kerbstone, schiet linksaf en ramt daar Adrian Sutil. Op zijn weg naar de grindbak komt Sutil ook nog Fernando Alonso tegen, die wordt geëlimineerd.

Trulli is laaiend
Na deze chaotische openingsronde komt uiteraard de safetycar de baan op. De marshalls hoeven niet alleen de wrakstukken af te ruimen, ze moeten ook nog een ruziënd tweetal uit mekaar halen. Jarno Trulli is laaiend op Adrian Sutil. “Ik wilde hem buitenom voorbij en had duidelijk meer snelheid”, aldus de Italiaan. “Vervolgens duwde hij mij echter naar buiten totdat ik op het gras kwam en de grip verloor. Dit was een extreem gevaarlijke move en dat beaamde ook Fernando Alonso, die achter ons alles heeft gezien.”

Adrian Sutil was uiteraard een andere mening bedaan. “Ik weet niet wat er gebeurde, ik zag hem plotseling in de spiegels. Ik zat gewoon op de racelijn maar Jarno probeerde het op de een of andere manier buitenom en verloor daar de controle over de auto. Zijn manoeuvre was juist gevaarlijk, niet de mijne. Hoe hij me daarna uitfoeterde was van een nog veel lager niveau.”

Binnenbrandje
Terwijl Jarno Trulli staat te foeteren in het gezicht van Adrian Sutil kunnen Kimi Räikkönen en Heikki Kovalainen snel de pits in om nieuwe voorvleugels te halen. Heikki Kovalainen rijdt zo gehaast weer weg dat hij de brandstofslang met zich meeneemt. Vlak achter hem krijgt Räikkönen de schrik van zijn leven als de gelekte brandstof vlam vat. Gelukkig is het maar een zelfdovend steekvlammetje en kan Räikkönen gewoon door, Kovalainen wordt door de teamleden van Brawn verlost van zijn brandslang en kan ook door. Een drivethroughpenalty zal echter niet lang uitblijven.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet