VLN

VLN: Aston Martin schrijft geschiedenis op de Nordschleife. Zege voor Thiim/Martin

Voor de eerste maal in de geschiedenis van de VLN zegevierde een auto van Britse makelij. Drie jaar na de introductie van de Aston Martin Vantage GT3 keerde het Britse merk weer op de Nordschleife terug en pakte in de 53e ADAC Barbarossapreis de zege. De combinatie Thiim/Martin pakte met een voorsprong van 13.887 secs. op de Phoenix Audi R8 LMS van Stippler/Kolb hun allereerste Nordschleife-overwinning. De BMW Junior Team BMW M6 GT3 van de combinatie Max Hesse/Dan Harper/Neil Verhagen eindigde als derde.

2021 AM winnaar
Het heeft lang geduurd maar eindelijk werden Audi, BMW en Porsche door het British Green op de Nordschleife verslagen. Wat een historisch mooie dag op de Nordschleife.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's BMW/Porsche/VLN/PR

Aston Martin schrijft geschiedenis op de Nordschleife. Zege voor Thiim/Martin
Een prachtige eerste zege voor Aston Martin in de Nürburgring Endurance Series ofwel de VLN. De allereerste in de geschiedenis voor een Brits merk. Nicki Thiim: "Ik kan alleen maar zeggen Veni Vedi Vici. Wat een comeback! We hebben alleen maar laten zien wat de auto kan. De auto was niet de snelste maar liep wel erg constant. Volgend jaar komen we zeker voor twee wedstrijden terug en dan gaan we direct in de aanval. Voor Phoenix vind ik het een beetje jammer dat ze niet gewonnen hebben."

In de tweede NLS-wedstrijd eindigde team samen met Michele Baretta voor dit team nog als derde. Maxime Martin stond één wedstrijd later voor het team van Frikadelli met P2 op het podium. Toen eindigde hij met Patrick Pilet als tweede.

Maxime Martin: "Wat een geweldige prestatie van het team. Op de Nordschleife kan altijd iets gebeuren. Maar Nicki is goed en kon er nog wel een extra ronde bij doen. " Martin doelde daarbij schertsend op de stijl van James Bond die over de legendarische Aston Martin DB5 als dienstauto beschikte. Martin was 007 secs. te vroeg voor het vallen van de finishvlag en moest dientengevolge nog een extra ronde afleggen.

2021  Nordschleife Begin van een historische wedstrijd op de Nordschleife.

Dit zorgde voor extra zweetdruppels op het voorhoofd van Vincent Kolb want die leverde in de slotfase een schijnbaar eindeloos gevecht met de BMW M6 GT3 van Max Hesse. Vincent Kolb: "In de slotfase van de wedstrijd heb ik enorm veel plezier gehad. Zeven ronden lang een erg fair gevecht met Max. Het is niet gemakkelijk om probleemloos door het verkeer te rijden. Toen Frank Stippler uitstapte heeft alleen maar tegen mij gezegd. "Rij als je of leven ervan afhangt". Ik heb gep robeerd het uit te voeren. Toen Nicki zeven seconden voor het verstrijken van de tijd over de finish ging dacht ik alleen maar "ik moet er nog eens een keer extra voor gaan zitten."

Teamcollega Frank Stippler was vol lof: "Het team heeft de afgelopen week keihard moeten werken omdat het chassis terug naar Audi moest. Begin van de week kwamen de eerste onderdelen weer terug. Nadat de Audi compleet ontmanteld was geweest, liep hij nu weer probleemloos. Vincent deed het vandaag sensationeel goed en heeft gewoon zijn Masterdiploma gehaald."

2021 BMW Junior Team
De BMW Junioren zorgden voor voldoende spanning in de slotfase.

Het verschil tussen P2 en P3 bedroeg slechts 148/1000e van een seconde.... Max Hesse: "Vandaag misten we een beetje de snelheid op de lange rechte stukken en was er vervolgens een lange Code 60 op de Döttinger Höhe. Ik kon hem met geen mogelijkheid in het verkeer passeren. In het midden van de wedstrijd maakten we ook nog eens contact met elkaar en hadden we schade aan de linkerzijdee van de auto en onderstuur. We hebben er maar het best van gemaakt. We weten allemaal dat inhalen op de Norschleife geen gemakkelijke taak is. Maar het was fantastisch om weer op het podium te staan. Voor het kampioenschap hebben we goede punten binnengehaald."

Neil Verhagen: " We zijn erg verheugd met weer een podium. Die hebben we na de 24 Uur met regelmaat gescoord. Dit laat zien hoe goed onze consistentie is en dat wij onszelf sinds het begin van het jaar verbeterd hebben. Op het einde van het jaar was het moeilijk om de Audi in te halen. We konden snel terrein goed maken maar het was moeilijk om door het verkeer heen te komen. In zijn totaliteit was het een solide weekend. Voor de laatste wedstrijd van het kampioenschap gaat het spannend worden. Ik kijk er naar uit."

2021 BMW M4 GT3
Tevredenheid bij Philipp Eng en Agusto Farfus over hun Nordschleife optreden met de BMW M4 GT3.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet