Sportscars

Sportscars: Renger van der Zande bevestigd bij Chip Ganassi Racing voor IMSA 2021

097b6fa3-8c82-4d4a-ad93-4b7970066df3
Renger van der Zande rijdt volgend jaar voor Chip Ganassi Racing in het IMSA-kampioenschap

Temidden van alle onheilstijdingen in de wereld van de autosport is er ook nog wel eens goed nieuws. Chip Ganassi Racing bevestigde zojuist officieel wat wij vorige week al meldden: Renger van der Zande en Kevin Magnussen rijden volgend jaar een volledig seizoen met een Cadillac DPi van het team in het Noord-Amerikaanse IMSA WeatherTech SportsCar Championship. Voor Van der Zande, die na drie succesvolle seizoenen met ondermeer twee keer winst in Daytona en twee keer de overwinning bij Petit Le Mans, door Wayne Taylor Racing op weinig chique wijze de wacht kreeg aangezegd, betekent dit dat hij in ieder geval in de Amerikaanse sportwagenracerij actief kan blijven. Voor Magnussen, wiens F1-loopbaan na Abu Dhabi ten einde is, wordt het zijn eerste seizoen in de klasse.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

Van der Zande is niet de eerste Nederlander die voor het team van Chip Ganassi uitkomt, want in 1992, 1993 en 1997 kwam Arie Luyendyk in de toenmalige ChampCar-serie voor het in Indianapolis gevestigde team in actie. "ik heb samen met Scott Dixon in de sportwagens gereden en gewonnen en voor mij staat hij exact voor wat het hele team van Chip Ganassi Racing betekent", aldus Van der Zande. "Voor mij was het vooral belangrijk te horen dat Chip als oud-rijder altijd een team wilde opbouwen waar hij zelf graag voor had willen rijden. Dat heeft hij zeer zeker gedaan en de resultaten in tal van series over de hele wereld spreken voor zich. Kevin en ik verheugen ons zeer en we zijn klaar om in Daytona aan het seizoen 2021 te beginnen!"

Met de Cadillac DPi keert het team van Chip Ganassi na een afwezigheid van een jaar weer terug in de Amerikaanse sportwagenracerij, waar het team vier seizoenen lang het fabrieksprogramma met de Ford GT in de GTLM-klasse runde. In 2016 kwam het team nog met een RIley-Ford in actie tijdens de Rolex 24 At Daytona, wat tot dusver de laatste race met prototypes voor het team was. Daarin komt komend seizoen dus verandering, nadat Ganassi de Cadillac DPi van Juncos Racing kocht.

200126 Renger VL Samen met Scott Dixon (2e van rechts) won Renger van der Zande (2e van links) in januari de Rolex 24 At Daytona

Teamgenoot van Renger van der Zande wordt de 28-jarige Deen Kevin Magnussen, die daarmee in de voetsporen volgt van zijn vader Jan, die jarenlang fabrieksrijder voor Corvette was en vier IMSA-kampioenstitels won. Voor Kevin Magnussen betekent de sportwagenracerij een nieuw hoofdstuk in zijn loopbaan, nadat zijn Formule 1-contract bij Haas Racing niet werd verlengd.

Wie het team gaat versterken bij de lange-afstandsraces in Daytona, Sebring, Road Atlanta en eventueel Watkins Glen is nog niet officieel bekendgemaakt, maar het ligt voor de hand dat regerend IndyCar-kampioen Scott Dixon die taak gaat vervullen. Ten eerste kent hij Daytona, Sebring en Petit Le Mans al, samen met Van der Zande, en ten tweede komt hij ook in de IndyCars voor Chip Ganassi Racing uit.

201203 VDz
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet