Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Jenson Button strijdt als een kampioen en pakt de wereldtitel


vettel

Vettel op alternatieve strategie

Sebastian Vettel zit op een andere strategie en hoeft pas in ronde 37 te stoppen. Hij zal echter geen éénstopper doen, want hij neemt wederom een setje harde banden. De Duitser komt vlak achter Jenson Button, die dus doorschuift naar p6, weer de baan op.

Barrichello is na Vettels stop weer op de derde plaats komen liggen, maar heeft geen lekkere snelheid te pakken. Het gat naar Webber is al twaalf seconden, naar Kubica is het vijf seconden, terwijl Lewis Hamilton op zijn staart zit. De McLaren-coureur is vanaf zijn beroerde startplaats stilletjesaan opgeschoven naar voren. De Brit stapte na een pitstop in de openingsfase over op een éénstopachtige tactiek en komt in ronde 43 voor het laatst binnen. Barrichello is even van zijn plaaggeest verlost, maar weet op p3 wel dat de man op p4 Jenson Button heet. Het gat van veertien seconden is voorlopig echter nog niet gedicht.

Kimi Räikkönen komt een ronde na Hamilton ook voor zijn enige originele stop en valt terug naar de tiende plaats. Dat Hamilton zit te stampen blijkt als hij in het stukje pitexit zo hard zit te stampen dat hij bijna de auto verliest. Robert Kubica komt twee ronden later ook voor het laatst en komt achter Barrichello op p3 weer de baan op. De Braziliaan stopt in ronde 51 en komt voor Hamilton weer de baan op.

Veilige stop voor Webber
Het is tot dusver een hectische race vol met kampioenschapsspanning, maar dit ontgaat Mark Webber allemaal. De Australiër rijdt probleemloos aan de leiding en kan rustig zijn tweede pitstop maken en de leiding behouden. De voorsprong op Kubica is nog vijf seconden en de rondetijden zijn vergelijkbaar. Niets aan het handje dus voor de Australiër die zijn tweede zege in het vizier heeft.

Kovalainen maakt het Button nog spannend
In ronde 55 komt Jenson Button de pits in voor misschien wel de allesbepalende pitstop. Alsof het team nooit iets anders heeft gedaan dan strijden voor de titel wordt Button na een routineklus weer snel de baan opgestuurd. Button komt wel achter Heikki Kovalainen te zitten en verliest kostbare tijd. Sebastian Vettel ruikt bloed en komt meteen de volgende ronde de pits in. Achter de McLaren heeft Button dusdanig veel tijd verloren dat Vettel erin slaagt voor Button de pits weer uit te komen.

Omdat ook Lewis Hamilton het tweetal voorbij is gekomen ligt Button nu weer op de zevende plaats. Met Barrichello op de derde plek en Vettel op de vijfde is dat nog wel genoeg voor de titel. In veertien ronden kan er echter nog veel gebeuren. Zo zit Hamilton op een seconde van Barrichello te loeren op de derde plaats. Dat zou goed nieuws zijn voor Button, die ook vlak achter Kovalainen zit. Een aanval is echter niet nodig, want Kovalainen moet nog stoppen en dit geeft Button, die in die drie rondjes zes seconden heeft verloren op snelste man op de baan Sebastian Vettel, de zesde plaats weer terug.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet