Sportscars

Sportscars: Blomqvist snelste in kwalificatie Petit Le Mans, Kay van Berlo pakt pole in LMP3

221001 IMSA quali Berlo LMP3 pole
Na teleurstelling over het missen van de Porsche-titel in ieder geval nog de LMP3-pole voor Kay van Berlo

De Meyer Shank Racing-Acura start vanaf de pole-position voor Motul Petit Le Mans, de tien-uursrace die vandaag de afsluiting vormt van het seizoen in het IMSA WeatherTech SportsCar Championship. Tom Blomqvist kwam in de kwalificatie tot een tijd van 1:08,555 minuten en bleef daarmee de nummer 2-Chip Ganassi Racing-Cadillac met Earl Bamber voor. De andere Ganassi-Cadillac, waarin ook Renger van der Zande rijdt, start als vijfde. De nummer 11-PR1/Mathiasen Motorsports-Oreca was in handen van Steven Thomas het snelst in LMP2. Nederlands kwalificatiesucces was er in LMP3 dankzij Kay van Berlo, die in de Riley-Ligier de pole-position behaalde, een kleine troost nadat hij eerder op de dag nipt naast de kampioenstitel in de Noord-Amerikaanse Porsche Carrera Cup greep. In GTD-Pro eindigde Jack Hawksworth in de Vasser-Sullivan-Lexus bovenaan, Madison Snow reed in de Paul Miller Racing-BMW de snelste tijd in GTD.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: IMSA

Meyer Shank Racing-Acura-rijders Oliver Jarvis en Tom Blomqvist strijden dit weekeinde op Michelin Raceway Road Atlanta om de IMSA-kampioenstitel tegen het Wayne Taylor Racing-Acura-duo Ricky Taylor en Filipe Albuquerque, dat voorafgaand aan de finale de leiding in de tussenstand in handen heeft, maar in de kwalificatie niet verder kwam dan de derde tijd, waardoor Jarvis en Blomqvist weer wat inliepen. Renger van der Zande en Sébastien Bourdais, die dit weekeinde Scott Dixon als derde rijder aan boord hebben, spelen in de titelstrijd geen rol meer, maar willen het DPi-tijdperk in de Noord-Amerikaanse serie natuurlijk wel afsluiten met een goed resultaat. Bourdais was dan ook wat teleurgesteld met de vijfde startplaats: "We waren dit jaar vaak snel en hadden een goede auto, waardoor we vier keer op pole stonden. We gaan proberen de auto voor de race nog wat te verbeteren en dan gaan we er tien uur lang voor!"

221001 IMSA quali Blomqvist Tom Blomqvist reed de snelste tijd met de Meyer Shank Racing-Acura

In LMP2, waar Racing Team Nederland zoals gemeld ontbreekt, was Steven Thomas in de nummer 11-PR1/Mathiasen Motorsports-Oreca het snelst, terwijl Ben Keating, leider in de tussenstand, de nummer 52-auto van het team als derde kwalificeerde. Daartussen staat Dennis Andersen in de Oreca van het Deense High Class Racing.

In LMP3 ging de strijd om de beste startplaats tussen onze landgenoot Kay van Berlo in de Riley-Ligier en het Deense talent Malthe Jacobsen in de Ligier van Sean Creech Motorsport. Daarbij trok Van Berlo uiteindelijk aan het langste eind. Ruim anderhalve seconde daarachter kwalificeerde Jarett Andretti de Andretti Autosport-Ligier als derde in de klasse. Van Berlo herstelde zich snel na het mislopen van de titel in de Porsche Carrera Cup na een uitval in de slotrace. "Het was erg teleurstellend, maar je moet verder", zei hij. "Wat er is gebeurd, kun je niet meer veranderen. Natuurlijk ben ik nog steeds erg teleurgesteld, maar het is wat het is. We willen de titel in LMP3 winnen, dus ik moest omschakelen en doorgaan, de auto op pole zetten en punten scoren, en dat is gelukt."

221001 IMSA quali Hawksworth
Jack Hawksworth eindigde bovenaan in GTD-Pro

In GTD-Pro was Jack Hawksworth met de Vasser Sullivan-Lexus het snelst, twee tienden voor Alex Riberas in de The Heart of Racing-Aston Martin. Als derde in de GT-divisie en als snelste in de GTD-klasse kwalificeerde Madison Snow de Paul Miller Racing BMW, die daarmee opnieuw tussen de auto's uit de Pro-klasse stond. De Corvette, waarin dit weekeinde naast Jordan Taylor en António García ook Nicky Catsburg in actie komt, eindigde in handen van García op de vijfde plaats in GTD-Pro.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet