Retro

Retro: Groeten uit Le Mans van de Le Mans Classic 2022

LMC-47

We hadden er erg lang op moeten wachten maar afgelopen weekend vond dan toch eindelijk de 10e editie van de Le Mans Classic plaats. In deze 'Groeten uit' nemen we jullie mee terug naar dit evenement op het traject van de echte 24 Uur van Le Mans. Met een steeds voller programma, want buiten de zes vertrouwde plateaus is het voorprogramma steeds rijker geworden.

Tekst: Carlo Senten & Mattijs Diepraam
Foto's: Carlo Senten

LMC-68

Waar we ooit een voorprogramma hadden met alleen de Group C's, is het inmiddels uitgebreid met een Endurance Legends, een Jaguar- en een Porsche-race en diverse parades waarin onder meer de nieuwe De Tomaso P72 werd gedemonstreerd. Maar voor al dat nieuwe spul komen wij natuurlijk niet naar de Classic, dus onze aandacht ging uit naar de plateaus.

LMC-14

Voordat we konden beginnen, moesten velen eerst even een goede plek innemen om te kunnen genieten van al het moois.

LMC-4

Topfotograaf Frits van Eldik liet anderen vertwijfeld achter.

LMC-5

Maar ook de marshals moesten nog even checken waar ze nu eigenlijk zelf terechtgekomen waren.

LMC-64

Op de paddock werd maar weer eens duidelijk dat flaneren over de boulevard zooo passé is.

LMC-61

Motivatie, of iets met de 'beste stuurlui staan aan wal'.

LMC-3

Zoals iedere editie keerden diverse oud Le Mans-deelnemers en -winnaars terug naar La Sarthe om deel te nemen aan de Le Mans Classic. Zo ook Mike Wilds, die samen reed met Rainer Becker in diens Porsche 956 uit 1983.

LMC-66

Maar die op de paddock ook nog oog in oog kwam te staan met zijn oude liefde 'Henry', de Ecosse C285 waarmee hij in 1985 zelf aan de start stond.

LMC-2

Drievoudig Le Mans-winnaar Marco Werner had een moeizaam weekend. Dat met de Gebhardt JC843 begon met remproblemen, maar eindigde met een motorprobleem.

LMC-46

Met de Porsche 935 ging het helaas al niet veel beter. Na in de opwarmronde een 'platfuss' opgelopen te hebben, werd hij achter de vangrail gerold bij Mulsanne. Maar hij stond te ver weg, waardoor hij niet alleen na zijn eigen race, maar ook na Plateau 1 nog steeds stond te wachten om te worden opgepikt door de Depannage-truck.

LMC-79

Porsche-legende Jürgen Barth stond aan de start met deze bijzondere Porsche 924 Carrera GTR uit 1982.

LMC-69

John Sheldon keerde ook terug naar de plek waar hij sinds 1984 de littekens van op zijn lichaam bij zich draagt, dit keer niet met de fabrieks-Aston Martin waarmee hij destijds crashte maar met zijn vertrouwde Chevron. Waardoor hij inmiddels 19 (12 x 24 hrs, 9 x Classic) keer heeft geracet op Le Mans en deze keer een mooie tiende positie wist te behalen.
 
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet