Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Ontknoping NHRA-titelstrijd nadert

fc countdown kopfoto
Het tiental dat zich plaatste voor de Funny Car Countdown

Met 22 wedstrijden achter de rug en nog twee te gaan nadert de NHRA Mello Yello Drag Racing Series zijn ontknoping Dit weekend wordt in Las Vegas de voorlaatste wedstrijd verreden, twee weken later gevolgd door de allesbeslissende NHRA Auto Club Finals op Pomona. Door het systeem van de 'Countdown to the Championship' zijn er in alle klassen nog meerdere titelkandidaten en gaat niet altijd de rijder aan de leiding die het grootste deel van het seizoen de ranglijst aanvoerde. Voor Shawn Langdon lonkt zijn eerste Top Fuel titel terwijl in de Funny Car klasse John Force onverwacht toch nog voor nummer 16 (!) kan gaan.

Tekst: Remco Scheelings
Foto's: Remco Scheelings en NHRA

De NHRA Mello Yello Drag Racing Series, het met afstand sterkste, belangrijkste en hoogst aangeschreven dragrace kampioenschap ter wereld (en daarmee zonder valse bescheidenheid door de Amerikanen zelf als wereldkampioenschap aangeduid) telt in totaal 24 wedstrijden. Om al te voortijdige beslissingen uit te sluiten, is net als in zoveel Amerikaanse (auto)sporten al enige jaren het playoff systeem van toepassing, hier Countdown to the Championship genoemd. Na 18 wedstrijden komt alleen nog de top tien in de tussenstand voor de titel in aanmerking en worden de onderlinge verschillen tussen deze eerste tien rijders teruggebracht tot slechts enkele punten. De ene rijder ziet daarmee een riante voorsprong tenietgedaan, de ander profiteert omdat hij als tiende in de rangschikking opeens weer titelkansen heeft. En net als in de afgelopen jaren zijn er ook dit seizoen weer winnaars en verliezers.

tf langdon
Shawn Langdon

Vormbehoud bij Shawn Langdon
Inmiddels is de Countdown al vier wedstrijden onderweg en met nog twee te gaan komt het moment van de definitieve beslissingen snel dichterbij. In de Top Fuel klasse voerde Shawn Langdon al diverse keren dit seizoen de ranglijst aan, deed dat ook bij het begin van de Countdown en staat na twee finaleplaatsen (waarvan één keer winst) uit de laatste drie wedstrijden ook nu nog op één. De Al-Anabi piloot kan voor zijn eerste Top Fuel titel gaan.

tf kalitta
Doug Kalitta

Doug Kalitta profiteerde uitstekend van het gelijktrekken van de punten. De routinier begon als vierde aan de Countdown en staat, mede door een overwinning in Dallas, nu op twee, gevolgd door de eerste rijder uit de Don Schumacher Racing stal, Spencer Massey. Goede zaken deed ook Morgan Lucas, die na 18 races de achtste plaats bezette maar nu, mede door zijn zege in Charlotte, op plek vier is aangeland.

tf lucas
Morgan Lucas

Pas op vijf regerend kampioen Antron Brown, terwijl Tony Schumacher in vier Countdown races van de derde naar de zesde plaats duikelde. Vlak de U.S. Army-piloot, die vroeg in het seizoen zelfs geruime tijd de ranglijst aanvoerde, echter nooit uit, want Schumacher kwam al eerder uit nagenoeg kansloze positie terug.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet