Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Scandinavian Internationals om in te lijsten

makela 01

Absolute reclame voor de Europese dragrace-sport, dat mag de Scandinavian Internationals van afgelopen weekend op Tierp Arena zondermeer worden genoemd. Ideale omstandigheden, een perfecte baan, een stortvloed aan persoonlijke en zelfs drie Europese records. Daarbij winnaars die met een serie ongekend snelle tijden hun zeges ook meer dan verdienden en dat alles gadegeslagen door een voor Tierp Arena recordaantal van ruim 37.000 toeschouwers. Als bonus kwam daar nog bij dat door de winst van Anita Mäkelä, Michael Gullqvist en Thomas Lindström het FIA Europees Kampioenschap over iets meer dan een week op Santa Pod een ongemeen spannende ontknoping tegemoet gaat.


Tekst: Remco Scheelings
Foto's: Remco Scheelings

De Scandinavian Internationals was de vijfde en voorlaatste wedstrijd van het FIA Europees Kampioenschap Drag Racing. De baan van Tierp Arena is onder normale omstandigheden al snel, maar als daar dan ook nog de juiste combinatie van temperatuur, zon en voldoende zuurstof in de lucht bijkomt, staat dat garant voor opmerkelijke resultaten. En dat gebeurde dan ook, want na de kwalificaties stond het aantal persoonlijke records in de Top Fuel klasse al op zes en in de Pro Modified klasse zelfs op zestien!

makela 03
Anita Mäkelä

De meeste aandacht ging natuurlijk uit naar het Europese Top Fuel record van Anita Mäkelä. In de laatste kwalificatierun raffelde de Finse de 1000 voet (304 meter) af in 3,878 seconden en passeerde de finishlijn met een snelheid van maar liefst 504 km/u. Dat de Amerikaan Dom Lagana en de Fin Sami Lehtimäki, het tuners-duo van Mäkelä, de set-up goed voor elkaar hadden, bleek wel uit de eerder in het weekend gereden 3,9 seconden, om nog maar te zwijgen over de drie 3,9-seconden runs in de eliminaties.

laukkanen
Tero Laukkanen

In de Pro Modified klasse sneuvelde het snelheidsrecord. In de kwalificatie passeerde Tero Laukkanen met zijn turbo Mustang de finishlijn op de kwartmijl met 418,60 km/u (260,11 mph), een nieuw Europees record en de eerste run op Europese bodem boven de 260 mph.

habermann t
Timo Habermann

In de Top Methanol Dragster klasse sneuvelde tijdens de eliminaties ook een record. In de eerste ronde zette Timo Habermann met 5,210 seconden de snelste TMD-run ooit op Europese bodem gereden op de klokken en aangezien de Duitser in de kwalificatie al binnen 1% van deze tijd was gebleven, betekende ook dit meteen een officieel Europees record.

makela 02
Anita Mäkelä

Anita Mäkelä blijft in de 3,9
Haar nieuwe Europese record betekende voor Mäkelä uiteraard ook de eerste kwalificatiepositie in de Top Fuel klasse. Uiterst verrassend pakte Duncan Micallef de tweede positie en bleef met zijn nieuwe persoonlijke record van 4,009 seconden maar een fractie van zijn eerste 3,9 verwijderd. Micke Kågered, winnaar van de laatste twee wedstrijden, toonde ook nu weer zijn vorm en scoorde met een uitstekende 4,010 seconden de derde kwalificatieplaats. Op vier Top Fuel rookie Liam Jones, die ook diverse keren zijn persoonlijk record scherper stelde om het uiteindelijk terug te brengen tot 4,09 seconden. De normaal altijd zeer snelle Stig Neergaard moest zich met 4,169 seconden achter de verrassende Patrik Pers tevreden stellen met plaats zes, terwijl Antti Horto en Stefan Gunnarsson de eliminatieladder compleet maakten. De bij eerdere wedstrijden dit seizoen zo constante Jari Halinen kende op Tierp Arena grote problemen en plaatste zich niet voor de eliminaties.

neergaard
Stig Neergaard

De rijders die in de kwalificaties al hun snelheid hadden getoond, deden dat opnieuw in de eliminaties. Met weer twee runs van 3,9 seconden (3,94 en 3,91) schakelde Mäkelä eerst Gunnarsson uit om in de halve finale Jones het nakijken te geven. Aan de andere kant van de ladder elimineerde lijstaanvoerder en regerend kampioen Kågered Neergaard, een van zijn twee concurrenten in de strijd om het kampioenschap. Nog beter op dreef was echter Micallef. Na zijn 4,009 uit de kwalificatie klopte de Maltees in de eerste ronde in 4,008 seconden Horto, om vervolgens in de halve finale in 4,02 seconden Kågered voortijdig naar huis te sturen.

kagered 02
De halve finale tussen Micke Kågered (voorgrond) en Duncan Micallef

Daarmee de droomfinale tussen de twee snelste en meest constante rijders van het weekend. Met een 0,02 seconden betere reactietijd pakte Mäkelä bij de start een minimale voorsprong, waarna het in de run gelijk op ging. In 3,986 seconden, inclusief de kwalificaties haar zesde opeenvolgende 3-seconden run van het weekend, klopte Mäkelä de Maltees die met 4,012 seconden ook weer uitstekend scoorde.

makela 04
Anita Mäkelä

Door haar overwinning is Mäkelä lijstaanvoerder Kågered nu tot op 18 punten genaderd. Omdat zowel in iedere kwalificatieronde punten te verdienen zijn, en een overwinning in een eliminatieronde al 20 punten oplevert, gaat het er op Santa Pod over iets meer dan een week nog flink om spannen.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet