ESports

Esports: Groeten uit Gronau - achter de schermen bij het Porsche Coanda Esports Team tijdens de virtuele 24 Uur van Le Mans

IMG 0671
Mooie setting met de Le Mans-winnende 917 van Marko/Van Lennep en de sim-rigs erachter

Afgelopen weekeinde werd voor de derde keer de virtuele 24 Uur van Le Mans verreden. Meerdere fabrikanten, onder wie BMW, Mercedes-AMG en Porsche, nemen het simracen inmiddels zeer serieus en hebben eigen fabrieksondersteunde teams in deze tak van sport. Porsche werkt samen met Coanda Esports, dat zijn thuisbasis heeft in het Duitse Gronau, net achter de Nederlands/Duitse grens bij Enschede. Daar kwamen de vier Coanda-teams, twee onder de vlag van Porsche Coanda Esports in de LMP2-klasse en twee ingeschreven als Proton Coanda Esports in de GTE-categorie, het afgelopen weekeinde in actie. Met Mack Bakkum en Morris Schuring in de LMP2's en Loek Hartog en Kevin van Doorn in de GTE's waren er maar liefst vier Nederlanders actief. AUTOSPORT.NL toog naar Gronau en was erbij.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Rebocar/R. de Boer

IMG 0598

Een vrij anoniem gebouw op een Duits industrieterrein, maar hier is wel een van de toonaangevende simracing-teams gevestigd.

IMG 0599

Slechts een klein aantal van de vele trofeeën die Coanda inmiddels behaalde.

IMG 0605

Tijdens het rijden niet storen: de coureurs van de nummer 20 en de nummer 23-LMP2's in actie.

IMG 0608

Net als op de circuits worden de activiteiten vanaf echte pitmuur-commandostands in de gaten gehouden, links die voor de LMP2's en rechts die voor de GTE's.

IMG 0648

Tussentijds hebben de rijders wel even tijd om wat te vertellen, zoals hier Loek Hartog.

IMG 0716

Porsche verzorgde een eigen live-uitzending via Twitch. Hier vertelt Morris Schuring aan presentator Wil Vincent over de ervaringen tijdens zijn eerste rijbeurt.

IMG 0734

Schuring moest natuurlijk ook even op de foto bij de 917 met Nederlandse historie.

IMG 0672

Catering voor de bezoekers en betrokkenen werd verzorgd vanuit een Volkswagenbus, uitgevoerd in de historische kleuren van de Porsche Renndienst.

IMG 0690

Bezoekers (jong en oud) konden zelf ook op simulatoren aan de gang.

IMG 0752

De echte simracers hebben een nog geavanceerdere opzet.

IMG 0754

Kevin van Doorn, een van de rijders in de Proton-Coanda-Porsche in de GTE-klasse. Hij eindigde samen met zijn teamgenoten op de vijfde plaats in de klasse.








Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet