Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Met de Drachten Nationals is het dragracen terug in Drachten

voor_nk_overzicht

Met de Drachten Nationals gaat aanstaand weekend het Nederlandse dragrace-seizoen van start. Het is echter veel meer dan zomaar de start van weer een nieuw seizoen. Bijna twee jaar was het stil in Drachten, maar met ingang van dit weekend kunnen de dragracers weer gebruik maken van hun vertrouwde locatie. De totaal vernieuwde strip wordt op vrijdag 20 juni geopend door niemand minder dan burgemeester Bert Middel, die als passagier in een dragrace-auto de eerste kwartmijl op het nieuwe asfalt voor zijn rekening zal nemen.

Tekst: Remco Scheelings
Foto’s: Remco Scheelings


Door de gezamenlijke inspanningen van Dragrace Vereniging eXplosion, de gemeente Smallingerland en Stichting Vliegveld Drachten ligt er nu in Drachten een volledig vernieuwde dragstrip. Om deze samenwerking gestalte te geven valt de eer van de allereerste run op het nieuwe asfalt ten deel aan burgemeester Bert Middel. Hij is er medeverantwoordelijk voor dat het dragracen na meer dan een jaar afwezigheid terug is in Drachten. Na deze heel speciale eerste run kunnen de motoren definitief worden gestart, de duizenden pk’s losgelaten en de eerste snelle tijden op de klokken gezet.

voor_nk_harteveld
Marck Harteveld met zijn Roadrunner

Niet vergeten
De Drachten Nationals is de eerste ronde van het Open Nederlands Kampioenschap. Ondanks dat het Nederlandse dragracen meer dan een jaar ‘stil heeft gelegen’ is het aantal inschrijvingen met ruim 210 alweer bijna op het oude niveau. Ook de buitenlandse deelnemers zijn Drachten niet vergeten want op de inschrijflijst staan rijders uit België, Engeland, Frankrijk, Denemarken, Duitsland, Italië, Zwitserland tot Tsjechië aan toe. Naast veel bekende, maar ongetwijfeld in de loop van een jaar grondig gemodificeerde auto’s en motoren, zijn er ook veel nieuwe projecten die in Drachten hun, zei het ‘verlate’, eerste meters gaan maken.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet