Formula 4

Spaans F4: Drie verschillende winnaars bij afsluitende ronde Spaans F4-kampioenschap

race 3 podium

Geen alleenheerschappij van de inmiddels gekroonde kampioen Dilano van 't Hoff bij de afsluitende ronde van het Spaans Formule 4 kampioenschap. Weliswaar won de 17-jarige Nederlander de eerste race van het weekend, maar de MP Motorsport-rijder bleef in race twee ver verwijderd van het podium om in race drie zelfs voortijdig de pits op te moeten zoeken. In race twee boekte Filip Jenic zijn eerste zege van het seizoen, terwijl in race drie Sebastian Ogaard op de hoogste trede van het podium mocht plaatsnemen. Rik Koen deed het met een tweede plaats in race twee en een vierde in race één ook weer uitstekend. Meest constante rijder was dit keer Noah Degnbol. De Deen van MP Motorsport stond met twee keer een derde en één keer een tweede plaats op Circuit de Barcelona Catalunya in alle drie de races op het podium. Pepe Marti (tweede in race één) en Maksim Arkhangelskiy (derde in race drie) mochten allebei één keer mee naar het podium.


Tekst: Remco Scheelings
Foto's: PR

De 17-jarige Dilano van 't Hoff had bij de voorlaatste ronde in Jerez de titel al voortijdig veiliggesteld en MP Motorsport de teamtitel, maar desondanks was er op Circuit de Barcelona Catalunya bij de zevende en laatste ronde van het Spaans Formule 4 kampioenschap nog genoeg om voor te strijden. Achter Van 't Hoff, die met 336 punten al op eenzame hoogte stond, moesten Sebastian Ogaard (Campos Racing, 196 punten), Pepe Marti (Campos Racing, 163 punten) en Enric Bordás (Formula de Campeones, 152 punten) gaan uitmaken wie de resterende twee podiumposities in het kampioenschap zouden bezetten. Maar daarnaast tellen dagsuccessen en raceoverwinningen natuurlijk ook voor jonge rijders die snel hogerop willen.

mp motorsport

In het veld zelfs bij de laatste races weer enkele wijzigingen. Bij Drivex maakte Georgi Dimitrov zijn debuut, terwijl Lukas Malek, de Slowaak die bij de vorige ronde bij Drivex debuteerde, nu in de tweede auto van GRS aan de start verscheen. Tot slot was bij Teo Martin Motorsport Oliver Michl terug van weggeweest. Daarmee ook bij de laatste ronde weer het mooie aantal van 26 auto's aan de start.

dimitrov.1

In de eerste vrije training was het Van 't Hoff die de eerste plaats bezette, gevolgd door Marti en Rik Koen, met een nette zesde plaats ook de tweede Nederlander in het kampioenschap. In de tweede vrije training liet Marti de snelste tijd noteren, met op twee en drie Ogaard en Van 't Hoff.

macia pole r1

Rode vlag

In de slechts vijftien minuten tellende kwalificatie duurde het tot de laatste vijf minuten voordat de echt snelle tijden op de klokken verschenen. In eerste instantie leidde Filip Jenic, maar de rijder van Teo Martin Motorsport werd met nog drie minuten te gaan aan kop afgelost door het MP Motorsport-duo Suleiman Zanfari en Koen. Daniel Maciá (Formula de Campeones) was de volgende rijder die naar plek één steeg, met Zanfari, Marti en Koen op de plekken twee tot en met vier. Van 't Hoff wachtte lang en was net als Marti aan een serieuze tijdsverbetering bezig die tot een plek op de eerste startrij moest leiden, toen met nog iets meer dan een minuut te gaan vanwege een probleem bij Jorge Campos (Teo Martin Motorsport) de rode vlag een voortijdig einde maakte aan de kwalificatie. Achter het genoemde viertal (Maciá, Zanfari, Marti, Koen) en Noah Degnbol (MP Motorsport) bleef Van 't Hoff daardoor steken op een zesde plaats. De top tien werd gecompleteerd door Noam Abramczyck (Drivex), Miron Pingasov (MP Motorsport), Jenic en Maksim Arkhangelskiy (Drivex). Andere slachtoffers van het voortijdige einde van de kwalificatie waren Ogaard en Bordás die niet verder kwamen dan een 13de respectievelijk 17de positie. Emely de Heus (MP Motorsport) klokte de 25ste tijd. Ondanks dat diverse snelle rijders hun laatste vliegende ronde niet hadden kunnen afmaken, stond de top 19 opnieuw binnen één seconde.

race 1 hoff.01

En dat is tien voor Van 't Hoff

De eerste startrij bracht dit keer weinig geluk. Maciá liet bij de start de motor afslaan en kon met veel kunst en vliegwerk door het hele veld ontweken worden, terwijl Zanfari meteen terugviel naar plek vijf. Vanaf startplek drie kreeg Marti daarmee de eerste plaats in de schoot geworpen terwijl Van 't Hoff vanaf plek zes na de start als derde de eerste bocht indook om ten koste van Degnbol meteen door te stoten naar plek twee.

race 1 start

Een uitstekende start was er ook voor Ogaard die vanaf plek dertien na de eerste ronde achter Marti, Van 't Hoff, Degnbol, Koen, Zanfari en Abramczyck als zevende doorkwam. Omdat Vladislav Ryabov zijn auto op een gevaarlijke plaats met zijn neus in de bandenstapels had geparkeerd, was het ook meteen tijd voor de safetycar

race 1 ogaard

Bij de herstart behield Marti de leiding, maar wist Van 't Hoff op zijn versnellingsbak. In eerste instantie leek ook Degnbol bij de twee leiders aan te kunnen haken, maar al snel moest de Deen lossen en viel terug naar het achtervolgende groepje. In de achtste ronde had Van 't Hoff genoeg gezien en met een fraaie actie zette de Nederlander zijn MP Motorsport-bolide bij het aanremmen van bocht één aan de buitenkant naast Marti om vervolgens via de buitenwaartse lijn om de Spanjaard heen te rijden en de leiding te nemen. Marti leek nog even te kunnen volgen maar in de slotronden reed Van 't Hoff van zijn belager weg en pakte zo zijn tiende overwinning van het seizoen.

race 1 marti

Achter Marti ontspon zich een fraai gevecht om de overige ereplaatsen. In eerste instantie ging dit tussen Degnbol, een opnieuw sterk rijdende Koen, een verder opgerukte Ogaard, Zanfari en Abramczyck. Uit deze groep viel Zanfari weg, terwijl Pingasov juist aansloot en zelfs ten koste van Abramczyck doorschoof naar plek zes. Toen vervolgens Ogaard even te wijd ging, profiteerde de 15-jarige Rus uitstekend door op te rukken naar plek vijf. Pingasov, die bij MP Motorsport wordt begeleid door Richard Verschoor, vond vervolgens ook nog de aansluiting bij het voortdurend strijdende duo Degnbol, Koen, maar met een keurige vijfde plaats mocht de Rus meer dan tevreden zijn. Degnbol beslechtte het duel met Koen om de derde plaats in zijn voordeel en mocht zodoende ook mee naar het podium. Achter Ogaard maakten Abramczyck, Jenic, Arkhangelskiy en Michl de top tien compleet. De Heus passeerde als twintigste de finish en mocht als best geklasseerde dame ook richting het podium.

race 1 podium

race 1 heus

Uitslag race 1
1. Dilano van 't Hoff, MP Motorsport
2. Pepe Marti, Campos Racing
3. Noah Degnbol, MP Motorsport
4. Rik Koen, MP Motorsport
5. Miron Pingasov, MP Motorsport
6. Sebastian Ogaard, Campos Racing
7. Noam Abramczyck, Drivex
8. Filip Jenic, Teo Martin Motorsport
9. Maksim Arkhangelskiy, Drivex
10. Oliver Michl, Teo Martin Motorsport
20. Emely de Heus, MP Motorsport
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet