Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: The Main Event zet het licht weer op groen

makela  mepre

Komend weekend gaat met The Main Event op Santa Pod Raceway het FIA Europees Kampioenschap Drag Racing van start. In de Top Fuel klasse verdedigt Anita Mäkelä haar titel, maar de Finse krijgt met zware concurrentie te maken. Datzelfde gaat op voor meervoudig en regerend Pro Modified kampioen Michael Gullqvist. Pro Stock krijgt in ieder geval een nieuwe nummer één aangezien 10-voudig kampioen Jimmy Ålund zijn titel niet verdedigt. Een primeur is er voor de Top Methanol Funny Cars en Top Methanol Dragsters. Deze twee klassen zijn samengevoegd tot één FIA Europees Top Methanol Kampioenschap en zal dus nog maar één kampioen opleveren. Met David Vegter en Michel Tooren heeft Nederland twee rijders in de Pro Modified klasse die het volledige kampioenschap afwerken en kans maken op een topklassering in het eindklassement. The Main Event is tevens de aftrap van het FIM Europees Kampioenschap voor de motoren met daarin meerdere Nederlandse kanshebbers. Tot slot komen op Santa Pod ook nog talrijke Sportsman klassen in actie met ook daarin een aantal landgenoten.

Tekst: Remco Scheelings
Foto's: Remco Scheelings en pr

Het begint bijna een traditie te worden dat FIA Europese kampioenschappen in de dragrace-sport pas in de laatste race van het seizoen worden beslist. Dat was in 2015 en 2016 zo, en zou ook in 2017 zomaar weer kunnen gebeuren. Anita Mäkelä (kopfoto) pakte vorig seizoen de titel en krijgt ook dit jaar weer hulp van het Amerikaanse tunersduo Dom Lagana en Jake Sanders.

neergaard  mepre
Stig Neergaard

Stig Neergaard was vorig jaar tot de laatste run in de race om de titel en zal er, zeker nu de Deen volledige ondersteuning heeft van Lucas Oil, alles aan doen om dit jaar zijn eerste kampioenschap binnen te halen. Routinier en kampioen van 2015 Mikael Kågered beschikt misschien niet over de snelste combinatie maar is door constant te scoren altijd een kanshebber.

micallef mepre
Duncan Micallef

Rune Fjeld Motorsport heeft met Liam Jones en Duncan Micallef twee titelkandidaten. De Engelsman zal graag wat constanter willen scoren terwijl de Maltees aan het eind van vorig seizoen in de slechts twee wedstrijden die hij reed indruk maakte met uiterst snelle tijden. Nu Micallef aan het hele kampioenschap deelneemt, zou hij weleens de grootste bedreiging voor Mäkelä en Neergaard kunnen vormen. De Fin Antti Horto reed vorig jaar alleen zijn thuisrace, maar start zijn seizoen nu in Engeland en heeft in het verleden al vaak genoeg bewezen snel te kunnen zijn.

j.erbacher mepre
Jndia Erbacher

Veel aandacht zal tijdens The Main Event uitgaan naar de Top Fueler van Erbacher Racing. Het is namelijk niet de meervoudig Europees kampioen Urs Erbacher zelf die de 8.000 pk gaat temmen, maar zijn 22-jarige dochter Jndia. Daarvoor moet de Zwitserse op de dagen voor de wedstrijd nog wel met goed gevolg haar licentieruns volbrengen. Mocht dit onverhoopt niet lukken, dan stapt Jndia weer terug in de Top Methanol Dragster van het team en neemt vader Urs het stuur weer ter hand.

gunnarsson mepre
Stefan Gunnarsson

Tijdens de tweede wedstrijd op Tierp Arena komen ook Stefan Gunnarsson en Björn Mårtensson weer in actie, terwijl in Finland skispringlegende Janne Ahonen het circus weer komt versterken. De Zweed Gunnarsson maakte vorig jaar bij de laatste wedstrijd op Tierp indruk met snelle tijden en kan voor verrassingen zorgen.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet