Retro

Retro 1989: Crash & Carry tijdens Pinksterraces

broos 4

"Waar moet dat heen, hoe zal dat gaan? Waar komt die rotzooi toch vandaan?" zong ooit IJf Blokker in een zeer spraakmakend televisieprogramma. Wel, die vraag kan mogelijk het beste worden beantwoord door een groep losgeslagen Productietoerwagen-rijders. Want wat we tijdens die race allemaal voorgeschoteld kregen grenst aan het ongelooflijke. De groep N-race streed met de Sports 2000-race om het hardst om in aanmerking te komen voor "De aanfluiting van het weekeind", met de Renault Cup als goede derde. Daarom werd het hoogtepunt van de 2e Pinksterdag zonder twijfel de Formule Ford 1600-race. Bedankt Marcel Albers, Evan Kersbergen, Frank ten Wolde en Michel van Hool. Dat was grote klasse!

Tekst: Matthé IJzerman en Gerrie Hoekstra
Foto's: Gerrie Hoekstra

start ford

Formule Ford
Was dat even genieten! Zo'n nieuwkomer als Marcel Albers die de rood-witte Marlboro Van Diemen zomaar op pole plaatst. En die er dus vast op kon rekenen dat Evan Kersbergen al meteen in de Tarzanbocht orde op zaken zou gaan stellen. Samen met Frank ten Wolde en Michel van Hool werd het een waar autosportfestijn, racen op de vierkante millimeter zonder elkaar van de baan te willen rammen. Scherp maar met respect voor elkaars leven en materiaal. En dat het hard ging blijkt wel uit de snelste ronde van Evan Kersbergen, die niet alleen een halve seconde onder zijn eigen nationale record dook, maar ook het absolute record van Uwe Schäfer (gevestigd in 1984) tot op 0,04 seconde naderde. Dat belooft nog wat voor de nabije toekomst, net zoals Marcel Albers met zijn ongelooflijke koele en volwassen instelling een regelrechte sensatie is.

albers kersbergen

Kersbergen pakte na de start de van pole gestarte Albers buitenom in de Tarzanbocht. Na één ronde waren de rollen weer omgedraaid. Albers kon voor enige ronden de leiding vasthouden, maar zijn directe tegenstander bleef op de loer liggen. En na zes ronden kwam de Delftenaar als eerste door, op de huid gezeten door Albers en Michel van Hool. De Belg was eerder zowel zijn landgenoot André van Hoof als Frank ten Wolde gepasseerd en had de aansluiting weten te vinden bij het om de overwinning strijdende tweetal.

albers kersbergen 2

Lang profiteerde Kersbergen niet van zijn voorsprong, want Albers maakte direct gebruik van het gaatje dat zijn tegenstander in de Tarzanbocht liet vallen. Met nog één ronde te gaan stevende het drietal, Van Hool was steeds heel dichtbij gebleven, op de Tarzanbocht af. Daar raakte Kersbergen kansloos voor een hoge klassering door een halve spin te maken, waardoor Albers onbedreigd zijn eerste en welverdiende overwinning behaalde. Van Hool kreeg de tweede plaats in de schoot geworpen en Frank ten Wolde besloot een sterk weekeind met een derde plaats. Cees van Coevorden domineerde met zijn Van Diemen de Pré 80-klasse.

franc ten wolde
Het duurt niet lang meer voordat Frank ten Wolde zich gaat bemoeien met de top

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet