Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Scandinavian Internationals verlegt grenzen

overzicht

'De beste race ooit', wordt al gauw gezegd, maar voor de Scandinavian Internationals gaat zeker op dat deze vijfde ronde van het FIA Europees Kampioenschap de beste dragrace uit de geschiedenis van deze titelstrijd was. Op Tierp Arena sneuvelden acht van de tien Europese records, was in de Top Fuel klasse opeens een 3,9 seconden normaal, terwijl in Pro Modified 5,9 seconden bijna een 'must' was. Jonnie Lindberg spande de kroon door een wereldrecord te rijden in de Top Methanol Funny Car klasse. Daarnaast kenden de eliminaties een spannend verloop en kregen met Thomas Nataas, Adam Flamholc, Michael Gullqvist, Jimmy Alund en Jonny Lagg verdiende winnaars. Van de Nederlanders deed Robert Joosten het met een halve finaleplaats en zijn eerste run onder de 6 seconden uitstekend, terwijl Marc Meihuizen in de kwalificatie schitterde met een tweede plaats en een nieuw persoonlijk record van 5,905 seconden.

Tekst: Remco Scheelings
Foto's: Remco Scheelings

De Scandinavian Internationals werd als vijfde ronde van het FIA Europees Kampioenschap Drag Racing ook nog eens gezegend met prachtige weersomstandigheden. De Zweden waren dan ook massaal richting Tierp Arena gekomen waardoor vooral op zaterdag de tribunes goed vol zaten. En spijt zal het publiek zeker niet hebben gehad.

tmfc lindberg
Jonnie Lindberg

Recordregen
Tierp Arena stond meteen na de opening twee jaar geleden al bekend als de snelste baan van Europa, maar dat er zoveel records in één raceweekend zover aangescherpt zouden worden, dat had niemand verwacht.

tmfc lindberg.1
Jonnie Lindberg

tmfc lindbergscore
De scores

In de kwalificaties begon het al met Jonnie Lindberg die met zijn Top Methanol Funny Car zijn eigen record van 5,498 terugbracht tot 5,437 seconden. Minstens zo indrukwekkend was daarbij zijn snelheid van 432,69 km/u (268,86 mph), eveneens goed voor een nieuw Europees record. Maar nog unieker was het feit dat de Zweed daarmee de hoogste snelheid bereikte waar ook ter wereld ooit met een Top Methanol Funny Car gereden. In Amerika, waar ieder dragrace-record automatisch (en tot nu toe terecht) tot wereldrecord wordt verheven, zal men hier toch wel vreemd van opkijken. De 5,437 seconden van Lindberg was daarbij ook nog eens de één na snelste tijd ooit ter wereld.

ps alund
Jimmy Alund

In de kwalificaties sneuvelden ook de beide Pro Stock records en bijna vanzelfsprekend was Jimmy Alund daar verantwoordelijk voor. De meervoudig kampioen bracht de tijd terug tot 6,534 seconden (was 6,552 seconden) terwijl de snelheid uitkwam op 343,29 km/u of 213,31 mph (was 212,10 mph).

tf nataas.2
Thomas Nataas

In de eliminaties gingen vervolgens de records in de Top Fuel en Pro Modified klasse eraan. Thomas Nataas klokte in de halve finale 3,965 seconden en bracht daarmee het record (was 4,008 seconden) onder de 4-secondengrens. Ook het snelheidsrecord kwam met 494,05 km/u (306,99 mph) in handen van de Noor. In de halve finale passeerde Nataas de finishlijn met 499,1 km/u, maar omdat de Andersen Racing-piloot niet nog een run binnen 1% van deze score bleef, ging deze snelheid niet als record de boeken in. Datzelfde ging overigens op voor Stig Neergaard die met zijn tijd van 3,959 seconden in de kwartfinale sneller was, maar ook geen back up kon maken.

pm gullqvist
Michael Gullqvist

Ook in de Pro Modified klasse werden de Europese records aangescherpt. Michael Gullqvist zette de tijd op 5,872 seconden (was 5,882 seconden van Urban Johansson), terwijl de Zweed met 401,19 km/u (249,29 mph) het oude record van Martin Lundqvist (399,11 km/u) uit de boeken reed en boven de 400 km/u bracht.

De enige FIA klasse zonder nieuwe Europese records was Top Methanol Dragster. Alle toppers van vorig seizoen hebben een jaar pauze ingelast waardoor er in deze klasse zo weinig deelnemers zijn, dat er dit jaar geen FIA EK-titel wordt uitgeschreven. In Tierp stonden er drie auto's aan de start, maar bij drie eerdere wedstrijden werd de klasse al helemaal geschrapt.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet