Retro

Retro 1989: Spectaculaire Clubraces Zandvoort

kalff op kop

Zelfs het feit dat de eerste ronde voor het nieuwe Benelux Opel-Lotus kampioenschap op het programma stond kon de toeschouwers niet naar het kille Zandvoort lokken. En dat was jammer, want tegen alle verwachtingen in stond er toch maar even een volwassen veld wagens aan de start. Trouwens, bijna alle klassen zijn vol tot zeer vol zodat het publiek zich geen moment hoeft te vervelen. Zeker niet bij de toerwagenrace, die steeds meer uitgroeit tot een spektakel dat we de laatste jaren niet op het circuit hebben gezien.

Tekst: Matthé IJzerman, Gerrie Hoekstra en Hubert Winckers
Foto's: Gerrie Hoekstra

start opel lotus

Opel Lotus
Dat Allard Kalff en Peter Kox vorig seizoen niet altijd de beste vrienden waren is bepaald geen geheim. De heren plachten elkaar nog wel eens in de wielen te rijden. Ondanks het feit dat hij slechts 2/3de van de races uitkwam, finishte Peter toch voor Allard in de GM-Lotus Euroserie. Dit jaar nam hij dan ook Allard's plaats als eerste rijder van Vitaal Racing/Opel Dealer team Holland in. Allard zocht gedurende de winter in Duitsland naar een stoel in een Formule 3-team, wat uiteindelijk niet tot resultaat leidde. Uiteindelijk kwam hij terecht bij een oude bekende, Ken Stanford. Via diens Cirrus Motorsport, doet hij nu de hele GM-Lotus-Euroserie plus een aantal Engelse en Benelux-races. Door sommigen al praktisch afgeschreven, revancheerde Kalff zich tijdens zijn eerste optreden op Zandvoort van het jaar formidabel. Niet alléén via deze Benelux-race, maar ook op rivaal Peter Kox.

cohen kox
Een halve ronde verder ging het mis met het duo Stephane Cohen en Peter Kox in de Marlboro-bocht.

Terwijl Kox twee ronden voor het einde met een wat minder slimme manoeuvre in de Marlborobocht zichzelf en Stephane Cohen elimineerde, ging Kalff met de overwinning strijken.

kalff deen

Door het voorval tussen Cohen en Kox erfde Frank Eglem de tweede plaats voor Frans Vörös, die veel problemen met een kapotte uitlaat ondervond. De Zweed Magnus Wallingder werd vierde. De Duitser Klaus Panchyrz en zuiderbuur Patrick Dewulf hadden het vooral in de tweede helft van de race ook op het scherp van de snede met elkaar uitgeknokt en finishten tenslotte vijf en zesde.

podium opel lotus

Alles bij elkaar was het een goede start van het Benelux-kampioenschap Opel Lotus. Niet alle 24 deelnemers van het zeer internationale startveld voor deze race zullen het hele Benelux-kampioenschap ook doen. Dan Partell van EFDA schat het minimum aantal auto's voor de serie niettemin op 16-17.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet