Formule 2

Formule 2: Richard Verschoor: “Het was Formule 2 of ‘geen idee!’”

RVerschoor Bahrein.07

Richard Verschoor reed in Bahrein de sterren van de hemel als de teamgenoot van Lirim Zendeli in het Formule 2-team van MP Motorsport. Net als Bent Viscaal maakt de 20-jarige coureur uit Benschop dus promotie naar een klasse hoger, maar voor beiden gold dat zij niet voor het hele seizoen waren bevestigd. Met dezelfde onzekerheid gaat Verschoor nu naar de F2-test op Barcelona en daarna door naar Monaco voor de tweede ronde in het kampioenschap.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: Dutch Photo Agency

Nadat MP Motorsport half december de eerste was die een F2-coureur voor 2021 aankondigde, bleef het lang stil rondom het open plekje naast Lirim Zendeli. In maart werd er dan eindelijk een Nederlandse coureur in de Formule 2 aangekondigd, maar dat bleek Bent Viscaal bij Trident. Bij MP was er nog geen witte rook te ontwaren – en die kwam ook niet echt. Uiteindelijk kondigde MP enkele dagen voor het weekend van Bahrein wel Verschoor aan, maar alleen via social media en vooralsnog alleen voor Bahrein. Daarmee werd Verschoor de tweede Nederlander in de Formule 2 van 2021, de klasse die qua Nederlanders droog stond in 2020, na de titel van Nyck de Vries in 2019.

Dat het zo lang moest duren bij Verschoor, heeft een logische reden, zo vertelde hij ons in maart, toen hij tevergeefs probeerde de laatste loodjes rond te krijgen voor een compleet seizoen Formule 2. Na twee seizoenen Formule 3 was Formule 2 dan ook het enige doel voor Verschoor. "Het was alles of niets, anders was 't gewoon klaar. Ik heb hier zó hard aan gewerkt, ik heb dit eerder nog nooit zo gedaan om een contract rond te krijgen. Ik heb dagen en nachten dingen lopen verzinnen om sponsors te trekken. Mensen op de meest originele manieren benaderd. Veel coureurs hebben rijke vaders of managers die sponsors aflopen, maar ik moest alles helemaal alleen doen."
  RVerschoor Bahrein.03


Dat Verschoor aan de Formule 2 met MP wilde beginnen, stond voor hem als een paal boven water, zegt hij. "Als ik 't wilde doen, dan wilde ik 't met MP doen. Waarom? Eén woord: loyaliteit. De loyaliteit van [teambaas] Sander Dorsman en [teameigenaar] Henk de Jong is onbeschrijflijk. Ik heb in de autosport nergens anders zoiets meegemaakt. Ze hebben altijd vertrouwen in me gehad, waardoor ik er altijd vol voor ben gegaan. Dat vertrouwen wil ik nu aan hen teruggeven."

Verschoor begint aan de Formule 2 na een seizoen in de Formule 3 dat niet helemaal uit de verf kwam. Na zijn glorieuze overwinning in Macau leek hij die lijn aanvankelijk door te zetten: in het openingsweekend op de Red-Bull-Ring belandde hij meteen op het podium. Dat resultaat kon hij daarna echter niet meer evenaren. "Ja, dat was heel apart – en lastig natuurlijk. Een duidelijke reden weet ik niet, behalve dat ik degene ben die achter het stuur zit. Dus daar mag je het ook zoeken. We hadden wel een paar goede races, maar we waren niet constant en kampioenschapswaardig."
  RVerschoor Bahrein.04

Zijn teamgenoot Bent Viscaal had last van hetzelfde jojo-effect, maar de uitschieters van Viscaal waren groter: de Twent schreef een wedstrijd op zijn naam en schitterde nog een paar keer, al was hij soms ook nergens te bekennen. "Soms was Bent beter, soms ik", beaamt Verschoor. "Ik was wel de constantere, maar ik weet niet of je daar iets aan hebt... En het moet ook meezitten. Toen Bent won, op Silverstone, toen hadden we een héél goede auto. En net daar deed mijn DRS het in de kwalificatie niet."

Intussen was Verschoor in de coronatijd nog vaker als simracer actief dan anders. In de recente VCO Nations Cup op iRacing schitterde hij in de Nederlandse selectie, die daardoor tweede werd in het landenklassement. "Ja, het houdt je toch scherp. Het is natuurlijk wel minder realistisch, maar je hebt toch ook mensen voor je en achter je, in situaties waarmee je moet omgaan. Daar steek je altijd iets van op. Het ging inderdaad erg lekker in de VCO Nations Cup. En dat terwijl ik toen erg druk was met sponsoractiviteiten voor de Formule 2, dus ik vond het af en toe bijna zonde om achter de sim te zitten. Maar ja, in de Nations Cup rij je tegen de besten uit elk land. En het was zeker extra motivatie dat het allemaal echte coureurs waren. Je weet dan van elkaar dat je in hetzelfde schuitje zit."
  RVerschoor Bahrein.02

Nu is hij inmiddels aan het Formule 2-seizoen begonnen en leeft hij vooralsnog van weekend naar weekend. Heeft hij nog alternatieven overwogen? "Haha, nee! Het Formule 2 of 'geen idee!'. Okee, ik heb twee keer gebeld met teams uit de sportwagens, maar dat was 't dan ook. Ik had mijn zinnen helemaal op de F2 gezet. En ik wist: als ik een Plan B heb, kan ik me nooit helemaal op Plan A richten. Dus ik had eigenlijk geen Plan B. De afgelopen maanden ben ik daarom vaak voor gek verklaard. Iemand zei me zelfs: je bent je toekomst aan het vergooien! Maar je moet je realiseren: ik begon op nul euro."

Verschoor had eind 2018 op Yas Marina en begin 2019 op Jérez en Barcelona al kennisgemaakt met de F2-auto van MP. Daardoor wist hij dat hij het in zich had. "Ja, dat ging serieus goed. Het is een grotere auto, een stuk moeilijker te rijden, banden sparen is een kunst. Dat soort uitdagingen, daar ben ik juist een fan van." Dat MP in 2020 plotseling veel sterker begon te presteren, moet een extra stimulans zijn geweest. "Zeker weten, de betere vorm van MP in de F2 heeft me extra gemotiveerd. Op de sponsoravonden met Rick Winkelman als gastheer kon ik naar de auto wijzen en zeggen: kijk, die heeft op pole gestaan en drie keer gewonnen. Daar kan ik in 2021 in zitten."
  RVerschoor Bahrein.06

Twee van die overwinningen werden bovendien geboekt door een debutant – net zo'n debutant als Verschoor dit jaar is. "Da's waar, maar toch zie ik dat niet zo. Ik heb Felipe [Drugovich] altijd een heel goede coureur gevonden. En vergeet niet: door de nieuwe 18"-banden was iedereen vorig jaar een rookie. Het is toch een heel nieuwe manier van rijden. Niet voor niets zag je dat sommige ervaren F2-coureurs vorig jaar nergens te bekennen waren. Klopt, voor mij wordt het ook nieuw, want in die drie tests reed ik nog met de oude 13"-wielen. En nu hadden we ook maar één voorseizoenstest van drie dagen, dus ik wist dat het pittig zou worden. Maar ik was al blij dat ik in het stoeltje zat!"

Zijn nieuwe teamgenoot Lirim Zendeli kwam hij vorige maand voor het eerst op de MP-thuisbasis in Westmaas tegen. "Ik heb afgelopen jaar natuurlijk tegen hem gereden in de Formule 3, maar dit was onze eerste ontmoeting als teamgenoten. Het is een heel relaxte gozer, en ook heel snel. We zijn allebei rookie, dus het is zaak dat we van elkaar leren. We hebben er niks aan om elkaar tegen te werken. En dat gaan we dan ook niet doen."
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet