IndyCar

Indycar: Spectaculaire overwinning voor Pato O'Ward in Detroit. VeeKay 18e

Vanaf een 16e startplek wist Pato O'Ward (Arrow McLaren SP) de tweede wedstrijd op Belle Isle op zijn naam te schrijven. Ook de kwalificatie verliep niet geheel vlekkeloos maar gedurende de wedstrijd kwam de Arrow McLaren SP-rijder steeds beter in zijn ritme en sloeg in de slotfase genadeloos toe. Josef Newgarden, die de gehele wedstrijd gedomineerd had, moest drie ronden voor het einde zijn positie prijsgeven.


Ward Detroit
Pato O'Ward zorgde voor een schitterend slot in Detroit.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: Indycar

Spectaculaire overwinning voor Pato O'Ward in Detroit. VeeKay 18e
Een spectaculair slot waarin Arrow McLaren SP-rijder Pato O'Ward in de slotfase op Belle Isle toesloeg. De bandenstrategie van Team Penske ging niet op. Nog steeds moet het Indycar-powerhouse het zonder overwinningen stellen Voor de tweede maal binnen 24 uur werd het team verslagen. Gisteren was het Will Power en vandaag O'Ward. Twee neutralisaties in de slotfase speelden de Mexicaan volledig in de kaart waardoor hij in de 67e ronde kon toeslaan.Voor Rinus VeeKay werd het een teleurstellende wedstrijd.

De Nederlander raakte bij twee incidentjes met Marcus Ericsson en Scott McLaughlin betrokken waardoor hij terugviel. Toch wist de Nederlander na beide voorvallen de aansluiting bij de Top 10 te vinden maar de gewenste neutralisaties vielen helaas niet zijn kant uit. Rinus moest helaas met een 18e plek genoegen nemen. Achter O' Ward en Newgarden volgden Palou, Herta, Power, Dixon, Pagenaud, Ericsson en Ferrucci. Hoewel Ferrucci met de RLL reserve-auto van start ging, gaf hij met een tiende plek toch weer een goed visitekaartje af.


2021 Newgarden Race
Josef Newgarden was dominant maar weer geen overwinning voor Team Penske dit seizoen.

Newgarden domineert op de harde harde compound
Voor de tweede wedstrijd op Belle Isle gingen Newgarden, Hinchcliffe, Chilton, Power op de harde Firestone Compound van start. De overige rijders kozen ervoor om met de Rode Soft Compound te vertrekken. Aan de auto van Ferrucci was er na de kwalificatie zoveel schade dat het team naar de reserve-auto moest teruggrijpen die echt op het laatste moment gereed kwam.

Newgarden nam direct de kop en VeeKay plaatste direct een aanval op Colton Herta. Max Chilton en James Hinchcliffe maakten direct in de openingsfase al contact met elkaar waardoor er al in de eerste ronde geneutraliseerd moest worden.Grosjean werd door door Rossi en Dixon direct al in de sandwich genomen. Aan het einde van de tweede ronde ging de pitlane open en VeeKay kwam als eerste naar binnen. De Nederlander liet direct de harde compound monteren.

Josef Newgarden bleef bij die eerste stop op de harde compound. Behalve VeeKay kozen Grosjean, Sato, Bourdais, Ericsson, Askew, Harvey bij deze eerste stop eveneens hiervoor.Na de herstart nam Newgarden opnieuw de kop voor Herta, Palou, Rossi, Rahal, Jones, Dixon, Daly, Ferrucci en O'Ward die negen posities had goedgemaakt.

2021 Schade Ferrucci Ferrucci reed in de kwalificatie tijdens de ochtend flink wat schade en moest met de reserve-auto starten. Hij beloonde zijn crew met P10.

Alexander Rossi (Andretti Autosport) leek bij het incident met Dixon (Ganassi) in de openingsfase toch wat schade opgelopen te hebben en liet via de boordradio weten dat hij echt niet harder kon en werd in de 12e ronde door de zevenvoudige kampioen gepasseerd.Behalve Newgarden reed de rest van de Top 10 op de soft compound. VeeKay bevond zich na die eerste stop in 17e positie. In de 10e ronde ging VeeKay aan Dalton Kellett voorbij.

Twee ronden later moest VeeKay zijn positie aan Grosjean en Sato prijsgeven. Vervolgens was er tussen VeeKay en Ericsson in de 16e ronde contact waardoor de Nederlander direct naar binnen moest en naar de staart van het veld terugviel.In een dergelijke wedstrijdfase was er nog weinig verloren omdat je dan "out of sequence" rijdt en volledig vrij baan hebt.

De sportcommissarissen besloten overigens verder geen actie meer te ondernemen. Kort daarna kwamen Rossi en Ryan Hunter Reay voor een stop naar binnen.Stand in de 20e ronde van de wedstrijd: Newgarden, Herta, Palou, Rahal, Dixon, Ferrucci, O'Ward, Pagenaud, Power, McLaughlin. VeeKay 21.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet