Sportscars

Sportscars: Renger van der Zande mogelijk onder dak bij Chip Ganassi Racing

190127 Zande helm
Zet Renger van der Zande volgend jaar zijn helm op bij Chip Ganassi Racing?

Officieel is er nog niks, en zelf wil (mag?) hij niets zeggen, maar meerdere tekenen wijzen erop dat Renger van der Zande alsnog onderdak heeft gevonden voor het IMSA WeatherTech SportsCar Championship in 2021. Het tekent zich af dat Van der Zande gaat uitkomen met een Cadillac DPi van Chip Ganassi Racing, dat volgend jaar na enkele jaren afwezigheid terugkeert in de hoogste divisie van de Amerikaanse sportwagenracerij.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto: Rebocar/R. de Boer

Rondom het raceweekeinde in Sebring, twee weken geleden, werd het nieuws bekend dat Chip Ganassi de Cadillac DPi-V.R. had aangeschaft, waarmee Juncos Racing vorig jaar aan een aantal wedstrijden van het IMSA-kampioenschap deelnam. Het team van Ricardo Juncos, tevens bekend uit de IndyCars en Indy Lights, kende een lastig seizoen in de IMSA-competitie met ondermeer Will Owen en René Binder als rijders. Het dieptepunt was de zware crash van Victor Franzoni, die Binder verving, op Canadian Tire Motorsport Park, waarna het chassis moest worden vervangen en het team een aantal wedstrijden moest missen. Dit jaar kwam Juncos Racing niet in de IMSA-serie in actie. Vorig jaar stond de auto bij 'Petit Le Mans', destijds de seizoensfinale, al te koop en nu, ruim een jaar later, heeft teameigenaar Ricardo Juncos met Chip Ganassi dus een koper gevonden.

Al tijdens het raceweekeinde van Sebring deed het gerucht de ronde dat Van der Zande voor Ganassi een interessante partij zou zijn, niet in de laatste plaats gezien zijn ervaring met de Cadillac DPi, waarmee hij de afgelopen drie seizoenen bij Wayne Taylor Racing reed. Zoals bekend werd Van der Zande dit najaar door Taylor op een weinig elegante wijze aan de dijk gezet, nadat er vorig jaar al lange tijd onzekerheid bestond over de verlenging van zijn contract.

Nu lijkt het erop dat Van der Zande bij Ganassi een team gaat vormen met de Deen Kevin Magnussen, wiens samenwerking met het Haas-team in de Formule 1 niet wordt voortgezet. Haas-teambaas Günther Steiner verklaarde al, dat hij zijn contacten in de Amerikaanse racewereld wilde inzetten om Magnussen aan een zitje voor volgend jaar te helpen. Ook een hernieuwing van de combinatie met Ryan Briscoe, met wie Van der Zande het afgelopen seizoen bij Wayne Taylor Racing reed, is niet geheel uitgesloten: Briscoe racete eerder voor Ganassi in de IndyCars en maakte ook deel uit van het Ford-fabrieksteam in de GTLM-klasse van het IMSA-kampioenschap, dat door Ganassi gerund werd.

Met zesvoudig IndyCar-kampioen Scott Dixon heeft Van der Zande nog een connectie binnen het Ganassi-team: Dixon reed in Daytona, Road Atlanta en Sebring samen met Van der Zande bij Wayne Taylor Racing en maakte in Daytona en bij 'Petit Le Mans' deel uit van de winnende combinatie.

Een eventuele overstap naar Chip Ganassi Racing biedt voor Van der Zande interessante perspectieven, hoewel de toekomst van Cadillac in de prototype-racerij uiterst onzeker is. In 2023 wordt in de IMSA-serie net als in het FIA WEC het nieuwe LMDh-reglement van kracht, waarvoor meerdere fabrikanten serieuze belangstelling hebben. Tot die fabrikanten behoort bijvoorbeeld ook Ford, waarmee Ganassi een jarenlange band heeft. Het team zou met Cadillac de komende twee jaar de bestaande ervaring in de prototypes kunnen actualiseren, om vanaf 2023 aan een nieuw LMDh-fabrieksprogramma te beginnen. Met Renger van der Zande zou het daarvoor een bewezen winnaar in huis hebben...
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet