Sportscars

Sportscars: Cadillacs domineren kwalificatie IMSA Long Beach

210925 IMSA quali Nasr
Felipe Nasr behaalde met de Whelen-Action Express-Cadillac de pole in Long Beach

Na ruim 800 dagen (de vorige editie vond plaats in april 2019, toen waren we nog ter plekke...) beleeft de Long Beach Grand Prix eindelijk zijn terugkeer. Voor de tweede maal in successie, na decennialang Toyota als hoofdsponsor te hebben gehad, is ditmaal Acura de naamgever, maar het waren in de IMSA-kwalificatie de Cadillacs die het tempo bepaalden. De pole-position op het kortste circuit op de kalender ging naar de Brailiaan Felipe Nasr, die in de Whelen-Action Express-Cadillac met zijn tijd van 1:11,620 minuten 0,104 seconde sneller was dan Kevin Magnussen met de Cadillac van Chip Ganassi Racing, die hij deelt met Renger van der Zande. In GTLM behaalde Jordan Taylor voor de vijfde maal op rij de pole-position met de nummer 3-Corvette, terwijl Madison Snow in de Paul Miller Racing-Lamborghini de beste startplaats in de GTD-klasse voor zich opeiste. In de GTD-kwalificatiesessie waarin het om de punten ging, was Laurens Vanthoor met de Pfaff Motorsports-Porsche de snelste rijder.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: IMSA

Al in de trainingen werd duidelijk dat de Cadillacs op het stratencircuit van Long Beach dit weekeinde snel zijn en die situatie hield in de kwalificatie aan. Met de beide Cadillacs van Action Express en Chip Ganassi Racing op de eerste startrij en Loïc Duval in de JDC Miller Motorsports-auto als derde gingen zelfs de eerste drie plaatsen naar Cadillac DPi's.

210925 IMSA quali Magnussen
In de avondzon kwalificeerde Kevin Magnussen de Chip Ganasssi-Cadillac als tweede

Reden tot tevredenheid ook voor Renger van der Zande. "De eerste vrije training heeft Kevin helemaal niet kunnen rijden vanwege alle rode vlaggen, dus toen zat ik vooral in de auto", meldde hij vanuit Californië. "De tweede sessie was hij gelijk op snelheid, dus dat was goed, zodat ik toch nog een rondje kon rijden. Kevin doet de kwalificatie en daarmee ook de start van de race en dat betekent dat ik de finish doe. Dat vind ik erg tof, want dat is toch het belangrijkste van het weekeinde. Het is een heel lange pitlane en een korte race, dus de rijderswissel is hier extra belangrijk. De kwalificatie ging heel goed, tweede achter de Action Express-auto. Helaas ging tijdens onze vliegende ronde de Mazda de muur in, waardoor we onze ronde niet konden afmaken. Ik denk dat we anders wel pole hadden gepakt. De eerste bocht wordt cruciaal: het wordt lastig om bij de start direct de kop te pakken, want de pole-sitter bepaalt natuurlij het moment dat je op het gas gaat, dus voor Kevin is het zaak om te kijken hoe hij de leiding kan pakken. Dan wordt het een korte race voor hem, want waarschijnlijk gaan we al heel vroeg stoppen. Het wordt spannend: de auto was in de kwalificatie goed, ik hoop dat we kunnen gaan scoren!"

210925 IMSA quali Corvette
Vijfde achtereenvolgende GTLM-pole voor Jordan Taylor in de nummer 3-Corvette

In de GTLM-klasse reed Jordan Taylor met een tijd van 1:16,801 minuten naar pole in de nummer 3-Corvette, die hij deelt met António García. Hij was 0,297 seconden sneller dan Tommy Milner in de nummer 4-zusterauto. Cooper MacNeil reed de kwalificatie in de WeatherTech-Porsche, maar die moest maar liefst zes GTD's voor zich dulden.

210925 IMSA quali Snow
Madison Snow was in de Paul Miller-Lamborghini het snelst in GTD

Snelste GTD-rijder in de kwalificatie van de klasse was Madison Snow, die met zijn tijd van 1:19,475 minuten in de Paul Miller Racing-Lamborghini de beste startplaats veroverde, op 0,134 seconde gevolgd door Robby Foley in de Turner-BMW. Daarachter reed Richard Heistand de derde tijd in de CarBahn-Audi, voor Zach Robichon in de Pfaff-Porsche. Met diezelfde Pfaff-Porsche was Laurens Vanthoor met 1:18,957 minuten vervolgens het snelst in de tweede sessie, waarin de punten voor de klasse te verdienen zijn. Q2 werd voortijdig gestaakt na een crash van Alex Riberas in de The Heart of Racing-Aston Martin.

210925 IMSA quali Pfaff
De snelste tijd in de GTD-puntensessie was voor Laurens Vanthoor in de Pfaff Motorsports-Porsche
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet