Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formula Ford

Formule Ford: Liroy Stuart in de rol van Melroy Heemskerk (lang)

480_liroy_0238

Tot een confrontatie tussen Melroy Heemskerk en Liroy Stuart kon het helaas niet komen en dus nam Stuart voor één keer maar de rol van Heemskerk over. In twee foutloos gereden races toonde de man uit Bemmel aan dit jaar in Engeland veel bijgeleerd te hebben en mocht daarvoor de terechte beloning van de grootste bekers in ontvangst nemen. Jeroen Mul had tijdens de Finaleraces iets met het getal twee. In twee goede races legde Mul twee keer beslag op de tweede plaats en pakte daarmee achter Heemskerk ook de tweede plaats in het kampioenschap.

480_blijdschap_jongejans_0303

Ook op plek drie met Rogier Jongejans twee keer dezelfde naam. Na al drie keer dit jaar net buiten het podium te zijn geëindigd reed Jongejans zijn beste weekend van het seizoen en bekroonde dit met twee bekers.


Tekst: Remco Scheelings
Foto's: Chris Schotanus, Tim Böhme, Gerrie Hoekstra en Erik van der Schaaff


De inzet tijdens de Finaleraces was de tweede plaats in het kampioenschap. Maar liefst acht man kon nog aanspraak maken op de runner-up positie achter de heerser van dit seizoen, Melroy Heemskerk. Daarmee is ook meteen de grote afwezige genoemd. De Nederlands kampioen had een uitnodiging om in het Dutch GT4 te rijden en wilde zich daarop concentreren. Niet onbelangrijk was natuurlijk ook de deelname aan het Formule Ford Festival van volgende week. Schade aan de Geva Mygale, één dag voor de start van de vrije trainingen op Brands Hatch, kon het team missen als kiespijn. Dat risico nam wel Liroy Stuart die dit jaar in het Engels kampioenschap actief is maar mede door sponsorbelangen de Finaleraces op zijn kalender had gezet. Tot de ongetwijfeld interessante confrontatie tussen Heemskerk en Stuart kwam het dus niet. Ook niet van de partij was John Svensson.

480_slaghekke_coronel_9975
Tim Coronel is happy met Jeroen Slaghekke

Daarentegen wel een aantal, ook voor de toekomst, zeer interessante nieuwe namen. Jeroen Slaghekke maakte zijn Formule Ford-debuut in de Geva Mygale. De 17-jarige Swift Cup-rijder is zich aan het oriënteren op volgend seizoen en besloot zijn debuut, na een aantal testsessies in de Zetec en één Duratec-training, niet langer uit te stellen. Zoals bekend zou hij zijn Swift-teamgenoot Pieter Schothorst ook weer bij Geva treffen.

480_crash_schothorst_0641
Foto: Justin van Densen

Een crash tijdens een training in de Duratec Mygale, waarbij de Swift-kampioen zijn enkel brak, gooide echter roet in het eten.

480_nortoft_9972

Nog zo’n jong talent, maar dan uit Denemarken is Jacob Nortoft. De 15-jarige jongeling pakte een kleine maand geleden in Spanje de zevende plaats in de World Cup karting KF2 en reed na zijn debuut in eigen land in Zandvoort pas zijn tweede Formule Ford-race. Nortoft vormde een team met de 16-jarige Jesper Egebart, een al iets vertrouwder gezicht in Nederland.

480_rasmussen_9988

Terug van weggeweest was Nikolaj Rasmussen (de tweede auto van Vuik Racing) terwijl Maciej Krolikowski opnieuw een telefoontje kreeg of hij de met zijn gescheurde achillespees nog uitgeschakelde Arthur van Uitert wilde vervangen. Lang nadenken was er uiteraard niet bij voor de hard aan een stoeltje voor volgend jaar werkende Krolikowski.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet